ΑΡΤΑ: Θεατρική παράσταση "Η ποντικοπαγίδα" | Epirus World

ΑΡΤΑ: Θεατρική παράσταση "Η ποντικοπαγίδα"

Ο "Μακρυγιαννης" και η θεατρική του σκηνή ανεβάζουν το αστυνομικό θρίλερ της "βασίλισσας" του εγκλήματος Άγκαθα Κρίστι "Η ποντικοπαγίδα" σε σκηνοθεσία Ζωής Μπαρτζώκα.
Η "Ποντικοπαγίδα" είναι απο τα πιο πολυπαιγμένα αστυνομικά έργα στην ιστορία του θεάτρου, παγκοσμίως. Το φινάλε άκρως ανατρεπτικό και αναπάντεχο…
Λίγα λόγια για την Ποντικοπαγίδα Η Ποντικοπαγίδα της Αγκάθα Κρίστι - είναι το μακροβιότερο θεατρικό έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. Η Ποντικοπαγίδα έκανε πρεμιέρα το 1952 στο West End του Λονδίνου, με τους Ρίτσαρντ Ατένμπορο και Σίλα Σιμ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και από τότε - εδώ και 62 χρόνια - εξακολουθεί να παίζεται ασταμάτητα. Ξεκίνησε ως μικρό ραδιοφωνικό έργο το 1947 με τον τίτλο «Τρία τυφλά ποντίκια» ενώ πήρε το σημερινό της όνομα το πήρε από έναν στίχο του Σαίξπηρ όταν μετεξελίχθηκε σε κανονικό θεατρικό έργο. Ανέβηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου 1952 στο Βασιλικό Θέατρο του Νότιγχαμ και έκανε πρεμιέρα στο New Ambassador‘s Theatre στο Λονδίνο στις 25 Νοεμβρίου 1952, όπου και παρέμεινε μέχρι τις 23 Μαρτίου 1973. Από εκεί μεταφέρθηκε στο γειτονικό St. Martin's Theatre, όπου η πρώτη παράσταση παίχτηκε 2 μέρες μετά, στις 25 Μαρτίου 1973. Η επιτυχία ήταν τεράστια. Η Ποντικοπαγίδα σε αριθμούς Μέχρι σήμερα, 403 ηθοποιοί και 235 αντικαταστάτες έχουν εμφανιστεί στο έργο (ο Ντέιβιντ Ράβεν μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες υποδυόμενος τον Ταγματάρχη Μετκάλφ για 4.575 παραστάσεις). Τα 60 χρόνια παραστάσεων γιορτάστηκαν με μια ειδική παράσταση - αφιέρωμα, που άρχισε με την ομιλία του Μάθιου Πρίτσαρντ, εγγονού της Αγκάθα Κρίστι, στον οποίο η συγγραφέας είχε δωρίσει τα δικαιώματα. Οι ηθοποιοί παραχώρησαν τους ρόλους τους σε οκτώ καταξιωμένους συναδέλφους τους, μεταξύ των οποίων οι σερ Πάτρικ Στιούαρτ, Τζούλι Γουότερς, Ίαν Γκλεν, Χιου Μπόνβιλ και άλλοι. Η ίδια η Αγκάθα Κρίστι δεν περίμενε τέτοια επιτυχία. Στην αυτοβιογραφία της αναφέρεται μία συζήτηση ανάμεσα στην ίδια και σε έμπιστο φίλο της «Θα του δώσω 14 εβδομάδες το πολύ» είπε ο φίλος της για να του απαντήσει η Κρίστι «Δεν πρόκειται να αντέξει τόσο, 8 εβδομάδες και αν...». Όταν έσπασε το ρεκόρ του μακροβιότερου έργου στο West End τον Σεπτέμβριο του 1957, η Κρίστι έλαβε ένα τηλεγράφημα από τον Νόελ Κάουαρντ που έγραφε « όσο και να με πονάει πρέπει ειλικρινά να σου δώσω συγχαρητήρια». Στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε από τον θίασο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ το 1963, όπου έκανε το ντεμπούτο του ο Κώστας Καρράς. Ακολούθησε το Θέατρο της Δευτέρας στις 28 Ιουνίου 1976 με τους Κατερίνα Βασιλάκου, Νίκο Βασταρδή, Γιάννη Ευαγγελίδη, Γιώργο Χριστοδούλου και άλλους, σε σκηνοθεσία Σπύρου Μηλιώνη και μετάφραση Νίκου Γκάτσου.
(με τη σειρα που εμφανίζονται) Μόλυ: Κατερίνα Μάγγου Τζάιλς: Νίκος Κασελούρης Κριστοφερ: Βασίλης Τσιόγκας Μπόυλ: Νατάσα Σούλη Μέτκαλφ: Κώστας Κίτσιος Κέιζγουελ: Βασιλική Παππά Παραβιτσίνι: Μίμης Σκορίλας Τρότερ: Κώστας Γρούμπας Φωνές Ραδιοφώνου: Βικτώρια Σκανδάλη - Αντ. Αξιώτης Σκηνοθεσία - Επιμελεια Μουσικής: Ζωή Μπαρτζώκα Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Βλαχοπάνου Επιμέλεια σκηνικού - κοστουμιών: Χρήστος Γιολδασης Κατασκευή σκηνικού: Αθανάσιος Αγγέλης Ηχος - φωτισμός: Αντωνης Αξιώτης

Χορηγός Επικοινωνίας EpirusWorld.gr

Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου