Η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου προτείνει μια καινοτόμο χρήση για την «ΟΑΣΗ» | Epirus World

Η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου προτείνει μια καινοτόμο χρήση για την «ΟΑΣΗ»

Η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου αποτελεί έναν δραστήριο φορέα στο χώρο της Γαστρονομίας προβάλλοντας από το 2008 την Ηπειρωτική γαστρονομική παράδοση όχι μόνο ως πολιτιστικό στοιχείο αλλά και ως στοιχείο τουριστικής, επιχειρηματικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Στη διάρκεια της λειτουργίας της έχει υλοποιήσει 16 Συμπόσια, 2 παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων στα Αθηναϊκά μέσα τα σχετικά με την γαστρονομία, έχει συντονίσει την παρουσίαση του Ελληνικού Πρωινού της Ηπείρου σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, έχει προωθήσει την ηπειρωτική γαστρονομική παράδοση στο εξωτερικό και έχει υλοποιήσει πολλές ακόμη δράσεις υπέρ της γαστρονομίας της Ηπείρου.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την εξελισσόμενη συζήτηση για την χρήση της ΟΑΣΗΣ, η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου βάζει στο τραπέζι μια καινοτόμο και προσοδοφόρο πρόταση η οποία συνδυάζει τον δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου, την συμβολή του στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την επικερδή επιχειρηματική αξιοποίησή του.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της Λε.Γ.Η., ο Πρόεδρός της κος Αλεξίου ανέφερε:
«Η ΌΑΣΗ,  με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μόνον ως Παραδοσιακό Καφενεία και Εστιατόριο.
Με δεδομένο το γεγονός ότι και οι δύο χρήσεις είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, χωρίς ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα, η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου προτείνει την λειτουργία της ΟΑΣΗΣ με τέσσερις χρήσεις:
Α. Παραδοσιακό καφενείο στο οποίο θα σερβίρεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ελληνικός καφές και αφεψήματα τοπικών βοτάνων και χαρμάνια αυτών, παραδοσιακά παρασκευασμένα. Θα σερβίρονται επίσης παραδοσιακά γλυκά τοπικής παρασκευής.
Β. Παραδοσιακό εστιατόριο όπου θα μαγειρεύονται τοπικά εδέσματα παρασκευασμένα με παραδοσιακές, αυθεντικές συνταγές. Η ΛεΓΗ έχει ήδη συλλέξει τέτοιες συνταγές ενώ στις δράσεις της περιλαμβάνονται και επτά τουλάχιστον Συμπόσια με την χρήση τέτοιων συνταγών.
Γ. Χώρος έκθεσης και εμπορίας παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής. Τα προϊόντα αυτά παρασκευάζονται από Ηπειρώτες, στην Ήπειρο και με την χρήση, κατά το δυνατόν, τοπικών πρώτων υλών. Τα προϊόντα αυτά είναι τα ίδια με αυτά που θα χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο, για την παρασκευή των φαγητών. Έτσι ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να αγοράσει ό,τι έφαγε ή ήπιε και του άρεσε στο εστιατόριο.
Δ. Χώρος εκδηλώσεων και σεμιναρίων. Ο χώρος αυτός θα είναι εξοπλισμένος με ένα φορητό πάγκο κουζίνας και τραπέζια με καρέκλες που θα μπορούν να παίρνουν διάφορα σχήματα. Στον χώρο αυτό η ΛεΓΗ θα πραγματοποιεί τα σεμινάρια μαγειρικής της, τα οποία κατά κύριο λόγο θα αφορούν παραδοσιακές τεχνικές και συνταγές, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες, σχετικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα, μαθήματα υγιεινής διατροφής στα παιδιά των Δημοτικών και των Γυμνασίων, γευστικές δοκιμές, εκδηλώσεις για εκπροσώπους ΜΜΕ της Γαστρονομίας και του Τουρισμού κλπ.
Σημαντική δράση θα είναι και οι κατά παραγγελία εκδηλώσεις γνωριμίας με την ιστορία της Ηπειρωτικής Γαστρονομίας που θα οργανώνονται για ομάδες τουριστών. Οι εκδηλώσεις αυτές θα περιλαμβάνουν γνωριμία με τις τροφές από την πρωτοϊστορική εποχή μέχρι και τις μέρες μας, προβολές καθώς και παράθεση ιστορικών στοιχείων. Με άλλα λόγια, θα αποτελεί έναν πόλο έλξης τουριστών.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως για την λειτουργία όλων των παραπάνω διαδικασιών απαιτείται ειδική διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του κτίσματος με τη χρήση και κινητών στοιχείων, ώστε κάθε φορά να εξυπηρετεί τις διαφορετικές ανάγκες. Ως εκ τούτου θα πρέπει ο φορέας ή ο επενδυτής που θα αναλάβει τη λειτουργία της ΟΑΣΗΣ να έχει άποψη πριν την τελική εσωτερική διαμόρφωση του κτιρίου ώστε να μην υπάρξει σπατάλη κεφαλαίων και χρονική καθυστέρηση στη λειτουργία της.

Όπως είναι εμφανές από τα παραπάνω, με την πρότασή μας η ΟΑΣΗ διατηρεί το χαρακτήρα και την χρήση της αλλά αποτελεί πλέον έναν πόλο έλξης όχι μόνον γαστρονομικό αλλά και τουριστικό και πολιτιστικό. Οι προτάσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνων είναι λίγες μόνον από τις δράσεις για τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ΟΑΣΗ με αυτή τη μορφή, καθώς μπορεί να δημιουργηθεί ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν αφιερώματα, ειδικές βραδιές, εκπαιδεύσεις και σεμινάρια, κι όλα αυτά χωρίς να διαταραχθεί και η καθημερινή λειτουργία της ως καφενείο – εστιατόριο.

Για την υλοποίηση της πρότασης, η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου προτίθεται να συνεργαστεί με κάθε αρμόδιο φορέα και επενδυτή, προσφέροντας την τεχνογνωσίας της, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη πολιτιστική και επιχειρηματική αξιοποίηση του χώρου.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου