Απάντηση Επιτρόπου της Ε.Ε. για καταστροφές από τις πλημμύρες στην Άρτα | Epirus World

Απάντηση Επιτρόπου της Ε.Ε. για καταστροφές από τις πλημμύρες στην Άρτα

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο κατόπιν αίτησης από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής. Ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας είναι να υποβάλει η Ελλάδα την αίτησή της το συντομότερο δυνατόν.
Η Επιτροπή έχει ήδη έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να εξηγήσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης. Στην αίτησή της η Ελλάδα μπορεί επίσης να ζητήσει προκαταβολή που μπορεί να ανέλθει στο 10 % της αναμενόμενης οικονομικής συνδρομής από το Ταμείο», τονίζει η Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια Επίτροπος για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, σε απάντηση της προς την Ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει υποστεί πολλαπλές φυσικές καταστροφές στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, η απάντηση της κας Κρέτσου στη Μαρία Σπυράκη, ειδικά όσον αφορά το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στην Άρτα, δείχνει το δρόμο στον οποίο οφείλει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα ταχύτατα.Η ελληνική κυβέρνηση καλείται, εφόσον δεν το έχει ήδη πράξει, να σπεύσει να αποτιμήσει τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που υπέστησαν πολλές περιοχές της χώρας μας το τελευταίο διάστημα, ώστε να ζητήσει προκαταβολικά το 10 % της κοινοτικής υποστήριξης που προβλέπεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απάντηση της Επιτρόπου προς τη Μαρία Σπυράκη, «η ενεργοποίηση του Ταμείου θα εξαρτηθεί από το ποσό της συνολικής άμεσης ζημίας, το οποίο πρέπει να εκτιμηθεί από τις ελληνικές αρχές και να γνωστοποιηθεί με την αίτηση».Τέλος, η αρμόδια Επίτροπος επισημαίνει ότι «η ενεργοποίηση του Ταμείου θα εξαρτηθεί από το ποσό της συνολικής άμεσης ζημίας, το οποίο πρέπει να εκτιμηθεί από τις ελληνικές αρχές και να γνωστοποιηθεί με την αίτηση. Στην περίπτωση περιφερειακής καταστροφής, η ζημία πρέπει να υπερβαίνει το 1,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της πληγείσας περιοχής».
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου