Αντιδράσεις για το μεταναστευτικό σχέδιο της Κομισιόν | Epirus World

Αντιδράσεις για το μεταναστευτικό σχέδιο της Κομισιόν

Υποχρέωση επίδειξης αλληλεγγύης όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων, άνοιγμα στους οικονομικούς μετανάστες, υποχρεωτικός επαναπατρισμός για τους παράτυπους: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την Τετάρτη ένα σχέδιο δράσεων σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη λαθραία διακίνηση μεταναστών, όμως πολλές από τις προτάσεις της προκαλούν εχθρικές αντιδράσεις στις χώρες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποφάσισε να προωθήσει το σχέδιο αυτό, του οποίου έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο. Ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προθέσεις του στα τέλη Απριλίου και με την ευκαιρία αυτή είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει την έκταση των αντιδράσεων. 

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η πολιτική του οικογένεια, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόθεση του προέδρου της Επιτροπής να ανοίξουν νόμιμες οδοί για την οικονομική μετανάστευση.

«Απορρίπτουμε αυτή την προσέγγιση, επειδή θα διογκώσει το πρόβλημα», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέρνερ. Το ΕΛΚ πέτυχε να αποσυρθεί οποιαδήποτε αναφορά στην οικονομική μετανάστευση στην απόφαση που υιοθετήθηκε από τη συνέλευση, η οποία είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο πώς θα κατανεμηθούν μόνο οι πρόσφυγες.

Οι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να επαναπατρίζονται και οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό τους θα πρέπει να επιταχυνθούν, «διαφορετικά θα χάσουμε κάθε λαϊκή υποστήριξη για τους πρόσφυγες», υποστήριξε ο Μάνφρεντ Βέρνερ.

Όμως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποφάσισε να το αγνοήσει. Στο σχέδιο δράσεων θέλει να προτείνει την οικονομική μετανάστευση και αυτό παρά την αντίθεση πολλών επιτρόπων, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ενημερωμένη πηγή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής θέλει επίσης να επιβάλει στα κράτη την υποχρέωση να αναλαμβάνουν πρόσφυγες βάσει ποσοστώσεων, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται από τις συνεχείς αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα. Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι που έφυγαν από τις ακτές της Λιβύης πάνω σε υπερφορτωμένα σκάφη διασώθηκαν και έφθασαν στη διάρκεια της εβδομάδας στην Ιταλία, όπου η υποδοχή τους συνιστά μια πρόκληση για τις αρχές, καθώς τα καταφύγια της χώρας φιλοξενούν ήδη περισσότερους από 80.000 μετανάστες.

«Τα κράτη της ΕΕ οφείλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν τις χώρες που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου», επιμένει η «μη οριστική» εκδοχή του σχεδίου.

Οι ιταλικές αρχές και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πως αυτή η υποχρεωτική κατανομή είναι σίγουρη. Όμως ο καταναγκαστικός χαρακτήρας εξακολουθεί σήμερα να μην έχει γίνει δεκτός, καθώς ορισμένοι επίτροποι θέλουν η κατανομή να γίνεται σε «εθελοντική» βάση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ενημερωμένη πηγή. 

Οι διαιρέσεις είναι τόσο έντονες ώστε κανένας αριθμός δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα για τον αριθμό των θέσεων που θα προσφερθούν στους σύρους πρόσφυγες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητάει από την ΕΕ 20.000 θέσεις το χρόνο.

«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιθυμεί μια υποχρεωτική κατανομή, όμως αυτό είναι στην πράξη casus belli», εξήγησε μια άλλη πηγή.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν την κατήγγειλε την Παρασκευή ως μια «τρελή ιδέα». Ο Βίκτορ Ορμπάν δεν είναι ο μόνος που αντιτίθεται στην πρόταση αυτή. Η γαλλική δεξιά, μέλος του ΕΛΚ, μπλοκάρει επίσης το σχέδιο αναφορικά με τις ποσοστώσεις, έκαναν γνωστό πηγές στους κόλπους της πολιτικής ομάδας.

Η πρόταση προβλέπει μια ανακατανομή των προσφύγων βάσει ποσοστώσεων οι οποίες θα προκύψουν βάσει του ΑΕΠ της χώρας, του πληθυσμού της, του ποσοστου ανεργίας και του αριθμού των προσφύγων που είναι ήδη εγκατεστημένοι σ' αυτή.

Αφορά κατά πρώτο λόγο τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και πιο ιδιαίτερα την Πολωνία, πατρίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η οποία κατηγορείται ότι δεν δείχνει αλληλεγγύη.

«Έξι χώρες --η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ιταλία, το Βέλγιο-- επιβαρύνονται με το 80% των αιτήσεων για άσυλο στην ΕΕ, 15 χώρες δέχονται να υποδεχθούν πρόσφυγες και 13 δεν κάνουν τίποτε, δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη», καταγγέλλει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αλληλεγγύη είναι το πολιτικά ευαίσθητο θέμα της πρότασης. Έκανε να αποτύχει η έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής που οργανώθηκε στις 23 Απριλίου έπειτα από μια σειρά πολύνεκρων ναυαγίων.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απροθυμία που δείχνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες και μ' αυτό το σχέδιο δράσεων θέλει να τους υποχρεώσει να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Ιουνίου.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου