«Έχει ο Αλέξης Τσίπρας τα κότσια να τα σπάσει με την αριστερή φράξια;» | Epirus World

«Έχει ο Αλέξης Τσίπρας τα κότσια να τα σπάσει με την αριστερή φράξια;»

Νέο άρθρο-φωτιά για τις εξελίξεις στην Ελλάδα έγραψε στους New York Times ο γνωστός αρθρογράφος, Χιούγκο Ντίξον, επαναφέροντας νέα σενάρια περί χρεοκοπίας στα μέσα Απριλίου. Αν δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός τότε θα μπορούσε να υπάρξει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων στο τετραήμερο του Πάσχα, υποστηρίζει. 
Ο Ντίξον δεν παραλείπει να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και αυτή τη φορά στρέφει τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα. «Έχει ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τα κότσια να τα σπάσει με την αριστερή φράξια του κόμματός του; Η μοίρα της Ελλάδας κρέμεται από αυτή την απάντηση. Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι επικίνδυνες», γράφει στο άρθρο του στους NYT. 

Όπως αναφέρει, «θα χρεοκοπήσει στα μέσα Απριλίου, εκτός εάν οι πιστωτές της ευρωζώνης δανείζουν περισσότερα χρήματα ή βρει ρευστό από άλλες πηγές. Το κεντρικό ζήτημα βραχυπρόθεσμα είναι κατά πόσον οι προτάσεις μεταρρύθμισης, που η Αθήνα σχεδιάζει να υποβάλει προς τους πιστωτές, τη Δευτέρα θα είναι αρκετές για να ξεκλειδώσουν κάποια πίστωση». 

Η κυβέρνηση έστειλε διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων έχοντας προηγηθεί μια εβδομάδα με ελάχιστη πρόοδο με τα τεχνικά κλιμάκια, επισημαίνει ο Ντίξον και σχολιάζει τη δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη, που μίλησε δημόσια για την πιθανότητα μιας «ρήξης». «Το συμπέρασμα ήταν ότι η Αθήνα θα χρεοκοπήσει εάν δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει μια αποδεκτή συμφωνία με τους πιστωτές της. Μια τέτοια ρήξη θα μπορούσε να συμβεί, στις 9 Απριλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που χρωστάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», τονίζει.

Σύμφωνα με τον γνωστό αρθρογράφο, «ο Τσίπρας μπορεί να παίζει με την ιδέα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να κερδίσει την ανανεωμένη στήριξη του ελληνικού λαού σε αυτή την σκληρή γραμμή. Δεδομένου ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται υπό αταξία ενώ η δημοτικότητά του Τσίπρα καλπάζει, θα μπορούσε να ελπίζει να κερδίσει μια τέτοια ψηφοφορία». 

Επικαλούμενος τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ντίξον σημειώνει πως «η έγκριση των χειρισμών της κυβέρνησης έχει ήδη μειωθεί από 83% τον Φεβρουάριο σε 60 % την περασμένη εβδομάδα». «Η δημοτικότητά του θα μπορούσε πιθανότατα να βυθιστεί περαιτέρω εάν τα ATM ξεμείνουν από χρήματα μέσα σε λίγες ημέρες και εάν βασικά αγαθά, όπως η βενζίνη θα πρέπει να παρέχονται με δελτίο μετά την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου», υπογραμμίζει. 

Όπως υποστηρίζει, «ο πρωθυπουργός θα μπορούσε στη συνέχεια να εκδιώξει τους ακραία αριστερούς και να αντικαταστήσει μέλη του Κοινοβουλίου με μετριοπαθείς. Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές με ενισχυμένη πλειοψηφία. Το πρόβλημα είναι ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει το θάρρος να τα σπάσει με τους συντρόφους του. Δεν είναι σαφές αν ο ίδιος είναι αρκετά σκληρός για να κάνει κάτι τέτοιο.»

Καταλήγοντας ο Χιούγκο Ντίξον τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται τώρα ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια αλλαγή στρατηγικής. «Και αυτό, πράγματι θα πρέπει να είναι μια ρήξη με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του και όχι με τους πιστωτές του», αναφέρει.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου