Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής Η επίσημη ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες - Όλα είναι έτοιμα για ένα πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση | Epirus World

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής Η επίσημη ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες - Όλα είναι έτοιμα για ένα πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση

Υπάρχει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. «Έχουμε ομόφωνη συμφωνία» έγραψε ο κ. Τουσκ. «Όλα είναι έτοιμα για ένα πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση» τόνισε.
Το θρίλερ τέλειωσε μετά από 16-17 ώρες συζητήσεων και το θέμα πλέον είναι ποια ακριβώς είναι η συμφωνία και ποιο είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα την εφαρμόσει.
Πλέον το θέμα μεταφέρεται στην ελληνική Βουλή που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ πρέπει να νομοθετήσει την Τρίτη και την Τετάρτη στο σύνολο της συμφωνίας και συγκεκριμένα μέτρα. Μετά, ενδεχομένως την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Eurogroup.
«Ήταν επίπονη η συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος, όμως επετεύχθη», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής όπου βγήκε τελικά λευκός καπνός.
«Η Κομισιόν επέμενε από την αρχή ότι δεν υπήρχε περίπτωση grexit» σημείωσε και είπε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Η Κομισιόν ήθελε να μην ξεχνούμε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαι ευτυχής που η πρόταση της Κομισιόν για 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έγινε αποδεκτή».
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης είπε φαίνεται ότι υπάρχει deal.
Φαίνεται ότι έχουμε συμφωνία, έγραψε στο twitter και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης.
Όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν συνεδριάζει και πάλι η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα με αναθεωρημένη συμβιβαστική πρόταση.
Ταυτόχρονα ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία. Νωρίτερα τέλειωσε η τετραμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ, Τουσκ, Ολάντ.
EuroSummit has unanimously reached agreement. All ready to go for ESM programme for with serious reforms & financial support

Summit about to start... seems we have a deal... deserves some good news,

after 17h of negotiations we are close to an agreement. Europe is strong.

Agreement

Στο τραπέζι της Συνόδου κάθισαν από το απόγευμα της Κυριακής οι ηγέτες της Ευρωζώνης και μετά απο διαρπαγματεύσεις 16-17 ωρών φαίνεται ότι κατέληξαν μετά από πολλές διακοπές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν σχετικά με τη δημιουργία Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, στο οποίο το Βερολίνο αξιώνει να υπαχθούν περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ, τα οποία θα διαχειρίζονται οι δανειστές. Το θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να έκλεισε με παραμονή του.
Οι τόνοι είναι πλέον δραματικοί και αποτυπώνονται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.
Στις 07:00 το πρωί η Σύνοδος Κορυφής διέκοψε εκ νέου, όπως ανέφερε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, για να επανέλθει για τις τελικές διαπραγματεύσεις, ενώ η γνωστή... τετραμερής συνάντηση Τουσκ, Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ συνέρχεται για τέταρτη φορά με θέμα τα δύο αγκάθια που παραμένουν στο τραπέζι της Συνόδου, που είναι η μεταφορά της κρατικής περιουσίας στο Ταμείο, το οποίο το Βερολίνο θέλει να είναι στο Λουξεμβούργο και η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης μετά και το Μάρτιο του 2016.
Λίγο μετά τις 05:00 το πρωί οι ηγέτες μετά από την τρίτη διακοπή λόγω αδιεξόδου είχαν ξαναμπει στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος παρουσίασε συμβιβαστικό έγγραφο στους Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.
Χωρισμένοι οι ηγέτες
Χωρισμένοι στα δύο ήταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Στα δύο στρατόπεδα έχουν ταχθεί πίσω από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία, που βρίσκονται αντιμέτωπες.
Ενδεικτικές της στάσης που έχουν κρατήσει οι δύο ηγέτες ήταν οι δηλώσεις τους καθώς προσέρχονταν στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δεσμεύτηκε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και προειδοποίησε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν διακυβεύεται μόνον η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά «η αντίληψή μας για την Ευρώπη». Μάλιστα υπάρχει δυσφορία στη Γερμανία για τον Φρανσουά Ολάντ επειδή βοήθησε όλο αυτό το διάστημα την Ελλάδα.
Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ παραμένει σκληρή και αυστηρή και δήλωσε πως «δεν θα γίνει μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος». Το μπλοκ πίσω από τη Γερμανία επιθυμεί την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας...
Γερμανία και Φινλανδία είναι οι πλέον αρνητικοί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ καθαρά υπέρ της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής είναι η Κύπρος και ο Νίκος Αναστασιάδης στήριξε πλήρως τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο ίδιο στρατόπεδο είναι η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Σε όλη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θετικά προσκείμενη βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διακριτικά στο πλευρό του πρωθυπουργού είναι και ο καγκελάριος της Αυστρίας Β. Φάιμαν.
Σε έντονους τόνους φαίνεται να πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και του ιταλού ομόλογού του, Μάτεο Ρέντσι στους διαδρόμους της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με διπλωμάτη που ήταν μπροστά στο συμβάν.
Στη σκιά του γαλλο-γερμανικού ρήγματος, όπως αναδημοσιεύει η ολλανδική De Volskrant, αναφέρει πως οι δυο άνδρες είχαν έντονη λογομαχία στο διάδρομο με τον κ. Ρέντσι να υπερασπίζεται την Ελλάδα κατηγορώντας τον Ρούτε πως πίεσε τον Τσίπρα να υιοθετήσει νόμους μνημονιακής κατεύθυνσης. Ισχυριζόμενος πως πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και να αποφευχθεί μια νέα ταπείνωση της χώρας μας ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε σε έντονο ύφος, να μην πιέζει τόσο πολύ την Ελλάδα.
Μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία, στο σκληρό μπλοκ βρίσκονταν επίσης η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Εσθονία και το Βέλγιο.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου