Η Σύνοδος Κορυφής που μπορεί να «τελειώσει» την Ελλάδα και να διαλύσει την Ευρώπη | Epirus World

Η Σύνοδος Κορυφής που μπορεί να «τελειώσει» την Ελλάδα και να διαλύσει την Ευρώπη

Τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης -και όχι μόνο- είναι αυτή την ώρα στραμμένα στις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής. Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούνται να λάβουν μια απόφαση για την Ελλάδα που όμως δεν αφορά μόνο την Αθήνα αλλά συνολικά την ευρωζώνη, την Ευρώπη και την κοινή πορεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σήμερα ή θα προχωρήσουμε την ευρωζώνη και την ΕΕ με κοινό πνεύμα ή κάτι θα διαλυθεί» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που ερμήνευσε και ο ίδιος ως ενδεικτικό της κρισιμότητας και της δυσκολίας των στιγμών.
Την άποψη του Μάρτιν Σουλτς συμμερίζονται και πολλοί από τους ηγέτες της ευρωζώνης που ταύτισαν τη συζήτηση για την Ελλάδα με συζήτηση για την Ευρώπη και το μέλλον της χώρας μας με το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στον αντίποδα παραμένει η Γερμανία και ορισμένες χώρες-δορυφόροι της διατηρώντας μια πολύ σκληρή στάση και χαμηλώνοντας πάρα πολύ τον πήχη των προσδοκιών και την πιθανότητα επίτευξης οποιασδήποτε συμφωνίας.

Στίγμα προθέσεων στο Eurogroup

Το στίγμα  δόθηκε νωρίτερα στη συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο δεν εξέδωσε ανακοίνωση με την ολοκλήρωσή του αλλά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως σημειώθηκε πρόοδος και πως κάποια θέματα παραμένουν ανοιχτά. Εξουσιοδοτήθηκε δε να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν προφορικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών.
Νωρίτερα το Reuters είχε δημοσιοποιήσει μέρος του προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων το οποίο συζητήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις την Κυριακή. Περιλαμβάνονται τα πρώτα μέτρα από την πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία πρέπει να νομοθετήσει άμεσα, μεταξύ αυτών θέματα εργασιακά, η ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal στο κείμενο περιλαμβανόταν και αναφορά στην πρόταση Σόιμπλε για πενταετές Grexit ή ιδιωτικοποίηση των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας. Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε άγνοια για το γερμανικό non paper που περιέγραφε ένα τέτοιο σενάριο, είπε ωστόσο πως η ιδέα του «Ταμείου» αυτού προήλθε από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και μάλιστα εμφανίστηκε και ο ίδιος θετικός.
«Εάν συζητήσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να συζητήσουμε όχι μόνο επί αριθμών αλλά και επί της αρχής. Πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό και τι δεν είναι με τη διαχείριση του χρέους. Να δούμε ακόμη την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει»,διευκρίνισε. «Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν είχε εχθρική σε αυτήν την ιδέα, άλλα το ερώτημα είναι ποιος θα το ελέγχει, ποιος θα έχει τη διαχείριση», είπε και εξήγησε πως το θέμα «θα συζητηθεί απόψε». «Δεν είναι κακή ιδέα» επανέλαβε και είπε πως «μπορούμε να βρούμε μια λύση απόψε για τη δημιουργία αυτού του Ταμείου». Ωστόσο, τα 50 δισ. ευρώ που ανέφερε το γερμανικό non paper «είναι εκτός συζήτησης».
Ο επικεφαλής του ευρωκοινοβουλίου απέρριψε πάντως το σενάριο προσωρινού Grexit λέγοντας πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή, ούτε και η χρονικά περιορισμένη έξοδος.
Αποφασισμένος να πολεμήσει, όπως ο ίδιος είπε, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο για να βρεθεί λύση, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο επικεφαλής της Κομισιόν υποδέχθηκε θερμά τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο αγκάλιασε και φίλησε στην αίθουσα της Συνόδου.
«Είμαι εδώ έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Το χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη. Μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία απόψε εάν όλα τα μέλη το επιθυμούν», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,
«Πρέπει να σηματοδοτήσουμε τη θεώρηση που έχουμε για την Ευρώπη, η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για συμφωνία απόψε», ήταν η δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε μεγάλο υποστηρικτή της Ελλάδας αλλά και- από τη στάση του στην ελληνική κρίση- νέος ισχυρός άνδρας της Ευρώπης.
«Μιλούμε για μια ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη», τόνισε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αποτιμώντας και αυτός την όποια απόφαση ληφθεί σήμερα ως απόφαση κρίσιμη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την Ευρώπη.
Οι Έλληνες ισχυροποίησαν τη βούλησή τους για μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο βοηθά στην επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κέν.

Αλλαγή κλίματος και η «απομόνωση» της Γερμανίας

Σε πολύ διαφορετικό κλίμα κινήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έκανε καμία αναφορά στην Ευρώπη αλλά κατακεράυνωσε την Ελλάδα δηλώνοντας πως «έχει χαθεί κάτι ποιο ουσιαστικό από το νόμισμα, η εμπιστοσύνη». «Το βράδυ θα ελέγξουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, αυτό είναι το θέμα, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποιώντας πως δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος.
Με τη γραμμή Μέρκελ συντάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ δηλώνοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην Ευρωζώνη, αλλά όχι πάση θυσία. Δεν υπάρχει ομοφωνία. Η πρόταση των θεσμών δεν ισχύει. Ελπίζω να φτάσουμε σε συμφωνία αλλά δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε».
«Προφανώς δεν θέλουμε μόνο να δούμε τις προτάσεις, να δούμε υποσχέσεις, αλλά θέλουμε αξιόπιστες πράξεις», τόνισε η Λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκραϊμπαουσκάιτε.
Μετά τη χθεσινή «βόμβα» περί πενταετούς Grexit και ταμείου διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έκανε σήμερα καμία δήλωση, ούτε πριν ούτε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Υπάρχουν ωστόσο αναφορές περί αλλαγής κλίματος υπέρ της Ελλάδας ενώ είναι χαρακτηριστική η αναφορά της γερμανικής εφημερίδας Die Welt πως το Βερολίνο έχει λιγότερους συμμάχους στο πλευρό του και πως δεν αποκλείεται η πλευρά του τραπεζιού στην οποία κάθεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ να μείνει άδεια.
Έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Φιλανδού υπουργού Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ που ήταν έως τώρα απολύτως ευθυγραμμισμένος με τη γερμανική στάση. Μετά το Eurogroup ο Φιλανδός υπουργός έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο και σημείωσε πως σχεδιάστηκε μια καλή πρόταση για τους ηγέτες.
Κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άστραψε και βρόντηξε ο Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη στάση τις προτάσεις για προσωρινή έξοδο μέλους της ευρωζώνης. «Πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητες να πάμε καλά. Σήμερα θα είναι μια πολύ αποφασιστική συζήτηση», τόνισε.
«Χτύπημα» στη σκληρή γραμμή Σόιμπλε ήρθε πάντως και μέσα από τη Γερμανία: «Αρνούμαι να φανταστώ μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ. Στο στόχαστρό τους έβαλαν τον Σόιμπλε και ο «Πράσινοι» της Γερμανίας αλλά και το SPD.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου