O δρόμος του Αλέξη Τσίπρα προς τον «ιστορικό συμβιβασμό» | Epirus World

O δρόμος του Αλέξη Τσίπρα προς τον «ιστορικό συμβιβασμό»

Το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν χτες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, έβαλε τις βάσεις για μία ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδας και Ε.Ε. καθώς η ελληνική πλευρά με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο έβαζε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, τις «κόκκινες γραμμές» μέχρι πρότινος – της κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε αντιμέτωπο με σκληρά διλήμματα και τελεσίγραφα που έθεσαν οι δανειστές
Το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε αντιμέτωπο με σκληρά διλήμματα και τελεσίγραφα που έθεσαν οι δανειστές.Η προοπτική να «σκάσει» η Ελλάδα από οικονομική ασφυξία λόγω της θηλιάς της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες και οι προειδοποιήσεις Ντράγκι στον Γ. Δραγασάκη για την προοπτική του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, λειτούργησαν αποτρεπτικά για την ελληνική πλευρά να επιλέξει τον δρόμο της ρήξης, αν και στο πλαίσιο της δημιουργικής ασάφειας κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης επαναφέρουν το θέμα του Δημοψηφίσματος μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως φαίνεται ότι έχει κάνει την επιλογή να επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές όπως καταγράφεται τόσο από το κοινό ανακοινωθέν με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ αλλά και την αναβάθμιση του Δ. Παπαγγελόπουλου σε υφυπουργό Δικαιοσύνης. «Δεν αλλάζεις ούτε ένα στέλεχος της κυβέρνησης εάν έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού να κάνεις ρήξη με τους δανειστές», ανέφερε έμπειρο κομματικό στέλεχος στο The TOC.
Η ίδια πηγή σημείωσε με νόημα επαναλαμβάνοντας την φράση του Αλέξη Τσίπρα που είπε χτες προς τους δημοσιογράφους «και που ‘στε ακόμα!», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τις επόμενες ώρες θα διαφανούν οι προθέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού. Η πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς τον «ιστορικό συμβιβασμό» με τους δανειστές και η εφαρμογή μέρους των Μνημονικών υποχρεώσεων της χώρας από μία κυβέρνηση της Αριστεράς με στόχο να βγει η χώρα από την αμφισβήτηση και την περιπέτεια των άδειων ταμείων σε κράτος και τράπεζες, δεν θα είναι στρωμένη με γαρύφαλλα ούτε από τους εταίρους, ούτε από το εσωτερικό του κόμματος ούτε καν από τους πολίτες που περιβάλουν με εμπιστοσύνη το πρόσωπο του Πρωθυπουργού.
Τα επτά κρίσιμα 24 ώρα που ακολουθούν θα δοκιμάσουν τις πολιτικές αντοχές του Αλέξη Τσίπρα αλλά και τα όρια της πολιτικής του παρέμβασης, καθώς θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την μελλοντική πορεία της χώρας εντός της ευρωζώνης. Στον δρόμο προς την συμφωνία και τον ιστορικό συμβιβασμό ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει τρία σημαντικά εμπόδια:
  • Πρέπει να πειστούν οι δανειστές ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει την εφαρμογή του προγράμματος. Η μέχρι πρότινος στάση των κυβερνητικών στελεχών μεταξύ των οποίων και ο Γ. Βαρουφάκης, δεν δημιουργούσαν κλίμα εμπιστοσύνης στην πλευρά των δανειστών. Η μέχρι πρόσφατα, απουσία μεταρρυθμιστικής λίστας από την πλευρά της Ελλάδας αλλά και η δημιουργική ασάφεια των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, έχουν κλονίσει τις σχέσεις με τους δανειστές. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επιστρατεύσει την πολιτική γοητεία που ασκεί στους Έλληνες πολίτες, και στους ξένους πολιτικούς μέχρι την 11η Μαΐου προκειμένου να πείσει ότι είναι αποφασισμένος – τόσο ό ίδιος όσο και η κυβέρνησή του- να υλοποιήσουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και να επιβάλουν μέτρα εισπρακτικού και φορολογικού χαρακτήρα για να καλύψει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα (έκτακτη εισφορά, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) μέχρι την Δευτέρα, όπως ζήτησε και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ από τον Αλέξη Τσίπρα στην χτεσινή επικοινωνία τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις περί καλού κλίματος που δίνουν τόσο η ελληνική όσο και η πλευρά των δανειστών, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας θα πείσει τους δανειστές για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ένα βήμα μπροστά και να υλοποιήσει μέρος του δημοσιονομικού προγράμματος.
  • Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να χειριστεί για μία ακόμη φορά τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και να ομογενοποιήσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προς τον «ιστορικό συμβιβασμό» περνάει από τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Π. Λαφαζάνη αλλά και τον «στρατό των ατάκτων» βουλευτών όπου έχουν βρει την ηγετική μορφή στο πρόσωπο της ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πείσει τους συντρόφους του από την Αριστερή Πλατφόρμα για προσπάθεια προσέγγισης με τους δανειστές την ίδια στιγμή που η εσωκομματική αντιπολίτευση μιλά πλέον για δημοψήφισμα, plan B Για δραχμή και προσέγγιση με την Ρωσία. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία συνεχίζει να καταγράφει την διακριτή πολιτική της παρουσία. Την Πρόεδρο της Βουλής στηρίζουν η Ραχήλ Μακρή, ο Β. Διαμαντόπουλος και άλλοι βουλευτές που λόγω της ανομοιογένειας που τους χαρακτηρίζει αποτελούν έναν στρατό ατάκτων που δεν είναι σαφές πότε και με ποιο τρόπο θα… χτυπήσει κατά της κυβέρνησης. Σε… αντάρτικο είναι έτοιμοι να βγουν και οι ευρωβουλευτές Μ. Γλέζος και Σ. Σακοράφα. Ο κ. Γλέζος μόλις χτες καλούσε την κυβέρνηση να μην κάνει βήμα πίσω.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει επίσης και τους πολίτες που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο κυβερνών κόμμα. Για τον λόγο αυτό ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές θα προκαλούσε αναταράξεις στην λαϊκή βάση του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από την Αριστερά. Σημαντικό κρας -τέστ για τον Αλέξη Τσίπρα θα αποτελέσει η δοκιμασία του πρώτου νομοσχεδίου το οποίο υπολογίζεται ότι μπορεί να κατέβει στην βουλή το αργότερο μέχρι την Δευτέρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup. 
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου