Οι δρόμοι της αγανάκτησης, της ελπίδας, των επεισοδίων | Epirus World

Οι δρόμοι της αγανάκτησης, της ελπίδας, των επεισοδίων

Η τελευταία πενταετία που έζησε η χώρα υπήρξε αναμφισβήτητα μία γεμάτη ένταση περίοδος. Με επίκεντρο την πρωτεύουσά της, η Ελλάδα βίωσε μνημειώδεις διαδηλώσεις, οργή, καταστροφές, λεηλασίες… Οι εικόνες της ταραγμένης Αθήνας των μνημονιακών χρόνων έχουν χαραχτεί στη μνήμη όλων μας, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια θέση στην ιστορία.

Από τον Απρίλιο του 2010, όταν και ανακοινώθηκε η προσφυγή της χώρας στον διεθνή μηχανισμό στήριξης, ποτάμια κόσμου κατέκλυσαν τους δρόμους, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν την ανακοίνωση του Καστελόριζου, οργανώθηκαν ορισμένες από τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις που είχε δει ποτέ η χώρα, οι εικόνες των οποίων φιλοξενήθηκαν στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων διεθνών μέσων, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη παγκοσμίως.

Την πλήρη εικόνα της περιόδου συνθέτουν οι πρωτοφανείς βιαιότητες και καταστροφές που σημειώθηκαν στο περιθώριο των μεγαλειωδών αυτών κινητοποιήσεων. Δεν ήταν λίγες οι φορές εκείνες που η Αθήνα παραδόθηκε στο χάος, με θύματα ιστορικά κτίρια, όπως ο κινηματογράφος «Αττικόν» και νεοκλασικά τεράστιας αξίας, τα οποία παραδόθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν από βάνδαλους. Μια από τις συνηθισμένες εικόνες ήταν και το πλιάτσικο σε καταστήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας, με τους επιχειρηματίες να παρακολουθούν παγωμένοι τα όσα εκτυλίσσονταν μπροστά από τα μάτια τους χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν απέναντι στο αμόκ των ταραξιών.

Στη διάρκεια των προηγούμενων ετών, δεν ήταν λίγες οι φορές εκείνες που η αστυνομία βρέθηκε στο στόχαστρο για την υπέρμετρη βία κατά διαδηλωτών, την οποία αποτύπωσε πολλές φορές ο φωτογραφικός φακός. Ακόμη και εκπρόσωποι του Τύπου τραυματίστηκαν, όπως ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, ο οποίος έχασε την ακοή του λόγω μιας χειροβομβίδας κρότου λάμψης. Πρωτοφανής ήταν και η χρήση των χημικών κατά του συγκεντρωμένου και πολλές φορές ειρηνικού πλήθους, μια πρακτική που καταγγέλθηκε επανειλημμένως από διεθνείς οργανώσεις.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα των όσων έζησε η Αθήνα στα χρόνια του μνημονίου:


27 Απριλίου 2010







1 Μαϊου 2010











5 Μαϊου 2010




















































29 Ιουνίου 2010









28 Ιουνίου 2011





















29 Ιουνίου 2011

































































12 Φεβρουαρίου 2012






























































4 Απριλίου 2012



















24 Φεβρουαρίου 2014

















1 Απριλίου 2014













12 Ιουνίου 2014


















Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου