Δύσκολη η πρόσβαση στα φάρμακα για τους Έλληνες ασθενείς | Epirus World

Δύσκολη η πρόσβαση στα φάρμακα για τους Έλληνες ασθενείς

Αυξητική τάση παρουσιάζει το ποσοστό των Ελλήνων ασθενών που δυσκολεύεται να προμηθευτεί τα φάρμακά του, με αποτέλεσμα να κάνει «εκπτώσεις» στην αγωγή του ή ακόμη και να την διακόπτει.

Σύμφωνα με στοιχεία, που προκύπτουν από τη μελέτη «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης - Πρόγραμμα Εκτίμησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου» (που καταγράφει ετησίως τη συχνότητα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ελλάδα) του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), φέτος εξετάστηκαν 2.734 άτομα και έγινε σύγκριση δεδομένων σε σχέση με το περσινό δείγμα. 

Έτσι, ενώ πέρυσι το 13% των συμμετεχόντων είχε δηλώσει αδυναμία συνέχισης της φαρμακευτικής αγωγής για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης, εξαιτίας του υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, φέτος το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 16,5%. 

Επίσης, το ποσοστό των ασθενών που χαρακτηρίζει «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στην υπολιπιδαιμική αγωγή διπλασιάστηκε, από 7,8% σε 15,9%. 

«Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν με έμφαση ότι η οικονομική κρίση και οι περιοριστικές πολιτικές στην Υγεία, έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία του πληθυσμού και ειδικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων», υπογράμμισε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Γεώργιος Ανδρικόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 30ό Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας (17 - 18 Απριλίου) στην Αθήνα. 

Το συνέδριο θα ασχοληθεί με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων, καθώς και με όλα τα νέα δεδομένα στη θεραπεία και πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και θα συμμετέχουν κορυφαίοι καρδιολόγοι, ενώ θα πραγματοποιηθούν εννέα στρογγυλά τραπέζια στα οποία θα συζητηθεί ό,τι πιο έγκυρο και σύγχρονο αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αύξηση καρδιαγγειακών επεισοδίων τις εορταστικές ημέρες

Με αφορμή τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα και τις διατροφικές υπερβολές που συνηθίζουμε να κάνουμε οι επιστήμονες, συνέστησαν προσοχή, εξηγώντας ότι η αυξημένη συσσώρευση λιπαρών σε πιάτα, όπως η παραδοσιακή μαγειρίτσα και ο οβελίας, συνδυαστικά με την υπερκατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Γι' αυτό θα πρέπει πάντα με το φαγητό να καταναλώνουμε και άφθονη ποσότητα πράσινων λαχανικών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνουν την θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων. 

Μάλιστα, όπως είπε ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Δημήτρης Τούσουλης, τις ημέρες μετά το εορταστικό τριήμερο καταγράφεται αυξημένη προσέλευση στα Νοσοκομεία , λόγω καρδιαγγειακών συμπτωμάτων.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου