Τέλος στην κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν οι FARC | Epirus World

Τέλος στην κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν οι FARC

Η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (Farc) ανακοίνωσε τη διακοπή της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός αφότου οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν 26 μαχητές τους, σε μία κίνηση που ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση στις ειρηνευτικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να μπει ένα τέλος σε μια διένεξη που διαρκεί πέντε δεκαετίες. 

Οι FARC επισήμαναν ότι διέκοψαν τη μονομερή εκεχειρία λόγω της επίθεσης, μίας από τις πλέον πολύνεκρες από τότε που οι δύο πλευρές έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από δύο χρόνια. 

«Καταγγέλλουμε την επίθεση που εξαπέλυσαν η πολεμική αεροπορία, οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία» ανακοίνωσε η οργάνωση σε ένα δελτίο τύπου. Η κατάπαυση του πυρός είχε κηρυχθεί και βρισκόταν σε ισχύ από τα τέλη Δεκεμβρίου. 

Λεπτά πριν από την ανακοίνωση των ανταρτών, ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε προειδοποιήσει την οργάνωση σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα να επιταχύνει το ρυθμό των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του κλείσιμου της «φαύλου κύκλου της βίας, του μίσους και της εκδίκησης» και εξήρε τις ένοπλες δυνάμεις για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες μάχες κατά τους οποίους σκοτώθηκαν 26 μαχητές στον καταυλισμό των FARC σημειώθηκαν σε μία περιοχή διακίνησης ναρκωτικών, στην περιοχή Κάουκα όπου οι αντάρτες έχουν αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις. 

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες, που έχουν στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων κατά τις οποίες έχουν σκοτωθεί 220.000 άνθρωποι και εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ξεκίνησαν στα τέλη του 2012 και μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει στην επίτευξη μιας μερικής συμφωνίας τριών σημείων.
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου