Τα κόπρανα των ορειβατών καταστρέφουν το Έβερεστ | Epirus World

Τα κόπρανα των ορειβατών καταστρέφουν το Έβερεστ

Τα ανθρώπινα απόβλητα που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες στο όρο Έβερεστ, δημιουργεί προβλήματα μόλυνσης και απειλεί με εξάπλωση
νόσων, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Ορειβατικού Συλλόγου του Νεπάλ.

Οι πάνω από 700 ορειβάτες και οδηγοί που περνούν πάνω από δυο μήνες στις πλαγιές του όρου, κάθε ορειβατική σεζόν, αφήνουν μεγάλες ποσότητες κοπράνων και ούρων και το θέμα δεν έχει αντιμετωπιστεί, αναφέρει ο Ang Tshering. 
Εκατοντάδες ορειβάτες επιχειρούν να αναρριχηθούν στο Έβερεστ κατά τη διάρκεια της ορειβατικής σεζόν, η οποία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι το Μάιο. Την περασμένη σαιζόν ακυρώθηκε όταν 16 τοπικοί οδηγοί σκοτώθηκαν σε χιονοστιβάδα τον περασμένο Απρίλιο. 

«Οι ορειβάτες συνήθως σκάβουν τρύπες στο χιόνι για τη χρήση της τουαλέτας και εγκαταλείψουν τα ανθρώπινη απόβλητα εκεί», συμπληρώνει ο προσθέτοντας ότι τα απόβλητα «συσσωρεύονται» για χρόνια. Η κυβέρνηση του Ναπάλ δεν έχει καταστρώσει σχέδιο για την αναχαίτιση του συγκεκριμένου προβλήματος, αλλά από τη συγκεκριμένη σεζόν μια ομάδα ειδικών θα παρακολουθεί στενά το θέμα. 

Πέρυσι πάντως, η κυβέρνηση επέβαλε νέους κανόνες, βάσει των οποίων κάθε ορειβάτης θα πρέπει να φέρνει πίσω στη βάση, περίπου 8 κιλά σκουπιδιών. Μέχρι στιγμής, από το 1953 μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν ανέβει στο Έβερεστ περί τους 4.000 ορειβάτες.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου