Τα μηνύματα Τσίπρα λίγες ώρες πριν τη λήξη | Epirus World

Τα μηνύματα Τσίπρα λίγες ώρες πριν τη λήξη

Την εκπεφρασμένη του πρόθεση να σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα βγάλει η κάλπη στο δημοψήφισμα το βράδυ της Κυριακής και την απόφασή του εφόσον ο λαός ψηφίσει υπέρ του «Ναι» να μην είναι ο πρωθυπουργός που θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα έξω από τα όρια που έχει θέσει με την τελική πρότασή του υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ανοίγοντας το δρόμο σε εκλογές εφόσον απορριφθεί το «Όχι» που προκρίνει η κυβέρνηση.
«Τη Δευτέρα το πρωί θα σεβαστούμε την απόφαση του Ελληνικού λαού. Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Δεν είμαι ερωτευμένος με την καρέκλα.  Όσο ο λαός στηρίζει τον λόγο για τον οποίο έγιναν πρωθυπουργός θα είμαι εδώ. Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό εξευτελισμένο και ταπεινωμένο αυτός δεν θα είμαι εγώ. Υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι... Η όποια απόφαση του λαού την Κυριακή, θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί, και στη συνέχεια θα γίνει ότι προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της χώρας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι το δημοψήφισμα επιστρατεύθηκε ως διαπραγματευτικό μέσο για τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στην εύρεση συμφωνίας και δεν αποσκοπεί σε ρήξη με την ευρωζώνη προς υλοποίηση κάποιας κρυφής ατζέντας. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι βαίνει στο δημοψήφισμα προκρίνοντας το «Όχι» ώστε να έχει ακόμα ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση απέναντι στους αδιάλλακτους πιστωτές για μία «συνολική και βιώσιμη λύση».
«Κάναμε τα πάντα για να έρθουμε σε συμφωνία. Στο τέλος της ημέρας έφθασα σε μία διαπίστωση. Ο στόχος της απέναντι πλευράς δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές αλλά να συμφωνήσουμε μαζί τους. Κάναμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία είναι αδιαμφισβήτητο. Στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δώσαμε ένα σχέδιο που χαρακτηρίστηκε καλό από όλους τους ηγέτες. Μετά όμως μας ζήτησαν και κάτι παραπάνω. Το σχέδιο τους ήταν να ρίξουν την ελπίδα για κάτι διαφορετικό στην Ευρώπη. Οι άλλοι δεν αντέχουν άλλη λιτότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την εκτίμησή του ότι οι απειλές και οι πολιτικές παρεμβάσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες για έξοδο από το ευρώ δεν μπορούν να υλοποιηθούν, τονίζοντας ότι «το κόστος μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι τεράστιο».
«Θα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τους εκβιασμούς και τις απειλές» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία που είχε προχθές με Μέρκελ-Ολάντ όπου του απάντησαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος, τους απάντησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκάμπριελ ότι αν βγει «όχι» στο δημοψήφισμα, «ξεχάστε το ευρώ», επισήμανε ότι η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για συνέχιση της διαπραγμάτευσης μετά το δημοψήφισμα, και σχολίασε ότι και οι εταίροι είναι αμήχανοι.
Πέραν τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ του ανταπέδωσε τις μομφές για ψευδείς δηλώσεις, επαναλαμβάνοντας τα περί τελεσίγραφου των δανειστών και τόνισε ότι «βασική προϋπόθεση για να συνεννοηθεί κανείς με τους εταίρους του είναι η ειλικρίνεια. Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να τελειώσουν. Δεν μπορείς να παίζει με έναν ολόκληρο λαό».
«Η ανακοίνωση λέει ότι οι υπουργοί κάλεσαν την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί μέχρι τις 27 Ιουνίου τις προτάσεις των θεσμών. Εμείς λάβαμε την τελική πρόταση των δανειστών πριν την Παρασκευή. Δεν έδωσαν παράταση, δεν δίνουν άλλο κείμενο. Το κείμενο λοιπόν που έδωσε ο Γιούνγκερ είναι το ίδιο με δυο μικρές αλλαγές (ΦΠΑ) αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα και όχι στη κυβέρνηση μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και την έγκριση από την Βουλή. Οι προτάσεις που κατέθεσε ήταν προτάσεις ΔΝΤ δεν ήταν ευρωπαϊκές προτάσεις».
Εντούτοις, ο πρωθυπουργός άφησε εκ νέου ανοιχτό παράθυρο επικοινωνίας με τους δανειστές για εξεύρεση λύσης τονίζοντας με νόημα ότι «έχω τα τηλεφωνά μου ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και απαντώ σε όσους με καλούν».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες για το capital control που έχει επιβληθεί στις τραπεζικές συναλλαγές, κατηγορώντας το Eurogroup και την ΕΚΤ για την αναγκαστική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, προεξοφλώντας ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν αμέσως μετά το δημοψήφισμα. «Μας έκλεισαν τις τράπεζες για να μην πάμε στις κάλπες, θα φτάσουμε στις κάλπες. Την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα ανοίξουν αμέσως μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα. Θα συμβεί αμέσως μόλις έχουμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα».
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά για «απόδραση» από την εξουσία και μηχανορραφία του σεναρίου αριστερής παρένθεσης, αμέσως μετά τις περιφερειακές - ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου του 2014.
«Η κινδυνολογία είναι το λιγότερο που χρειάζεται η χώρα. Ο κ. Σαμαράς δραπέτευσε. Μετά τις ευρωεκλογές τα παράτησε όλα και σχεδίασε την αριστερή παρένθεση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σημειώνοντας, όμως, πως στη παρούσα φάση δεν κρίνονται τα κόμματα.
Επαναβεβαίωσε δε ότι δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ το βράδυ που λήγει η προθεσμία για την καταβολή του 1,53 δισ. ευρώ εφόσον δεν υπάρχει μία βιώσιμη συμφωνία.
«Ας μας δώσουν συμφωνία το βράδυ, να πληρώσουμε το ΔΝΤ το πρωί. Ας μας δώσουν μια συμφωνία βιώσιμη. Αν οδηγούν τους πάντες σε ασφυξία δεν μπορούν να περιμένουν πως εμείς θα πληρώσουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει να πάρει δόση από το ΔΝΤ από το καλοκαίρι του 2014. Θέλει να πληρώνεται χωρίς να πληρώνει. Το ΔΝΤ πέρα από τη μη εφαρμογή των μη μέτρων που ζητάνε λέει επίσης πως δεν πληρώνω γιατί το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και αυτό είναι μια αντίφαση των εταίρων. Οι Ευρωπαίοι λένε ναι στα σκληρά μέτρα αλλά όχι στη κουβέντα για το χρέος. Αλα καρτ αποδέχονται οι ευρωπαίοι το Ταμείο. Οι εταίροι δεν σέβονται τις επιλογές του Ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε από την δική μας κυβέρνηση χειρότερα μέτρα από αυτά που επέβαλαν στην προηγούμενη.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα βρίσκεται και την επόμενη μέρα τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ζητάμε βιώσιμη λύση, αν δοθεί ακόμα και στο και 5, θα την πάρουμε», τόνισε.
«Έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας. Το δίκιο. Αν νικήσουμε το φόβο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου