Μπαράζ επαφών Τσίπρα για χαλάρωση της θηλιάς των δανειστών | Epirus World

Μπαράζ επαφών Τσίπρα για χαλάρωση της θηλιάς των δανειστών

Με νέο γύρο συναντήσεων και επαφών με ευρωπαίους και όχι μόνο αξιωματούχους απαντά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ασφυξία που προκαλείται στην Ελλάδα μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να
συνεχίσει την εξαίρεση της χώρας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου και έγινε εμφανής από τις δηλώσεις Δραγασάκη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στον ANT1 σημείωσε δηκτικά ότι «η ΕΚΤ δεν φαίνεται να έχει ενσωματώσει την απόφαση του Eurogroup».

Μέσα από τη ρήση του κ. Δραγασάκη ουσιαστικά υπογραμμίζεται η πεποίθηση του κυβερνητικού επιτελείου, ότι η απόφαση της ΕΚΤ είναι πολιτική, ενώ στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για «ομφάλιο λώρο» της Φρανκφούρτης με το Βερολίνο.

Ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου θα συναντήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ενώ θα μεταβεί και στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. 

Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, ο κ. Τσίπρας μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για έκτακτη συνάντηση, με τον δεύτερο να παραπέμπει ενδεχόμενη συνάντηση μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο μεσοδιάστημα, από σήμερα ο πρωθυπουργός ξεκινά τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους και εταίρους που έχουν εκδηλώσει τη στήριξή τους στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης σε μία προσπάθεια αναστροφής του κλίματος και της δημοσιονομικής ασφυξίας που, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου ενορχηστρωμένα, επιβάλλεται στην Ελλάδα. Έτσι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, τον αυστριακό Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν αλλά και το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Στόχος των επαφών με την παράλληλη επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών του πρώτου πακέτου μεταρρυθμίσεων είναι η εκταμίευση πιθανότατα μίας υποδόσης από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που θα λάμβανε η χώρα εφόσον συνέχιζε στο μνημόνιο, όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου