Ανησυχία στο Μαυροβούνιο για τα γεγονότα στα Σκόπια | Epirus World

Ανησυχία στο Μαυροβούνιο για τα γεγονότα στα Σκόπια

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ για τον θάνατο οκτώ αστυνομικών απέστειλε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στο Κουμάνοβο.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου συνέστησε στους πολίτες, σε περίπτωση που ταξιδέψουν στην ΠΓΔΜ, να επικοινωνούν με την πρεσβεία του Μαυροβουνίου στα Σκόπια για να λάβουν αναγκαίες πληροφορίες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συμμαχία Πολιτών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην επιτρέψει επανάληψη λαθών του παρελθόντος και να επιβεβαιώσει την ενεργή παρουσία της στην περιοχή και τις ισχυρές διπλωματικές προσπάθειες να αποδείξει ότι είναι ικανή να καθοδηγεί τον πολιτισμό κόσμο τον 21ο αιώνα.

Τα δραματικά γεγονότα στο Κουμάνοβο προμηνύουν άνοιγμα νέου κεφαλαίου βίας στο ταραγμένο βαλκανικό έδαφος και η πολιτική της διεθνούς κοινότητας, η οποία σταμάτησε την ευρωπαϊκή και ατλαντική πορεία ολοκλήρωσης της ΠΓΔΜ, συνέβαλε στην κατάσταση αυτή στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Το νέο αντιπολιτευόμενο κοινοβουλευτικό κόμμα Αστικό Κίνημα «Ενωμένη Μεταρρυθμιστική Δράση» εκτιμά πως τα γεγονότα στην ΠΓΔΜ αποτελούν μία απόδειξη, ότι τα Βαλκάνια είναι εύφλεκτη περιοχή, αλλά σημειώνει πως «τα βαθιά ριζωμένα καθεστώτα, κάθε φορά που αισθάνονται ότι απειλούνται, μπορούν να παράγουν βία».

Ο Ντριτάν Αμπάζοβιτς, ηγετικό στέλεχος του κόμματος, τόνισε ότι ανάλογη κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί και στο Μαυροβούνιο, τη στιγμή που θα αρχίσει η διάλυση του τωρινού καθεστώτος.

Στην ΠΓΔΜ όλα παραπέμπουν σε σενάριο που μπορούσε να ήταν αναμενόμενο, εκτίμησε. «Μετά τις βαριές καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι ξεκίνησαν όλες οι δυνατές ενέργειες για να σταματήσουν οι δράσεις της αντιπολίτευσης» υπογράμμισε.

Όποιος γνωρίζει την κατάσταση στη χώρα θα μπορούσε να αναμένει σύγκρουση, η οποία μπορεί, όπως ανέφερε, να ξυπνήσει τα «εθνικιστικά βαμπίρ» και χρησιμεύσει ως κάλυψη για επιζήμιες, εγκληματικές ενέργειες που πιθανώς διέπραξε και αυτό το καθεστώς, τόνισε.

«Καθοριστική σημασία έχει το γεγονός ότι, στα Βαλκάνια, εγκληματικές δομές συνδέθηκαν με τους ανθρώπους στην εξουσία και ότι λόγω της επιθυμίας να διαφυλάξουν τα βρώμικα επιχειρηματικά τους συμφέροντα είναι έτοιμες να προκαλέσουν κάθε είδους σύγκρουση, ακόμη και πολεμική» είπε ο κ. Αμπάζοβιτς.

Τα γεγονότα στο Κουμάνοβο έχουν πολιτικό υπόβαθρο, είπε ο κ. Αμπάζοβιτς και εξέφρασε την ελπίδα πως σύσσωμος ο λαός της ΠΓΔΜ θα το κατανοήσει.

Θα κατανοήσουν πως κανένας άνθρωπος, κανένας αξιωματούχος, είτε είναι πρωθυπουργός, είτε υπουργός, είτε επιχειρηματίας δεν αξίζει αιματοχυσία αθώου λαού.
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου