Ο Πούτιν ανοίγει τον δρόμο για την πώληση των S-300 | Epirus World

Ο Πούτιν ανοίγει τον δρόμο για την πώληση των S-300

Χωρίς να περιμένει ενδεχόμενη και μελλοντική άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, η Ρωσία ήρε την απαγόρευση παράδοσης των αντιαπυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν, θεωρώντας ότι η συμφωνία-πλαίσιο η οποία υπεγράφη στη Λωζάνη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν το επιτρέπει, προκαταλαμβάνοντας έτσι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποσκοπούν στην επίτευξης οριστικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα που ανοίγει θεωρητικά τον δρόμο για την αποστολή των συστημάτων S-300 στην Τεχεράνη προκάλεσε την αντίδραση του Λευκού Οίκου και του Ισραήλ.
Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε προς τον ρώσο ομόλογό του ανησυχίες σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να άρει την απαγόρευση πώλησης του αντιπυραυλικού συστήματος των S-300 στο Ιράν.

Η απόφαση της Ρωσίας για την έναρξη ανταλλαγής πετρελαίου έναντι προϊόντων αποτελεί επίσης πηγή ανησυχίας σχετικά με το καθεστώς των κυρώσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι η οικονοιμκή ανάπτυξη που θα αξκολουθήσει την άρση των κυρώσεων θα χρησιμοποιηθεί από το Ιράν για τον εξοπλισμό του και όχι για τη διασφάλιση της ευημερίας του ιρανικού λαού», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πληροφοριών Γιουβάλ Στάινιτς.

Η κίνηση της Μόσχας έρχεται τη στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις του σχήματος «5+1» (Κίνα. ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του Ιουνίου για να διευθετήσουν τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν σε μία οριστική συμφωνία με την Τεχεράνη για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που δηλητηριάζει τις διεθνείς σχέσεις εδώ και και περισσότερο από δώδεκα χρόνια. Ομως η Μόσχα δεν έκρινε σκόπιμο να περιμένει μέχρι τότε. 

Το Κρεμλίνο αρκέσθηκε σε μία απλή ανακοίνωση για να γνωστοποιήσει ότι με προεδρικό διάταγμα αίρονται οι περιορισμοί πώλησης στο Ιράν των αντιπυραυλικών συστημάτων αυτών που είναι ικανά να αναχαιτίσουν αεροσκάφη και πυραύλους. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέλαβε στη συνέχεια να εξιστορήσει τις εξελίξεις που ακολούθησαν την συμφωνία πώλησης των S-300 στην Τεχεράνη έναντι 800 εκατομμυρίων δολαρίων το 2007.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίσθηκε ότι η απαγόρευση πώλησης των S-300 το 2010, η οποία αποφασίσθηκε από τον τότε πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δεν συνδέεται με την εφαρμογή της απόφασης 1929 του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά με την πολιτική βούληση της Μόχας για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη διευθέτηση του θέματος.

Κατά συνέπεια, αφού η πώληση των S-330 δεν συνδέεται με την επιβολή του εμπάργκο, δεν χρειάζεται να συνδεθεί και με την άρση του.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ είχε όντως υπογράψει στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 το προεδρικό διάταγμα 1154 με θέμα «προς λήψιν μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης 1929».
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου