Έλληνες κατακτούν το Trofeo Mezzalama! | Epirus World

Έλληνες κατακτούν το Trofeo Mezzalama!

Η ελληνική ομάδα Fifth Element Hellas 2015 αποτελούμενη από τον Ηρακλή Μωϋσίδη, Μποτέλη Λάζαρο και Σταθόπουλο Γιάννη όλο αυτό το διάστημα προετοιμαζόταν για την συμμετοχή στον δύσκολο αυτό αγώνα με την στήριξη και την βοήθεια πολύ καλών φίλων. Στις 2 Μαΐου τελικά η διοργάνωση ανακοινώνει πως θα γίνει ο αγώνας του XX Trofeo Mezzalama 2015, αφού πήρε αναβολή την πρώτη φορά για μια εβδομάδα λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών η ομάδα της Fifth Element Hellas ταξιδεύει ταχύτατα την πρωτομαγιά για να συμμετάσχει στον πολύ δύσκολο και απαιτητικό αγώνα που διεξάγεται από το 1937.
Το ΧΧ Trofeo Mezzalama είναι ένας διεθνής αγώνας ορειβατικού σκι και είναι μέρος του Grande Course και της παγκόσμιας ομοσπονδίας ορειβατικού σκι «ISMF» όπου περιλαμβάνεται το Παγκόσμιο Κύπελλο μεγάλων αποστάσεων. Είναι ανοικτός αγώνας σε ομάδες που αποτελούνται από τρεις αθλητές.
Ο αγώνας λαμβάνει χώρα κατά μήκος μιας διαδρομής από κορυφές 4.500m στις Ιταλικές Άλπεις και αγωνίζεσαι σε μεγάλο υψόμετρο με πολύ σοβαρές καιρικές συνθήκες, είναι 45km και +3.500 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, με πολύ δύσκολα και τεχνικά περάσματααπότομες παγωμένες πλαγιές,εκτεθειμένες κόψεις και διάσχιση παγετώνα όπου απαιτούνται άρτιες γνώσεις Ορειβασίας και Αλπινισμού. 
Είναι 3:00 η ώρα και η ομάδα σηκώνεται για να ετοιμαστεί και να πάρει πρωινό. Ο καιρός είναι βροχερός, από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου κλέβουμε ματιές καθώς ετοιμαζόμαστε και ελπίζουμε μέχρι τις 5 η ώρα να έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Οι τελευταίες προβλέψεις είναι πως η βροχή θα σταματήσει και την θέση της θα πάρει ο καθαρός ουρανός. Πράγματι η απόσταση από την αφετηρία του αγώνα είναι μικρή και σε μικρό χρονικό διάστημα βγάζει ξαστεριά.
Είμαστε μαζεμένοι σε μια μεγάλη φωτιά περιμένοντας την είσοδο μας στον μεγάλο χώρο της εκκίνησης. Μεγάλη αγωνία αλλά και μεγάλη σιγουριά στην ομάδα για ένα καλό αγώνα, 286 ομάδες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το κάθε ενδεχόμενο. 5:30pm δίνεται η εκκίνηση και ένα ποτάμι αθλητών ξεχύνεται στα στενά σοκάκια του Gressoney La-Trinite στα 1.637m υψόμετρο.
 
Πολλά μπορεί να συμβούν όταν περίπου 900 αθλητές συνωστίζονται σε ένα στενό χιονισμένο δρόμο ελπίζοντας για μια καλή γραμμή έτσι ώστε να αρχίζεις να ολισθαίνεις με τα σκι σου. Η θέση της ομάδας όχι και πολύ καλή, ένα απρόβλεπτο περιστατικό και μένουμε λίγο πίσω αλλά γρήγορα μπαίνουμε σε ρυθμό. Ο πρώτος στόχος 10km απόσταση και +1.850 μέτρα υψομετρική το καταφύγιο Mantova Hut στα 3.500m υψόμετρο και το πρώτο «1st time check», χρονικό όριο του αγώνα στις 3 ώρες. Είμαστε στις 2 ώρες περίπου έχει ξημερώσει και από πάνω μας ο καταγάλανος ουρανός έχοντας τον ήλιο να μας ζεσταίνει από το πρωινό ψύχος, βρισκόμαστε στο Canalino dell Aguila 2.650m υψόμετρο, ένα λούκι 60 μοιρών και +250 μέτρων υψομετρικής διαφοράς, τα σκι στην πλάτη και αποκόπτομε από την ομάδα για να βγω πρώτος από το λούκι και να βοηθήσω τους συντρόφους μου στη επόμενη αλλαγή.
Τώρα όλα εξαρτώνται από τον ρυθμό και τη επιμονή μας 2:51 και φτάνουμε στο καταφύγιο μέσα σε ένα σύννεφο χιονιού από τον δυνατό αέρα. Είμαστε χαρούμενοι γιατί πιάσαμε το πρώτο χρονικό όριο και συνεχίζουμε πολύ καλά. Λίγο πιο πάνω +150 μέτρα υψομετρικής το δεύτερο καταφύγιο το Gnifetti Hut 3.647m υψόμετρο και όλοι πλέον αναγκαστικά πρέπει να δεθούμε γιατί θα διασχίζουμε παγετώνα και αυτό θα μας παρέχει ασφάλεια στην περίπτωση να πέσουμε σε «crevasse» μεγάλο άνοιγμα στον παγετώνα.
Δεύτερος στόχος το Naso del Lyskamm στα 4.100m υψόμετρο με 5km απόσταση και +600 μέτρα υψομετρική. Μια εκτεθειμένη κόψη 250 μέτρων υψομετρικής διαφοράς με βράχια, παίρνουμε τα σκι στην πλάτη και πλέον όλοι φοράμε κραμπόν, (ειδικά καρφιά που προσαρμόζονται στην μπότα). Ο πολύ δυνατός αέρας μας ταλαιπωρεί η θερμοκρασία -15 βαθμούς κελσίου και πλησιάζουμε στο δυσκολότερο σημείο της διαδρομής.
Μια πλαγιά την οποία έχει ξυρίσει ο παγωμένος αέρας και για 150 μέτρα έχουν σκάψει σκαλοπάτια στον πάγο με αλυσοπρίονο για να μπορέσουν οι ομάδες να κατέβουν αυτό το εκτεθειμένο πέρασμα. Η κατάσταση δεν είναι και τόσο καλή γιατί είμαστε εγκλωβισμένοι με πάρα πολλές ομάδες στο επικίνδυνο αυτό πέρασμα και όλοι ανησυχούν για το δεύτερο χρονικό όριο που είναι στις 6 ώρες.
Γρήγορα δίνεται το σήμα και ακούμε από τον ασύρματο ενός οδηγού που βρίσκονταν εκεί για την ασφάλεια μας ότι δόθηκε παράταση μισής ώρας στο δεύτερο κόψιμο. Έχουν καταλάβει ότι οι συνθήκες και τα δύσκολα τεχνικά περάσματα δυσκόλεψαν ακόμα και τους πρώτους. Είμαστε πολύ κοντά να τα καταφέρουμε και το παλεύουμε με οποιοδήποτε τρόπο, προσπερνάμε ομάδες που δεν είναι τόσο καλές στον χειρισμό των σχοινιών και βγαίνουμε γρήγορα στο πλατό του παγετώνα. Επιτέλους σκι, βγάζουμε κραμπόν, και φώκιες από τα πέδιλα, (αυτοκόλλητη λουρίδα που μπαίνει κάτω από το πέδιλο) και αρχίζουμε να γλιστράμε προς το καταφύγιο Quintino Sella Hut on Felik στα 3.585m υψόμετρο, όπου είναι το 2nd time check, χρονικό όριο. 
Έχουμε περάσει το σύστημα που χρονομετρεί και εκείνη την στιγμή βλέπω στο ρολόι μου 6:28:44, ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή του αγώνα, παίρνουμε μεγάλες ανάσες και χαιρόμαστε πολύ γιατί είμαστε μέσα στον αγώνα. Η απογοήτευση για κάποιες ομάδες που ήταν λίγο πιο πίσω είναι μεγάλη γιατί για αυτούς το όνειρο τελειώνει εδώ. Τσάι μπανάνα, ξηροί καρποί, οτιδήποτε θα μας δώσει ενέργεια και υγρά για τον επόμενο και πιο δύσκολο στόχο τη κόψη της κορυφής Castor 4.226m υψόμετρο όπου είναι και το ψηλότερο σημείο που περνά ο αγώνας.
Μια πολύ εκτεθειμένη κόψη χιονιού για περίπου 1km απόσταση θα ήταν η τελευταία δοκιμασία για την ομάδα. Αυτό που έχουμε να κάνουμε δεν έχει να κάνει με το χρόνο αλλά με το να απολαύσουμε τις Άλπεις. Αργά βήματα και το υψόμετρο πλέον μας γονατίζει, η κόψη είναι μαχαίρι και η ανάσες πολύ δύσκολες, κάποιες ομάδες καταρρέουν μπροστά μας και η μόνη σωτηρία για αυτούς είναι από αέρος με το ελικόπτερο.
Είμαστε πολύ τυχεροί έχουμε δυνάμεις και πλέον αυτό που βγαίνει από μέσα μας είναι ψυχή. Πρέπει να τερματίσουμε τον αγώνα δεν μας απασχολεί ο χρόνος αλλά η πρόβλεψη για χιονόπτωση το μεσημέρι μας βρίσκει κάτω από την κόψη του Castor, σε πιο ασφαλές πεδίο στο Verra Pass Schwarztor 3.848m υψόμετρο. Γρήγορη αλλαγή και προς Colle del Breithorn 3.826 m υψόμετρο, ξανά αλλαγή και προς το Plateau Rosa 3.500 m, τελευταία αλλαγή και το μόνο που θέλουμε είναι κατάβαση με τα σκι και προς τον τερματισμό Breuil-Cervinia 2.000 m υψόμετρο, από 286 ομάδες καταφέρνουν να τερματίσουν 185 όπου και τελική θέση της Fifth Element Hellas στην γενική κατάταξη με χρόνο 11:51:31.
Με βάση όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, η συμμετοχή στο Trofeo Mezzalama απαιτεί:
  • Καλή γνώση της ορειβασίας σε μεγάλα υψόμετρα, την ικανότητα να χειριστεί η ομάδα τυχόν κινδύνους και απρόβλεπτες περιστάσεις, όπως ισχυρούς ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -25C
  • Η σωματική και ψυχολογική προετοιμασία, το ομαδικό πνεύμα η αλληλεγγύη, η άρτια γνώση των καταστάσεων που μπορεί να βρεθεί η ομάδα σε τέτοια υψόμετρα και την άνευ όρων αποδοχή των παρακάτω κανονισμών και των αποφάσεων που λαμβάνονται από τους Οργανωτές του Αγώνα, είναι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που απαιτεί να έχει η ομάδα που παίρνει μέρος στο Trofeo Mezzalama.[advendure.com]
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου