Μια ανάσα από την οριστική ρήξη Τσίπρας – Καμμένος | Epirus World

Μια ανάσα από την οριστική ρήξη Τσίπρας – Καμμένος

Ένα βήμα από τη διάλυσή της έφτασε χθες η δικομματική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου μετά τη δέσμευση που ανέλαβε, με την επιστολή του προς πιστωτές, ο πρωθυπουργός για περικοπές ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2016 και επιπλέον 400 εκατομμυρίων το 2017 στις αμυντικές δαπάνες με απολύσεις από το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.
Η δέσμευση αυτή είναι ξεκάθαρη στην υπογεγραμμένη επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές και η αποκάλυψή της προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού Αμυνας που απείλησε με παραίτηση και απόσυρση από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος, που σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι δεν αποδέχεται περικοπές στην Άμυνα, αντέδρασε με ένταση, απειλώντας να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συναντήθηκαν χθες το πρωί στο Μαξίμου και λίγο έλειψε να υπάρξει ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μάλιστα το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού προχώρησε στη διάψευση όσων περιλαμβάνονται στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους δανειστές. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών».
Ωστόσο όσα έγραψε ο πρωθυπουργός στην επιστολή είναι ξεκάθαρα. Στο δεύτερο σημείο της επιστολής ο Αλέξης Τσίπρας γράφει: «Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακής φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτών (περιλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τον ειδικό φόρο στο ντίζελ) έως το τέλος του 2017. Μείωση της οροφής των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. ευρώ το 2017 μέσω μιας στοχευμένης ομάδας δράσεων, περιλαμβανομένης μιας μείωσης του συνόλου των υπαλλήλων και των προμηθειών».
Πλέον οι σχέσεις των δύο εταίρων βρίσκονται στο ναδίρ ενώ τις μεταξύ τους εντάσεις πυροδοτεί το λουκέτο στις τράπεζες.
Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη απόφαση του κ. Καμμένου να μη συνυπογράψει τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν στο κλείσιμο των τραπεζών και στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital control). Η υπογραφή του κ. Καμμένου υπάρχει στην ΠΝΠ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που εκδόθηκε την ίδια ημέρα.
Δείτε εδώ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το λουκέτο στις τράπεζες χωρίς την υπογραφή Καμμένου, εδώ την ΠΝΠ για το δημοψήφισμα και εδώ την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα που προκάλεσε την έκρηξη Καμμένου.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου