ΠΡΕΒΕΖΑ: Άνοιξε η αυλαία του 13ου Jazz Festival | Epirus World

ΠΡΕΒΕΖΑ: Άνοιξε η αυλαία του 13ου Jazz Festival

Το 13ο Preveza Jazz Festival είναι από το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουνίου γεγονός!Το festival είναι ένας θεσμός που κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο και μεγαλύτερο και αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πρέβεζας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό! Πρόκειται για το μοναδικό διεθνές festival jazz στην Ελλάδα μετά από αυτό της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων και για πρώτη φορά φέτος τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.


Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας για Τρίτη συνεχή χρονιά άνοιξε το Φεστιβάλ με πρωτότυπες ενορχηστρώσεις σε jazz - world δρόμους.



Στην Πρέβεζα για να παρακολουθήσει το μουσικό σχήμα της Ιρλανδίας βρέθηκε και ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Ιρλανδίας κ. Μπέρνς.



Ο κ. Μπέρνς απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των θεατών όταν ξεκίνησε τον χαιρετισμό του καλησπερίζοντας μας σε άπταιστα ελληνικά.

Το Preveza Jazz festival χαιρέτησε και ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης ο οποίος παρακολούθησε μαζί με τον κ. Μπερνς τις συμμετοχές.













Την σκυτάλη πήρε η Marjorie Barnes με μακρόχρονη πορεία στην κλασική σόουλ και τζαζ σκηνή αφού στα μέσα των seventies ήταν η κεντρική τραγουδίστρια του δημοφιλούς σόουλ γκρουπ The Fifth Dimension σε συνεργασία με το ιρλανδικό τζαζ γκρουπ Equinox για χάρη του οποίου βρέθηκε στην Πρέβεζα ο Αναπληρωτής Ιρλανδός Πρέσβης.

Την πρώτη μέρα του festival έκλεισαν  οι OrangeTrane από την Πολωνία. Από το 1997 οι Orange Trane ξεχώρισαν παίζοντας σε ένα στυλ που συνδυάζει δημιουργικά την παράδοση της τζαζ με τις σύγχρονες fusion εκφάνσεις της και δίνοντας συναυλίες σε τζαζ κλαμπ και μεγάλα φεστιβάλ της χώρας τους. Το γκρουπ διακρίθηκε και βραβεύτηκε σε πολλές περιπτώσεις ενώ κυκλοφόρησε και δίσκους όπως το ντεμπούτο τους «Obertas» και «My Personal Friend» του 1998. Από το 2011, ο Piotr Lemańczyk (κοντραμπάσο) και ο Tomasz Łosowski (ντραμς, κρουστά) ανασυγκρότησαν το γκρουπ έχοντας μαζί τους τον βιμπραφωνίστα Dominik Bukowski. Το 2012 ηχογράφησαν το άλμπουμ «Orange Trane Acoustic Trio» και κατόπιν το «Fugu».

 Tο Πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του festival περιλαμβάνει τις παρακάτω μπάντες:
Εlusive Aura Quartet (Ελλάδα-Γερμανία)

O ταλαντούχος Πρεβεζάνος κιθαρίστας Κωνσταντίνος Μαργαρίτης με τρεις δραστήριους μουσικούς της σκηνής του Βερολίνου συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο τη νεουορκέζικη τζαζ με κλασσικές μεσογειακές και φόλκ επιρροές.

Hijaz (Βέλγιο)

Ένα πολυεθνικό κουαρτέτο που ενώ έχει ως σημείο εκκίνησης την πλούσια αραβική παράδοση, εξελίσσεται μέσω της τζαζ τεχνοτροπίας σε κάτι ονειρικό και πανανθρώπινο. Το γκρουπ Hijazz αποτελούν ο Τυνήσιος Moufadhel Adhoum (ούτι), ο ελληνικής καταγωγής πιανίστας Niko Deman, ο Πορτογάλος μπασίστας Ruy Salgado και ο Βέλγος ντράμερ / περκασιονίστας Chryster Aerts και το πεδίο δράσης του είναι κυρίως οι πολλαπλές και πολύμορφες μουσικές της Μεσογείου που ενώνονται και δημιουργούν μια μοναδική και απολαυστική ατμόσφαιρα. Το γκρουπ έχει κυκλοφορήσει τρεις δίσκους («Dunes», «Chemsi» και «Nahadin») μέσα από τη μουσική των οποίων βλέπει κανείς να καταργούνται τα σύνορα και οι περιοριστικοί καταναγκασμοί. Με τους Hijaz βιώνουμε μια πραγματική αίσθηση πολιτισμικής ελευθερίας.

Athina Kontou Band (Γερμανία)

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Γερμανία, η Αθηνά Κοντού έχει κάνει σπουδές μουσικολογίας και μπάσου έχοντας σαν κύρια κατεύθυνσή της την τζαζ. Από πέρυσι συνδυάζει την τζαζ με τις ελληνικές της μουσικές ρίζες δημιουργώντας ένα γκρουπ όπου συμμετέχουν η τραγουδίστρια (και εξαδέλφη της) Καλλιόπη Σκούρτου ή η Ελένη Βαλέντη για τις εμφανίσεις στην Ελλάδα. Οι μελωδίες και αρμονίες της τζαζ ενσωματώνονται στο ρεπερτόριο του γκρουπ από τον σαξοφωνίστα Philipp Sebening και τον πιανίστα Johannes Bigge, που επίσης παίζει και τσέμπαλο – δίνοντας μια μοναδική χροιά που κινείται μεταξύ της ευρωπαϊκής κλασικής μουσικής και του ελληνικού μπουζουκιού. Ο Sebastian Flaig συμπληρώνει το σύνολο με τους ανατολίτικους ρυθμούς του και την τέλεια τεχνική του στα κρουστά.

mypreveza.gr
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου