Ευρωπαϊκή Επιτροπή vs Google | Epirus World

Ευρωπαϊκή Επιτροπή vs Google

Την άσκηση δίωξης κατά της εταιρείας Google αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στο πεδίο των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο, εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό την κολοσσιαία αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας στον κίνδυνο υπέρογκων προστίμων και ταυτόχρονα επιδιώκοντας να την αναγκάσει να αλλάξει επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκαν σε δύο δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες Financial Times και Wall Street Journal χθες.

Σύμφωνα με προαναγγελία στελέχους της ΕΕ, φαίνεται πως η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, θα προβεί σε μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με την Google, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν.
Αν και ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους, διευκρίνισε πως παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, 13:00 ώρα Ελλάδας. 

Ωστόσο, δύο ενήμερες πηγές για το ζήτημα, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πως το επίσημο κατηγορητήριο περί παραβίασης του ανταγωνισμού δεν θα είναι έτοιμο σήμερα Τετάρτη κι αναμένεται να περάσουν αρκετές ημέρες ακόμη πριν καταρτιστεί. Η ΕΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμα που ανέρχονται έως και στο 10% του παγκόσμιου τζίρου οποιασδήποτε εταιρείας παραβιάζει τον ανταγωνισμό, στην περίπτωση δηλαδή της Google ποσό πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Βέστεϊγιερ, η οποία έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί μια βιαστική απόφαση όσον αφορά την υπόθεση - η διερεύνηση της οποίας έχει ξεκινήσει εδώ και μια πενταετία - πρόκειται να μεταβεί αργότερα σήμερα στις ΗΠΑ στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης. Αμερικανοί, ανάμεσά τους κορυφαίοι επιχειρηματίες καθώς και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έχουν επικρίνει στο παρελθόν τις προσπάθειες της ΕΕ να περιορίσει την ισχύ αμερικανικών επιχειρήσεων του κλάδου της τεχνολογίας.

Παρόλα αυτά όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα των Financial Times, η Δανή φιλελεύθερη πολιτικός αναμένεται να απαγγείλει σε βάρος της Google την κατηγορία ότι εκτρέπει την κίνηση από ιστοτόπους αντιπάλων  προς όφελος των δικών της υπηρεσιών, την ώρα μάλιστα που ορισμένοι επίτροποι κάνουν λόγο και εκφράζουν ανησυχίες για υπερβολικά στενή έρευνα από την Βέστεϊγιερ. Επιπλέον των κατηγοριών, η επίτροπος αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη έρευνας και για τις πρακτικές της Google σε ό,τι αφορά το λογισμικό για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android, το οποίο της ανήκει.

Άλλωστε όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των FT, η Βέστεϊγιερ έχει καταστήσει πιο συγκεκριμένες τις κατηγορίες για την υπόθεση, την οποία κληρονόμησε από τον προκάτοχό της, τον Ισπανό Χοακίν Αλμούνια—ο οποίος είχε απορρίψει τρεις προτάσεις της Google για να κλείσει η υπόθεση—σύμφωνα με το δημοσίευμα της FT.

Σύμφωνα με το δεύτερο δημοσίευμα, αυτό της Wall Street Journal, η επίτροπος ανταγωνισμού έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών ήδη από την Τρίτη, κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους συναδέλφους της.

Στο ενδεχόμενο ανάληψης νομικής δράσης εναντίον της Google είχε αναφερθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γκίντερ Έτινγκερ, ο συντηρητικός Γερμανός πολιτικός και επίτροπος αρμόδιος για την θεματική ενότητα Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία. Ο Έτινγκερ έχει επικρίνει επανειλημμένα τις πρακτικές της Google και έχει τοποθετηθεί υπέρ των ευρωπαϊκών εταιρειών της τεχνολογίας και των εκδόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια από τις πιο προβεβλημένες υποθέσεις που σχετίζονται με την παραβίαση του ανταγωνισμού κι αντανακλά την ανησυχία της Ευρώπης για την κυριαρχία των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. Η Microsoft Corp., άλλη μια αμερικανική γιγαντιαία εταιρεία στον τομέα του λογισμικού, έχει κληθεί να καταβάλει στην ΕΕ πρόστιμα ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ την τελευταία δεκαετία.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου