"Πόρτα" από το ΥΠ.ΕΞ. στους Αλβανούς που συνεχίζουν να αμφισβητούν ελληνικές περιοχές για έρευνα πετρελαίων στο Ιόνιο | Epirus World

"Πόρτα" από το ΥΠ.ΕΞ. στους Αλβανούς που συνεχίζουν να αμφισβητούν ελληνικές περιοχές για έρευνα πετρελαίων στο Ιόνιο

Μετά το πρόσφατο ηχηρό χαστούκι του Νίκου Κοτζιά, στην Αλβανική διπλωματία και τη ματαίωση της συνάντησης του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντασνόρ Ντερβίσι, η εμμονή των Αλβανών να συνεχίζουν να αμφισβητούν προκλητικά το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, επιφέρει νέα αντίποινα από την ελληνική διπλωματία κατά των Τιράνων. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Κοτζιάς, έχει αποφασίσει να μη συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 22 Μαΐου στην Αλβανική πρωτεύουσα, καθώς θεωρείται δεδομένη η αξίωση των Αλβανών να θέσουν στο τραπέζι -πέραν της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009- και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα τη συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο χωρών, την οποία ούτε λίγο-ούτε πολύ, τα Τίρανα θέλουν να... επαναχαράξουν! Η χάραξη των θαλάσσιων οικοπέδων από την ελληνική κυβέρνηση έγινε με σεβασμό στη μέση γραμμή που προβλέπει η Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έκρινε το 2010 αντισυνταγματική τη συμφωνία έπειτα από προσφυγή του σημερινού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε, ότι πρόσφατα το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε και χάρτη στον Ελληνα πρέσβη προκειμένου να υποστηρίξει τη βασιμότητα των θέσεών του, που ωστόσο καταρρίπτονται από το διεθνές δίκαιο.
epirusgate.blogspot.gr
Share on Google Plus

About Ανώνυμος

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου