Συμβολική και ιστορική χειραψία Καρόλου- Τζέρι Άνταμς | Epirus World

Συμβολική και ιστορική χειραψία Καρόλου- Τζέρι Άνταμς

Ο πρίγκιπας Κάρολος αντάλλαξε σήμερα χειραψία με τον Τζέρι Άνταμς στην πρώτη του συνάντηση με τον ηγέτη της πρώην πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που δολοφόνησε τον θείο του σε βομβιστική επίθεση πριν από 36 χρόνια. 

Οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνομιλία σε μια δεξίωση στα δυτικά της ιρλανδικής πόλης Γκάλγουεϊ, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Καρόλου σε γειτονικό σημείο όπου ο IRA δολοφόνησε τον θείο του, τον Λόρδο Λούις Μαουντμπάτεν το 1979. 

Σε μια τελευταία από μια σειρά κινήσεων συμφιλίωσης μεταξύ της Βρετανίας και του Σιν Φέιν, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Άνταμς συνάντησε ένα εξέχον μέλος της βασιλικής οικογένειας. 

Ο IRA τερμάτισε τον 30χρονο ένοπλο αγώνα του ενάντια στην βρετανική διακυβέρνηση στην Βόρεια Ιρλανδία ως μέρος μιας ειρηνικής συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας το 1998 μεταξύ των Προτεσταντών που επιθυμούν να παραμείνουν πιστοί στο βρετανικό στέμμα και των Καθολικών που επιθυμούν την ενοποίηση με την Ιρλανδία. 

Η κατάσταση στην Βόρεια Ιρλανδία είναι σε γενικές γραμμές ήρεμη από τότε, αλλά μικρές ομάδες συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον βρετανικών στόχων και τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Καρόλου είναι αυστηρά. 

Ο Κάρολος υπήρξε ανέκαθεν μισητό πρόσωπο για τους ιρλανδούς εθνικιστές εξαιτίας της θέσης του ως επικεφαλής του τάγματος των αλεξιπτωτιστών, της μονάδας που διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στη "Ματωμένη Κυριακή" το 1972, όταν σκοτώθηκαν 13 Καθολικοί διαδηλωτές. 

Πριν την συνάντηση ο Άνταμς δήλωσε πως η επίσκεψη ήταν μια ευκαιρία για μια προσωπική συμφιλίωση. 

«Έχω ελάχιστα κοινά με ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά σε ανθρώπινο επίπεδο…έχουμε τρομερά πολλά κοινά σε ό,τι αφορά την απώλεια, τον πόνο και - θα ήθελα να πιστεύω - την ανεκτικότητα», δήλωσε ο Άνταμς στο ιρλανδικό κρατικό σταθμό RTE. 

«Θα εκφράσω τη θλίψη μου, που έχω εκφράσει σε πολλές περιπτώσεις. Οποιοσδήποτε επιθυμεί μια ενωμένη Ιρλανδία έχει καθήκον να αγκαλιάσει αυτή τη συνάντηση και να κάνει φίλους με τους γείτονες μας», πρόσθεσε ο Άνταμς, που αποτελεί σήμερα μέλος του ιρλανδικού κοινοβουλίου. 

Η μητέρα του Καρόλου βασίλισσα Ελισάβετ συναντήθηκε το 2012 με τον Μάρτιν ΜακΓκίνες, τον πρώην διοικητή του IRA και ανώτερο στέλεχος του Σιν Φέιν, μία συνάντηση που θεωρήθηκε ορόσημο στη διαδικασία συμφιλίωσης στη Βόρεια Ιρλανδία.
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου