«Προσπαθούμε να απαλύνουμε τον πόνο των συνανθρώπων μας» | Epirus World

«Προσπαθούμε να απαλύνουμε τον πόνο των συνανθρώπων μας»



Για το Δίκτυο Αλληλεγγύης της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας μίλησε ο Μητροπολίτης Γαβριήλ, σε συνέντευξή του, όπου ανέλυσε τις δράσεις που πραγματοποιεί με μοναδικό στόχο να βρίσκεται κοντά σε όλους όσους χρειάζονται βοήθεια και σε όλους όσους με την προσφορά τους επιθυμούν να στηρίξουν τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη.

Ο Μητροπολίτης Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας αναφέρθηκε και στις «Στάσεις Προσφοράς και Αλληλεγγύης, τη συνεργασία με τις Συγκοινωνίες Αθηνών.

Αναλυτικά η συνέντευξη:


- Σεβασμιότατε θα θέλαμε να μας πείτε για τις δράσεις της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας που σχετίζονται με την ενίσχυση σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη…

Μία από τις ανάγκες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι Απόστολοι του Κυρίου ήταν οι χήρες και τα ορφανά, οι άνθρωποι που δεν είχαν τα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Για το λόγο αυτό χειροτόνησαν τους διακόνους, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς. Από τότε μέχρι και τώρα η Εκκλησία μας πορεύεται, ¨πετάει¨, έχοντας δύο φτερά. Το ένα της πνευματικής ζωής και του θυσιαστηρίου και το άλλο της φιλανθρωπίας. 

Έτσι, και η Μητρόπολή μας, μαζί με το πνευματικό κομμάτι, προσπαθεί να απαλύνει όσο μπορεί και τον πόνο των συνανθρώπων μας, ειδικά τις μέρες αυτές που η Πατρίδα μας περνάει αυτή την πρωτόγνωρη γι αυτήν κρίση.

Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε Κοινωνικά Παντοπωλεία, Οίκους Ευγηρίας, Κέντρα Σίτισης, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, μοιράζουμε τρόφιμα και ρούχα, προσπαθούμε να φτιάξουμε Κοινωνικά Φροντιστήρια για την νέα σχολική περίοδο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και οποιαδήποτε άλλη ανάγκη που έχουν οι συνάνθρωποί μας τους βοηθάμε στο μέγεθος των δυνατοτήτων μας.

-Τι είναι οι «Στάσεις Προσφοράς και Αλληλεγγύης», η ενέργεια στην οποία πρόσφατα προχωρήσατε σε συνεργασία με τις Συγκοινωνίες Αθηνών;

Αυτή είναι μια προσπάθεια ενημέρωσης περισσότερο των συνανθρώπων μας. Πρέπει να ξέρουν αυτοί που χρειάζονται τη βοήθειά μας που θα βρουν ένα ζεστό πιάτο φαγητού, που θα βρουν όλα όσα πιο πάνω αναφέραμε και να μην ταλαιπωρούνται ψάχνοντας το πού θα απευθυνθούν. Επίσης, αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν, να γνωρίζουν πώς και πού θα προσφέρουν τη βοήθειά τους. Να ευχαριστήσω εδώ και τις Συγκοινωνίες Αθηνών που τις δικές μας «Στάσεις Προσφοράς και Αλληλεγγύης» τις έχουν κάνει και δικές τους. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και ποιοι συμπολίτες μας ευνοούνται από αυτά;

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι επί των πλείστων τα μέσα μετακίνησης των μη πλουσίων και φυσικά των πασχόντων συνανθρώπων μας. Νομίζω πως είναι ο καλύτερος τρόπος ενημέρωσης τους που δεν απαιτεί χρήματα και ενημερώνει άμεσα τους συμπολίτες μας. 

-Με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει στην πράξη η «Στάση Προσφοράς»;


Η «Στάση Προσφοράς» είναι η «στάση» όλων μας. Ας σταματήσουμε λοιπόν να πάρουμε μια ανάσα ανθρωπιάς, να πούμε έστω και έναν καλό λόγο σε αυτούς που υποφέρουν. Ας σταματήσουν και αυτοί που έχουν ανάγκη για να βρουν ένα χέρι που τους απλώνετε. Με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσει και πιστεύω πως θα έχουμε και θετικά αποτελέσματα.

-Ποιοι άλλοι φορείς συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος και με ποιο τρόπο;

Στη «Στάση Προσφοράς» εκτός από τις Συγκοινωνίες Αθηνών που ανέλαβαν το κομμάτι τις ενημέρωσης, έχουμε και τη βοήθεια – και τους ευχαριστούμε όλους γι αυτό – των τριών Δήμων της Μητροπόλεώς μας, των συλλόγων και φορέων αλλά και πολλοί ιδιώτες των οποίων η προσφορά είναι πολύτιμη. Δε νομίζω ότι είναι του παρόντος να τους απαριθμήσω έναν – έναν. Κάποια στιγμή ίσως το κάνουμε κι αυτό για να αναγνωριστεί και με αυτό τον τρόπο η προσφορά τους.

-Μιλήστε μας για το μήνυμα και την αξία αυτών των πρωτοβουλιών, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή με ιδιαίτερες απαιτήσεις και δυσκολίες, όπου ο ρόλος της Εκκλησίας και η συνεργασία της είναι πρωταρχικής σημασίας.

Ο παπα Νικόλας ο Πλανάς έλεγε ότι δε μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον που πεινάει για πνευματική τροφή αν πρώτα δεν τον βοηθήσεις να γεμίσει το στομάχι του. Η εκκλησία είναι ζώσα. Ο Μητροπολίτης σαν πνευματικός πατέρας, πρέπει να φροντίζει τα παιδιά του, να είναι κοντά τους σε κάθε τους βήμα, και στα ευχάριστα αλλά και στα δυσάρεστα. Και σε εποχές ευημερίας αλλά και στις δύσκολες εποχές όπως είναι και η περίοδος αυτή που διανύουμε. Ποιος γονιός θα άφηνε τα παιδιά του όταν θα βρισκόταν σε δύσκολή θέση; Νομίζω κανείς. Έτσι και ο Μητροπολίτης. Τα τέκνα που του εμπιστεύτηκε ο Χριστός, την Εκκλησιά του Κυρίου, πρέπει να τα φροντίζει και να τα προσέχει σαν νεοσσούς κάτω από τις ποιμαντικές του πτέρυγες. Κάθε κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο όταν όλοι είμαστε ενωμένοι. Τότε και μόνο δε θα μπορέσει κανείς να μπει στο νοικοκυριό μας για να κάνει κουμάντο γιατί δε θα χρειάζεται το ένα και υγιές σώμα ούτε επίβλεψη, ούτε «γιατρό».
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου