Η συμφωνία που μπορεί να έρθει και η πιθανή ανάκληση του δημοψηφίσματος | Epirus World

Η συμφωνία που μπορεί να έρθει και η πιθανή ανάκληση του δημοψηφίσματος

Σε μία κλωστή φαίνεται πως κρέμονται όλα πλέον σχετικά με το Ελληνικό ζήτημα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και πολυεπίπεδες, ενώ ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί σε τέτοιο βαθμό που αυτό που τώρα είναι έκτακτη είδηση σε μισή ώρα μπορεί να μην είναι… καν είδηση.
Την Τρίτη όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Όταν αυτή ολοκληρώθηκε οι δηλώσεις -μέσα από την σκληρή στάση των δυο πλευρών-  άφηναν και μια αίσθηση πως τίποτα δεν τελείωσε ακόμα και όλα θα κριθούν στο Eurogroup της Τετάρτης όπου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, δεν πρέπει πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρεθεί η «χρυσή τομή».
Σε αυτό συμβάλλουν τόσο η δήλωση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος αφενός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακληθεί το δημοψήφισμα και αφετέρου πως στο Eurogroup της Τετάρτης θα αποσαφηνιστούν τα μέτρα της νέας συμφωνίας. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ, εμφανίστηκε σαν… «πυθία» με μια δήλωση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί με, τουλάχιστον, δύο τρόπους.
Αναλυτικότερα, το Eurogroup της Τρίτης ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ, με τα αποτελέσματα να δείχνουν μια αλλαγή κλίματος παρά το γεγονός πως καμία από τις δυο πλευρές δεν εγκατέλειψε –στα λόγια τουλάχιστον- την σκληρή της στάση. Όπως προέκυψε η Ελληνική πλευρά κατέθεσε μια νέα πρόταση η οποία δείχνει να βοηθάει στη σύγκλιση των δυο πλευρών έστω και στο και πέντε…
Αυτό που ήταν κοινός παρανομαστής, ωστόσο, είναι πως όλα πλέον θα κριθούν στο Eurogroup της Τετάρτης όπου είναι πιθανό να βρεθεί μια λύση και να φτάσουν οι δυο πλευρές σε μια συμφωνία. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν έκρυψαν πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
«Οι νέες προτάσεις μας είναι απόρροια πυκνών και εντατικών διεργασιών. Στο Eurogroup της Τετάρτης θα αποσαφηνιστούν τα μέτρα της συμφωνίας» δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης που άφησε «ορθάνοιχτο» το παράθυρο για ανάκληση του δημοψηφίσματος, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Κομισιόν, με μια σιβυλλική δήλωσή του σημείωσε πως «στην Αθήνα συμβαίνουν πράγματα που ούτε οι δημοσιογράφοι δεν έχουν προβλέψει» χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η διευκρινιστική δήλωση που θα κάνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ δεδομένου πως δεν συνηθίζει να αφήνει… αναπάντητα ερωτήματα.
Την ίδια στιγμή, ο… σκληρός, Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάριζε πως «το νέο πρόγραμμα θα είναι με σκληρότερους όρους» και συμπλήρωνε πως «Είναι πολύ αργά για να υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος». Παράλληλα, πρωθυπουργός της Μάλτας αποκάλυπτε πως η Αθήνα είναι έτοιμη να  «αναστείλει το δημοψήφισμα, εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν» υπογραμμίζοντας, όμως, πως δεν γνωρίζει εάν πρόκειται για διπλωματικό ελιγμό.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που νωρίτερα την Τρίτη ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου χωρίστηκε σε δυο «στρατόπεδα», με το ένα να πιέζει για «λύση τώρα» και το άλλο να επιμένει στην σκληρή γραμμή του δημοψηφίσματος και της ρήξης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω.
Το σκληρό πολιτικό πόκερ συνεχίζεται…
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου