Παραιτήθηκε ο ρουμάνος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης | Epirus World

Παραιτήθηκε ο ρουμάνος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο ρουμάνος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Διοίκησης Λίβιου Ντραγκνέα, μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή για εκλογική απάτη, κατά το δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί το 2012 για την καθαίρεση του τότε προέδρου Τράιαν Μπασέσκου.

«Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την παραίτησή μου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε από την ρουμανική δικαιοσύνη σε βάρος του θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Ο ίδιος αρνήθηκε εκ νέου τις κατηγορίες.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ντραγκνέα, πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), ότι «χρησιμοποίησε την επιρροή του» στους κόλπους του κόμματος αυτού, του οποίου ήταν τότε γενικός γραμματέας, για να εξασφαλίσει «αθέμιτα εκλογικά πλεονεκτήματα», σύμφωνα με την εισαγγελία κατά της διαφθοράς. 

Ο Ντραγκνέα κατηγορήθηκε ότι «συντόνισε έναν περίπλοκο μηχανισμό στον οποίο ενέπλεξε πολλούς ανθρώπους στους οποίους ασκούσε επιρροή» με στόχο «να τροποποιήσει τα αποτελέσματα της συμμετοχής στην ψηφοφορία», καθώς απαιτείτο ένα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα για να μπορεί να κριθεί έγκυρο το αποτέλεσμά του. 

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, τοπικοί αξιωματούχοι του PSD ή υπεύθυνοι των εκλογικών τμημάτων, δικάστηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής. Περίπου 20 από αυτούς αθωώθηκαν σήμερα. Η απόφαση αυτή της δικαιοσύνης δεν είναι τελεσίδικη.

Τον Ιούλιο του 2012, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα και οι σύμμαχοί τους προσπάθησαν να εκδιώξουν από την εξουσία τον τότε πρόεδρο Μπασέσκου. Το δημοψήφισμα αυτό για την καθαίρεση του κεντροδεξιού προέδρου είχε βυθίσει την χώρα σε συνταγματική κρίση.

Ο Ντραγκνέα κατηγορείτο ότι επιφόρτισε ανθρώπους προσκείμενους στο κόμμα του «να κάνουν ο,τιδήποτε μπορούσαν, κυρίως παραβιάζοντας τον νόμο» για να επιτευχθεί ποσοστό συμμετοχής άνω του 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που χρειαζόταν για να κριθεί έγκυρο το δημοψήφισμα. Ο υπουργός έχει απορρίψει πολλές φορές τις κατηγορίες αυτές.

Ο Μπασέσκου είχε παραμείνει τότε στην εξουσία, καθώς το δημοψήφισμα είχε κριθεί άκυρο λόγω μικρότερης συμμετοχής από αυτήν που απαιτείτο. Το καλοκαίρι του 2012 η ΕΕ είχε επικρίνει εξάλλου τις μεθόδους του κυβερνώντος συνασπισμού για να εξασφαλίσει την καθαίρεση του προέδρου.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα δήλωσε εξάλλου σήμερα από την πλευρά του ότι «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει συμβολικό χαρακτήρα».
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου