BBC: Σενάρια για πρωθυπουργό Δραγασάκη και παραγκωνισμό Μεϊμαράκη | Epirus World

BBC: Σενάρια για πρωθυπουργό Δραγασάκη και παραγκωνισμό Μεϊμαράκη

«Ακτινογραφία» των εκλογών της Κυριακής στην Ελλάδα επιχειρεί το BBC, περιγράφοντας το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, το εκλογικό σύστημα, τις πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν θέση στην επόμενη ημέρα και τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας.
Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει πως είναι η τρίτη εκλογική διαδικασία μέσα στο 2015, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και το δημοψήφισμα, την οικονομική δυσπραγία μέσα στην οποία στήνονται οι κάλπες και τη σύγχυση και την αδιαφορία του εκλογικού σώματος.
Παραθέτοντας τα σενάρια της επόμενης μέρας, το BBC εκτιμά πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει καθαρή νίκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξαναγίνει πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση.
Μια πιο οριακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αποτέλεσμα πιο παρατεταμένες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Σε αυτή την περίπτωση, ποια και πόσα κόμματα θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και με ποιους όρους (επίσημη συμμετοχή στην κυβέρνηση ή παροχή κοινοβουλευτικής στήριξης) και ποιος θα γίνει πρωθυπουργός, είναι όλα απρόβλεπτα.
Στο σενάριο αυτό, αναμένεται μια πιο μετριοπαθής προσωπικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, να έχει περισσότερες πιθανότητες για την πρωθυπουργία.
Οποιαδήποτε σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού θα χρειάζεται ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την έστω σιωπηρή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν η Νέα Δημοκρατία έρθει πρώτη, μπορεί να αποφασίσει να αναδείξει στην πρωθυπουργία μια προσωπικότητα πιο κεντρώα από τον αρχηγό της, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σε αντάλλαγμα για τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Παραδόξως, τονίζει το BBC, μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να αποδειχθεί πιο αποσταθεροποιητική για τις προοπτικές της Ελλάδας στην ευρωζώνη καθώς θα δυσκολέψει τον κ. Τσίπρα στην προσπάθειά του να πείσει τον ταπεινωμένο ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει έστω μέρος του βάρους της επερχόμενης λιτότητας.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου