Μεγάλες απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και θολό κυβερνητικό τοπίο | Epirus World

Μεγάλες απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και θολό κυβερνητικό τοπίο

Με 229 «Ναι», 64 «Όχι» και 6 «παρών» υπερψηφίστηκε  η συμφωνία για το νέο μνημόνιο. Μεγάλες είναι απώλειες για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς συνολικά 32 βουλευτές ψήφισαν «Όχι» και έξι βουλευτές ψήφισαν «παρών».
Πλέον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Μπορεί τυπικά η κυβέρνηση να μην έχει χάσει την δεδηλωμένη (δεδομένου πως για κάτι τέτοιο χρειάζεται ειδική ψηφοφορία), ωστόσο επί της ουσίας, αυτή πλέον δεν υπάρχει.  Ο κ. Τσίπρας έχει να διαχειριστεί το μείον 38 στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
Αυτό το βάρος γίνεται ακόμα χειρότερο αν αναλογιστεί κανείς  πως ανάμεσα στα «Όχι» υπάρχουν και τα πιο ηχηρά τα οποία προέρχονται από ισάριθμους υπουργούς (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος) ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το «Όχι» της Νάντιας Βαλαβάνη που, όμως, είχε προλάβει να παραιτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Επιπλέον πονοκέφαλος, βεβαία, και το «Όχι» της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Να σημειωθεί πως ο κ. Λαφαζάνης εξερχόμενος του Κοινοβουλίου δήλωσε πως: «στηρίζω τη κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης».
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό από την συγκεκριμένη ψηφοφορία προέκυψε μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ήδη, για σαρωτικό  ανασχηματισμό μιλούν κυβερνητικά στελέχη αναμένεται όμως η τελική απόφαση του πρωθυπουργού καθώς είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν όχι και τίθεται θέμα συνοχής της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος και δυνατότητας αυτής να στηρίξει τα δύσκολα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση. Επιπλέον, υπάρχουν και τρεις υπουργοί οι οποίοι είναι απίθανο να εφαρμόσουν μέτρα τα οποία δεν ψήφισαν.
Επίσης προφανές είναι πως το δίλημμα το οποίο έθεσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν «έπιασε».
Αντίθετα συμπαγής έμεινε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων όπως, άλλωστε  και αυτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εξής βουλευτές ψήφισαν ΟΧΙ:
- Ζωή Κωνσταντοπούλου
- Γιάννης Βαρουφάκης
- Νάντια Βαλαβάνη
- Δημήτρης Στρατούλης
- Κώστας Ήσυχος
- Δημήτρης Κοδέλας
- Ελένη Σωτηρίου
- Αγλαΐα Κυρίτση
- Γιάννης Σταθάς
- Κώστας Λαπαβίτσας
- Αθανάσιος Σκούμας
- Κωνσταντίνος Ζαχαριάς
- Δέσποινα Χαραλαμπίδου
- Ιωάννα Γαϊτάνη
- Ραχήλ Μακρή
- Ηλίας Ιωαννίδης
- Μιχάλης Κριτσωτάκης
- Θωμάς Κώτσιας
- Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
- Βασίλης Χατζηλάμπρου
- Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης
- Γιάννης Ζερδελής
- Παναγιώτης Λαφαζάνης
- Στάθης Λεουτσάκος
- Θανάσης Πετράκος
- Ελένη Ψαρρέα
- Ευγενία Ουζουνίδου
- Στέφανος Σαμοΐλης
- Κώστας Δελημήτρος
- Ελένη Σταματάκη
- Βασίλης Κυριακάκης
- Ζήσης Ζάννας
 «Παρών» ψήφισαν οι:
- Χρήστος Καραγιαννίδης
- Βασιλική Κατριβάνου
- Ηρώ Διώτη
- Νίκος Μιχαλάκης
- Δημήτρης Μπαξεβανάκης
- Βάσω Λέβα
Απούσα ήταν η Αλεξάνδρα Τσανάκα (ΣΥΡΙΖΑ).



Δείτε τις ομιλίες Τσίπρα - Μεϊμαράκη




Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου