Τιμάται στη Μονή Σέλτσου το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών | Epirus World

Τιμάται στη Μονή Σέλτσου το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών

Η Μάχη του Σέλτσου και η τελευταία θυσία των Σουλιωτών το 1804, που έπεσαν στον γκρεμό δίπλα από το ομώνυμο μοναστήρι στην Κοιλάδα του Αχελώου είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο, τραγικότερο και υπέρτερο ίσως, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Από τους 1400 περίπου Σουλιώτες που κατέφθασαν στην Ιερά Μονή Σέλτσου στο Σέλτσο διασώθηκαν μόνο 65.Φέτος συμπληρώνονται 211 χρόνια από τo ζοφερό εκείνο διήμερο της 22/23 Απριλίου του 1804 όταν συντελέστηκε το Ολοκαύτωμα Σουλιωτών και Ραδοβιζινών στο Σέλτσο της Βρεστενίτσας, σημερινές Πηγές Άρτας, ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη.Μέχρι τότε άντεξαν την σκληρή τετράμηνη πολιορκία του Αλή Πασά πού ξεκίνησε στις αρχές του 1804, λίγες μέρες μόνο αφ’ ότου εγκατέλειψαν τις...
πατρογονικές τους εστίες στο Σούλι.Για να τιμηθεί αυτή η ημέρα της ανείπωτης θυσίας η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και ο Σύλλογος Γυναικών του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη «Η Λένω Μπότσαρη» με τη συνδρομή και του Δήμου θα προβούν στη διοργάνωση λιτής εκδήλωσης στο χώρο της Μονής Σέλτσου την Τετάρτη, 22 Απριλίου, ώρα 11 π.μ.. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση – αρτοκλασία, ρίψη στεφάνων στο όπισθεν της Μονής βάραθρο της Γκούρας όπου έπεσαν τα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των.
Σουλιωτών, σύντομη ενημερωτική ομιλία και προσφορά γλυκών και αναψυκτικών από τον Σύλλογο Γυναικών «Η Λένω Μπότσαρη».

epirusgate.blogspot.gr
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου