Κοριτσάκι από τη Συρία μπέρδεψε την κάμερα με όπλο και «παραδόθηκε» | Epirus World

Κοριτσάκι από τη Συρία μπέρδεψε την κάμερα με όπλο και «παραδόθηκε»

Το όνομά του είναι Adi Hudea. Είναι 4 ετών. Εχει χάσει τον πατέρα του από τους βομβαρδισμούς στη Συρία και πλέον ζει σε καταυλισμό προσφύγων με τη μητέρα και τα αδέρφια του.
Ο Adi είναι ένα από τα εκατομμύρια «παιδιά του πολέμου» -κάθε πολέμου- και ένα από τα χιλιάδες παιδιά του εμφυλίου της Συρίας που έμαθαν να ζουν με την κάννη του όπλου απέναντί τους.
Ετσι, όταν ο φωτογράφος Osman Sagirli, τον «στόχευσε» με τον φακό του, εκείνο νόμιζε ότι ήταν όπλο και σήκωσε τα χέρια ψηλά για να παραδοθεί. Η φωτογραφία, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.
Ο μικρός Adi, η μητέρα του και τα αδέλφια του, περπάτησαν 150 χιλιόμετρα από το χωριό τους μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να φτάσουν στον καταυλισμό, όταν ο πατέρας σκοτώθηκε και εκείνοι έμειναν μόνοι και απροστάτευτοι. 
«Χρησιμοποίησα τηλεφακό και εκείνο νόμισε πως είναι όπλο»
Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Τούρκο φωτορεπόρτερ Osman Sagirli. Τον Ιανουάριο δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Turkiye όπου ο συγκεκριμένος φωτογράφος εργάζεται επί 25 χρόνια, ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν μερικοί μήνες για να φτάσει στον αγγλόφωνο κόσμο και να γνωρίσει την δημοσιότητα που γνωρίζει τα τελευταία 24ωρα.
Το BBC εντόπισε τον φωτογράφο στην Τανζανία όπου βρισκόταν σε αποστολή. «Χρησιμοποίησα τηλεφακό και εκείνο νόμισε πως είναι όπλο. Συνειδητοποίησα ότι είχε τρομοκρατηθεί μόλις τράβηξα τη φωτογραφία και την κοίταξα, καθώς είχε δαγκώσει τα χείλη της και είχε σηκώσει τα χέρια. Συνήθως τα παιδιά, όταν βλέπουν κάμερα, τρέχουν μακριά, κρύβουν το πρόσωπό τους ή χαμογελούν», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο.
Ο φωτογράφος μίλησε για τον εκτοπισμό των ανθρώπων: «Εχει μεγαλύτερο νόημα να δεις το μέγεθος την συμφοράς όχι μέσα από τους ενήλικες, αλλά μέσα από τα παιδιά. Τα παιδιά είναι που αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα με την αθωότητά τους». 
Η φωτογραφία ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Παλαιστίνια φωτογράφος Nadia AbuShaban.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου