Κομισιόν: Ψηφίστε νόμους με μέτρα άμεσης απόδοσης | Epirus World

Κομισιόν: Ψηφίστε νόμους με μέτρα άμεσης απόδοσης

















Μετά την αποστολή στο Eurogroup των ελληνικών προτάσεων για τα 7 μέτρα που προτίθεται να πάρει η Αθήνα, η Kομισιόν στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα μέσω πολλών…


ταχυδρόμων ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει νόμους με άμεση απόδοση και να προετοιμάσει μεταρρυθμίσεις που θα είναι κοστολογημένες και όχι περιγράμματα αλλαγών.
Ζητούν από την ελληνική πλευρά να επικεντρώσει στις μεταρρυθμίσεις και να παρουσιάσει αναλυτική πρόταση, βάζοντας πάγο στις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο αλλά ακόμα και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για κοινωνικές παροχές
Στο τελευταίο Euroworking group- σύμφωνα με πληροφορίες – παρουσιάστηκε μία αναλυτικότερη λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά η οποία απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες καθώς οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να καταθέσει αναλυτική περιγραφή και κοστολόγηση των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τόσο ο Πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Ζ.Κ. Γιούνκερ μέσω δημόσιων δηλώσεων του όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σούλτς κατά την διάρκεια επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ζητούν από την ελληνική πλευρά να επικεντρώσει στις μεταρρυθμίσεις και να παρουσιάσει αναλυτική πρόταση, βάζοντας πάγο στις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο αλλά ακόμα και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για κοινωνικές παροχές, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα οικονομικής ασφυξίας στην Ελλάδα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ για περιορισμό του ΕLA. Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών πιέζουν την Ελλάδα να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup κοστολογημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης για τις τράπεζες και να αποδώσουν μέρος των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν στην χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών που βρίσκονται σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, έχουν τεθεί ενστάσεις για τα πρώτα νομοσχέδια που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα. Κυρίως όμως για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, υπήρξαν ενστάσεις για την επαναπρόσληψη περισσοτέρων από 2.000 υπαλλήλων ενώ για τα μέτρα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση οι ενστάσεις αφορούν την κοστολόγηση αλλά και την εξεύρεση κονδυλίων για την εφαρμογή των μέτρων.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει αντιστάσεις από τους εταίρους τόσο για την επαναπρόσληψη των υπαλλήλων στην ΕΡΤ όσο και για την επίλυση του θέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία
Από την πλευρά της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες προκειμένου από την μία πλευρά να βρεθούν τα κονδύλια που θα εξασφαλίσουν την καταβολή της υποχρεώσεων της χώρας προς τρίτους ενώ από την άλλη- με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας και την οικονομική δυσχέρεια –καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστική κρίσης σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι υπάρχει συνέπεια προεκλογικών εξαγγελιών και μετεκλογικών έργων.
Οι πιέσεις των δανειστών αλλά και τα μηνύματα για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε ένα ουσιαστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όπου θα είναι απολύτως κοστολογημένο, δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό στην Αθήνα σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ρευστότητας. Ένας από τους βασικούς λόγους που πηγαίνουν πίσω νομοσχέδια φέρεται να είναι οι αντιδράσεις των εταίρων. Για παράδειγμα το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αναμενόταν να κατατεθεί χτες στη Βουλή -όπως είχαν ανακοινώσει κυβερνητικά στελέχη- αλλά μετατίθεται για την επόμενη εβδομάδα όπως φαίνεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή και η τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει αντιστάσεις από τους εταίρους τόσο για την επαναπρόσληψη των υπαλλήλων στην ΕΡΤ όσο και για την επίλυση του θέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία.
Στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης- σύμφωνα με πληροφορίες- προετοιμάζεται και το Plan b για τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου από την μία πλευρά να παρουσιαστεί ένα πακέτο αλλαγών που θα αποφέρουν αποτελέσματα και χρήματα στα κρατικά ταμεία και από την άλλη να ελευθερωθούν τα χέρια της κυβέρνησης για να υλοποιήσει μέτρα για την στήριξη των ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων στον ΟΣΕ, στα περιφερειακά αεροδρόμια και στα λιμάνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εντάσσει στο σχέδιό της ένα πρόγραμμα αξιοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων αλλά με σημαντικό ρόλο του κράτους στον ΟΣΕ (ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα έβλεπε θετικά την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ υπό όρους) στα λιμάνια τόσο στον Πειραιά όσο και στην Θεσσαλονίκη αλλά και στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η κυβέρνηση συζητά και με ξένα κράτη για την από κοινού αξιοποίηση των δομών των λιμανιών, των περιφερειακών αεροδρομίων και του ΟΣΕ.  
Φωτογραφία: Reuters
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου