Παραιτήσεις θα ζητήσει ο Τσίπρας από τους διαφωνούντες | Epirus World

Παραιτήσεις θα ζητήσει ο Τσίπρας από τους διαφωνούντες

Μπαράζ επαφών και διαβουλεύσεων έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από το πρωί συναντάται με συνεργάτες του και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ετοιμάζοντας τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο οποίος εκτός συγκλονιστικών απροόπτων θα ανακοινωθεί σε δεύτερο χρόνο, μετά την ολοκλήρωση της υπερψήφισης των προαπαιτούμενων δεσμεύσεων για τη συμφωνία.
Στόχος του πρωθυπουργού παραμένει σε πρώτη φάση η επαναφορά της κανονικότητας στο μέτωπο της οικονομίας με το άνοιγμα των τραπεζών, το οποίο θα γίνει όταν δοθεί το πολιτικό σινιάλο με την επικύρωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες.
Ο πονοκέφαλος των διαρροών στην αυριανή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής δεν λέει να ηρεμήσει, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει τις παραιτήσεις όσων μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν ταχθούν στο πλευρό της κεντρικής κυβερνητικής γραμμής. Σε αυτούς σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και πιθανότατα Κώστας Ήσυχος. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά:Σε τροχιά διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αναζήτηση συμμαχιών το Μαξίμου)
Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά και να αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει μετά τις 22 Ιουλίου, ημέρα που πρέπει να ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των μέτρων. Το ενδεχόμενο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού - έστω και σύντομης διάρκειας ζωής μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να οδηγηθούμε σε εκλογές μοιάζει να απομακρύνεται, τόσο εξαιτίας της απροθυμίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταναλώσουν το πολιτικό τους κεφάλαιο μετέχοντας σε ένα κυβερνητικό σχήμα «ταλιμπάν» για την εφαρμογή του σκληρού μνημονίου, όσο και από την απροθυμία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα «να γίνει Παπαδήμος», όπως ο ίδιος είχε τονίσει την Παρασκευή στη δραματική συνεδρίαση της ΚΟ. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ένας ριζικός ανασχηματισμός σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πιθανότατα με τη συμμετοχή και «υπερκομματικών» προσώπων κοινά αποδεκτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να προλάβουν τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα...
Την ίδια ώρα πάντως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος προΐσταται της Αριστερής Πλατφόρμας με γραπτή του δήλωση το πρωί ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω τα μέτρα ακόμα και στο «και πέντε», τονίζοντας ότι «υπάρχει εναλλακτική λύση». 
Οι ζυμώσεις πάντως στις τάξεις της Αριστερής Πλατφόρμας δεν περιορίζονται σε επίπεδο βουλευτών, αλλά πραγματοποιούνται συνεδριάσεις πανελλαδικά για τη στάση που θα τηρηθεί συνολικά από την Πλατφόρμα που κινείται σε τροχιά πλήρους αυτονόμησης πλέον από την Κουμουνδούρου.
Τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας πάντως συζήτησαν σε σύσκεψη που είχαν τη Δευτέρα στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής, Δέσποινας Χαραλαμπίδου, αποφασίζοντας να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17 διαρροές που είχε η κυβέρνηση την Παρασκευή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για να κλείσει τη συμφωνία ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, φαίνεται πως προστίθενται ακόμα 15 αυτών που είχαν στηρίξει τον πρωθυπουργό στην κοινοβουλευτική διαδικασία, δεσμευόμενοι ωστόσο ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα εφόσον έρθουν στη Βουλή. Οι απώλειες κατ' αυτόν τον τρόπο για την Κουμουνδούρου φτάνουν τις 32, μεταξύ των οποίων οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος που μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο. Σε αυτούς προσμετράται και ο Νίκος Χουντής, ο οποίος ωστόσο υπέβαλε την παραίτησή του για να διαδεχθεί τον Μανώλη Γλέζο στο ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης πάντως, ήδη έχει ξεκαθαρίσει σε δημοσιογράφους ότι θα δηλώσει παρών και στις επόμενες δύο ψηφοφορίες, ενώ δεν προτίθεται να υποβάλλει παραίτηση, επομένως μέχρι να του ζητηθεί από τον πρωθυπουργό παραμένει υπουργός Ανάπτυξης.
Ήδη, την πόρτα των παραιτήσεων, την οποία ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές πόσοι βουλευτές που διαφωνούν θα κάνουν τη «χάρη» στον Αλέξη Τσίπρα να περάσουν, διέβη ο μέχρι πρότινος «προεδρικός» βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Κοδέλας, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο που τον ψήφισε, τόνισε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία και θα παραιτηθεί, παραδίδοντας την έδρα του. Ωστόσο, δεν είναι ευκρινές ακόμα πόσοι θα παραδώσουν τις έδρες τους, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό να τις κρατήσουν και να συγκροτήσουν μία νέα ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα, συνεχίζοντας τις ζυμώσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεδομένη παράλληλα, είναι και η καταψήφιση από τη συνεργαζόμενη με το ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία από την Παρασκευή είχε τηρήσει σαφή θέση ενάντια στη συμφωνία, ενώ χθες με ανάρτησή της στο Facebook, αναφερόμενη στη συμφωνία, παρέπεμψε σε νέα... συνθήκη της Βάρκιζας.
Την ίδια ώρα εκτός της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλες εσωτερικές τάσεις όπως η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, το Κόκκινο Δίκτυο αλλά και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στη συμφωνία και το νέο μνημόνιο, τασσόμενοι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα με σκληρές ανακοινώσεις.

Μηνύματα διαφωνούντων μεταφέρει ο Κορωνάκης στον Τσίπρα

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που έλαβε χώρα στην Κουμουνδούρου, τα μέλη της κατέθεσαν σειρά προτάσεων που θα μεταφερθούν στον πρωθυπουργό κατά την συνεδρίαση του κομματικού οργάνου από τον γραμματέα του κόμματος, Τάσο Κορωνάκη.
Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κατέστησε σαφές ότι όσο είναι γραμματέας θα προσπαθήσει να διαφυλάξει με κάθε τρόπο την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Νωρίτερα, τα μέλη της Γραμματείας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Την ίδια ώρα δεν έχει οριστεί ακόμα πότε θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, η οποία αναμένεται να είναι θυελλώδης, καθώς είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Τρίτης στις 08:00 αλλά αναβλήθηκε, με την ηγεσία του κόμματος να επιδιώκει να κατευνάσει τις αντιδράσεις πριν την σύγκληση της ΚΟ.

Ερώτημα η στάση Βαρουφάκη - Κωνσταντοπούλου

Πέραν αυτών πάντως, δεδομένη θεωρείται πλέον η διαφοροποίηση του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος χθες εξαπέλυσε επίθεση κατά μέτωπο στον πρωθυπουργό για τη νέα δανειακή σύμβαση. Αδιευκρίνιστη αλλά ρέποντας στο... «Παρούσα» παραμένει και η στάση της Προέδρου της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να διερευνήσει τις προθέσεις της τόσο για το μέλλον της εντός του κόμματος, όσο και για τα διαδικαστικά της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή μέχρι την Τετάρτη.
Οι πληροφορίες για πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν επαληθεύονται μέχρι στιγμής. Πάντως, σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορεί να γίνει την Τετάρτη, καθώς βάσει Συντάγματος μπορεί να γίνει μόνο όταν συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής και έχει εισαχθεί κάποιο νομοσχέδιο. Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας παίξει το χαρτί της δυσπιστίας, η κα Κωνσταντοπούλου δεν θα έχει τη δυνατότητα να προεδρεύσει της Ολομέλειας κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

Καμμένος: Θα ψηφίσουμε αυτά που συμφωνήσαμε

Την πρόθεση του κόμματός του να ψηφίσει «αυτά για τα οποία συμφωνήσαμε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και μόνο και όχι άλλα μέτρα που επιβάλλονται» εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στη σημερινή συνεδρίαση πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι χωρίς αμφιβολία πλέον αποδεκτό σε όλη την Ευρώπη ότι προχθές έγινε ένα πραξικόπημα. Ο πρωθυπουργός εκβιάστηκε να έρθει σε συμφωνία για ένα κείμενο που ήταν διαφορετικό από εκείνο του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών».
Το πραξικόπημα συνεχίζεται στην Ελλάδα. Κάποιοι επιθυμούν διακαώς να πέσει η κυβέρνηση και να βγάλουν μια κυβέρνηση που δεν έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός, σημείωσε ο κ. Καμμένος, για να συμπληρώσει πως «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει την εντολή του ελληνικού λαού».
Οι ΑΝ.ΕΛ στηρίζουμε την κυβέρνηση και θα ψηφίσουμε αυτά για τα οποία συμφωνήσαμε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και μόνο και όχι άλλα μέτρα που επιβάλλονται, υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι που θέλει στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία να μην αποφασίζουν οι λαοί αλλά κάποιοι μη εκλεγμένοι από το Βερολίνο». Θα προχωρήσουμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και μαζί με το σύνολο του ελληνικού λαού, τόνισε.
Σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης εθνικού σκοπού ο κ. Καμμένος απάντησε: «Η κυβέρνηση εθνικού σκοπού είναι αυτό που επιδιώκουν εκείνοι που κάνουν το πραξικόπημα, αυτοί που θέλουν να αντικαταστήσουν την εκλεγμένη κυβέρνηση με μια κυβέρνηση ημετέρων. Αυτό που να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει είναι ότι θα προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες για να χτυπηθεί στην Ελλάδα η διαφθορά και αυτό το σύστημα των ολιγαρχών.
Σε περίπου μισή ώρα θα είμαι στην ΕΣΗΕΑ. Θα καταθέσω τον πλήρη κατάλογο των δημοσιογράφων και των καναλιών που παίρνανε χρήματα από την ΕΕ δήθεν για τα εμβόλια είτε για τη γρίπη προκειμένου να κατευθύνουν τις βολές τους κατά συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων. Με απόφαση της Κυβέρνησης και το υπουργού του Συντονισμού του κ. Φλαμπουράρη, ο υφυπουργός ο κ. Τέρενς Κουίκ αναλαμβάνει το συντονισμό για τη διαφθορά μεταξύ όλων των υπουργείων. Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου