Στη μάχη της υπογραφής οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας | Epirus World

Στη μάχη της υπογραφής οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας

Τρία εικοσιτετράωρα πριν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει να καθαρίζει το τοπίο στην κούρσα της διαδοχής, με το ενδιαφέρον να μεταφέρεται στη μάχη της υπογραφής.
Η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που για πρώτη φορά επέλεξε να μην τηρήσει τη σιβυλλική στάση των προηγούμενων ημερών αλλά να εκφράσει με πιο ήπιο τόνο τους προβληματισμούς του για την υποψηφιότητα, δείχνει πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο ίδιος θα είναι η τέταρτη υποψηφιότητα.
«Οι ανακοινώσεις για μία τέτοια απόφαση δεν είναι απλά μία ανακοίνωση, αλλά πρόκειται για μία συνολική πολιτική πρόταση με υπογραφές. Το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά και θα ανακοινώσω την απόφασή μου όταν εγώ θα το κρίνω» σημείωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προσερχόμενος στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού, αποφεύγοντας να υπερθεματίσει για το «όχι» στο οποίο κλίνει, όπως έκανε τις προηγούμενες ημέρες. «Για μένα θα ήταν εύκολο να πω το "ναι" ή το "όχι"» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη τόνιζαν πως σε περίπτωση υποψηφιότητάς του, δεν θα υπογράψουν την υποψηφιότητά του βουλευτές, περιφερειάρχες ή αντιπεριφερειάρχες «καθώς ο ίδιος γνωρίζει πως αυτές οι διαδικασίες αφήνουν τριβές, αν τελικά είναι υποψήφιος και εκτιμώντας ότι τότε θα εκλεγεί πρόεδρος, έχει αποφασίσει να μην υπογράψουν την υποψηφιότητά του βουλευτές, περιφερειάρχες ή αντιπεριφερειάρχες». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την επόμενη ημέρα ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει ως προτεραιότητα την ενότητα και παρότι αρκετοί βουλευτές και περιφερειάρχες έχουν εκφράσει την επιθυμία να υπογράψουν την υποψηφιότητά του, αυτό δεν θα συμβεί γιατί δεν είναι σωστό να βάλει σε αντιπαράθεση κανέναν με κανέναν. «Πρέπει όλα να αντιμετωπιστούν με ενωτικό πνεύμα», τονίζουν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει θέσει ως στόχο για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του περισσότερες από 170 υπογραφές της Πολιτικής Επιτροπής, με τη μέχρι στιγμής συγκομιδή του να ξεπερνά τις 100.
Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης κληθείς να σχολιάσει τις «πολλές» υποψηφιότητες αλλά και αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη, υπογράμμισε ότι υποψηφιότητες δεν υπάρχουν ακόμα παρά μόνο προθέσεις, τονίζοντας ότι η υποψηφιότητα πρέπει να συνοδεύεται από 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής. Συνεργάτες του αργότερα αναφερόμενοι στους συσχετισμούς της Πολιτικής Επιτροπής τόνιζαν πως εκτιμάται ότι ο κ. Γεωργιάδης πιθανότατα δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και στην πορεία θα συστρατευθεί με έτερο συνυποψήφιό του, δείχνοντας προς την πλευρά Μητσοτάκη.

Γιατί δεν μπήκε στην κούρσα ο Βορίδης

Την συνοχή και την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησε να προβάλει ως βασικό λόγο που τον οδήγησε στην απόφαση να μην είναι υποψήφιος ο Μάκης Βορίδης, προεξοφλώντας ότι σε περίπτωση που έμπαινε στην κούρσα της διαδοχής η πολιτική του διαδρομή θα γινόταν επιχείρημα που θα δίχαζε τον κόσμο της γαλάζιας παράταξης.
«Βασανίστηκα αρκετά, το σκέφτηκα πολύ, η βασική ιδέα της δικής μου πολιτικής μου δράσης ήταν να υπερασπιστώ κάποιες αντιλήψεις για τον τρόπο που μπορεί να ανασυγκροτηθεί η ΝΔ και να προτείνει ένα σχέδιο για την Ελλάδα».
«Αυτό για να γίνει πρέπει να αντιμετωπιστούν κεντρικά ζητήματα για το πως μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές» πρόσθεσε ο Μάκης Βορίδης.
«Νομίζω ότι η δική μου υποψηφιότητα θα προξενούσε συζήτηση για την πολιτική μου διαδρομή. Εγώ αυτά τα έχω αντιμετωπίσει, αλλά αυτό θα ήταν μια διαίρεση που θα κατέβαινε στον κόσμο» υπογράμμισε.
«Στα πλαίσια μιας εκλογικής αντιπαράθεσης θα χάναμε το επιχείρημα και τη συζήτηση για τις ιδέες, για τη στρατηγική, την τακτική και την οργάνωσή μας. Για μένα σήμερα η πρώτη προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε ο Μάκης Βορίδης.

Μάχη της υπογραφής για Γεωργιάδη - Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο των άλλων δύο υποψηφίων όλο το βάρος έχει ριχτεί στη μάχη για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 50 υπογραφών. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του είχε καταφέρει να εξασφαλίσει 14 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής, επιχειρεί να κλειδώσει τον απαιτούμενο αριθμό μέσα από διαρκείς επαφές και προσπάθεια προσεταιρισμού του αποκαλούμενου «σαμαρικού» μπλοκ.
Στο στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη επικρατεί σιγή ιχθύος καθώς η μάχη της υπογραφής γίνεται χωρίς την αρωγή της αδερφής του, Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ δεν μπαίνουν σε συζητήσεις για συγκεκριμένα νούμερα.

Σιγουριά στη βόρεια Ελλάδα

Τη σιγουριά τους για τις υπογραφές που απαιτούνται εκφράζουν συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα, καθώς σε συνομιλίες τους δηλώνουν ανοιχτά ότι ο 37χρονος γαλάζιος Περιφερειάρχης έχει ήδη συγκεντρώσει 80 υπογραφές, σημειώνοντας ότι πλέον επιχειρεί να ανεβάσει περαιτέρω τον πήχη.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου