Η εξωφρενική αύξηση της τιμής φαρμάκου για το AIDS προκαλεί οργή | Epirus World

Η εξωφρενική αύξηση της τιμής φαρμάκου για το AIDS προκαλεί οργή

Όταν ένας επενδυτής – «κοράκι» εξαγοράζει τα δικαιώματα ενός φαρμάκου και ανεβάζει την τιμή του κατά 5.000% τότε αυτόματα γίνεται ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στον κόσμο! Και όχι άδικα… Ο ιδιοκτήτης hedge fund, Martin Shkreli, αγόρασε τα δικαιώματα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, εδώ και δεκαετίες από όσους νοσούν από AIDS, ανέβασε την τιμή του από 13,50 δολάρια σε 750 δολάρια.
Η είδηση δημοσιεύτηκε αρχικά από τους New York Times και γρήγορα προκάλεσε αντιδράσεις σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το φάρμακο ονομάζεται Daraprim και χρησιμοποιείται κυρίως ως θεραπευτική αγωγή σε βρέφη ή ενήλικες που έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κυρίως σε όσους νοσούν από AIDS. Το φάρμακο αγοράστηκε τον Αύγουστο από την εταιρεία Turing, η οποία ανήκει στον 32χρονο Martin Shkreli. Το περιστατικό, μάλιστα, δεν το σχολίασαν μόνο οι χρήστες των social media, αλλά και η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Το Daraprim καταπολεμά την τοξοπλάσμωση, την δεύτερη πιο συνηθισμένη ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της τροφής και μπορεί να προσβάλλει εύκολα ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς του AIDS, ή άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και εγκύους.
Η Αμερικανική Εταιρεία Μολυσματικών Νόσων ζήτησε από την εταιρεία Turing να αναθεωρήσει την απόφασή της για την αύξηση της τιμής του φαρμάκου, με τον Shkreli να απαντά: «Το φάρμακο παραμένει φθηνό σε σχέση με αντίστοιχα του εμπορίου».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου