6 στους 10 αξιολογούν θετικά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης | Epirus World

6 στους 10 αξιολογούν θετικά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης

Η προσπάθεια που καταβάλλει η νέα κυβέρνηση -υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης από τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης-, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του στόχου της για «έντιμο συμβιβασμό», διατηρεί τη στήριξη και την αποδοχή της από την πλειοψηφία των πολιτών, όπως αποτυπώνουν βασικά ποιοτικά στοιχεία του Πολιτικού Βαρόμετρου της Public Issue που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Αυγής», στο διάστημα 5-11 Μαρτίου.
Οι έξι στους δέκα πολίτες αξιολογούν θετικά την προσπάθεια που ξεκίνησε με τη συμφωνία στο Eurogroup. Οι προσδοκίες συνεχίζονται και μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση και συνοδεύονται από την εμπιστοσύνη που δείχνει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα (έναντι της Ν.Δ. και του Αντ. Σαμαρά) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων για σειρά κομβικών ζητημάτων, με προεξάρχοντα αυτά της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, της δυνατότητας για οικονομική ανάκαμψη και της διαχείρισης του χρέους.
Ειδικότερα, το 59% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τη συμφωνία του Eurogroup η κυβέρνηση «μάλλον δεν μπορούσε να κερδίσει περισσότερα», έναντι του 36% που απάντησε «μάλλον μπορούσε να κερδίσει περισσότερα». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στο πώς απαντούν οι ψηφοφόροι ανά κόμμα: Οι δύο στους τρεις (62%-33%) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μάλλον δεν μπορούσε να κερδίσει περισσότερα, όπως και ο ένας στους δύο (45%-47%) της Ν.Δ., η μεγάλη πλειοψηφία (66%) του Ποταμιού, αλλά και του ΚΚΕ με 68%. Επιπλέον, το 56% των ψηφοφόρων της Χ.Α. Ενδεικτικό της αποδοχής της συμφωνίας και το γεγονός ότι το 51% υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν βγήκε ούτε κερδισμένη ούτε χαμένη από αυτήν. «Μάλλον κερδισμένη» δήλωσε το 20%, ενώ «μάλλον χαμένη», το 23%.
Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. για το ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας είναι χαώδες με 56% έναντι μόλις 16%. Χαρακτηριστικό στοιχείο της έρευνας που επιβεβαιώνει ότι, οι πολίτες συνεχίζουν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι το 50% δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση (48% δυσαρεστημένοι), ενώ η δυσαρέσκεια για την αντιπολίτευση φτάνει ταβάνι με 85% (με την ικανοποίηση μόλις στο 13%). Εξίσου ενδεικτικό είναι ότι το 53% (έναντι 15% για τη Ν.Δ.) εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να πετύχει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας». Επιπλέον, η αυξημένη αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Ν.Δ. φαίνεται να συνδέεται άμεσα από το εύρημα ότι σε σχέση με το 26% του Δεκεμβρίου 2012, σήμερα το 48%, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων των ερωτηθέντων, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα βαδίζει σε σωστή κατεύθυνση. Αντιστοίχως μειώθηκε το ποσοστό από 56% (2012) σε 37% σήμερα εκείνων που εκτιμούν ότι βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση. Απογοητευτική εικόνα προκύπτει για τη Ν.Δ., καθώς από το 2010 έως σήμερα αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εκτιμήσεις των πολιτών ότι βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, ξεκινώντας από 30% και φτάνοντας στο 74%.
Συντριπτικές διαφορές υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Ν.Δ. καταγράφονται σε σειρά ερωτημάτων για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 57% -12% «είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης, 57%-13% «έχει ικανό αρχηγό», 56%-16% «μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας», 54%-5% «είναι πιο κοντά στα συμφέροντα των περισσότερο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», 53%-15% «μπορεί να πετύχει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας», 52%-12% «έχει μέλλον και προοπτική». Η Ν.Δ. «κερδίζει» στα αρνητικά στοιχεία, αφού το 45% (έναντι 7% για τον ΣΥΡΙΖΑ) εκτιμά ότι «είναι εξαρτημένη από οικονομικά συμφέροντα» και το 30% (έναντι 5% για τον ΣΥΡΙΖΑ) ότι «περνάει κρίση».
Χαώδης είναι και η απόσταση μεταξύ Αλ. Τσίπρα (63%) και Αντ. Σαμαρά (19%) ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Δυσθεώρητη απόσταση υπάρχει και μεταξύ της δημοτικότητας του Αλ. Τσίπρα με 79% (-8 σε σχέση με τον Φεβρουάριο) από τον Αντ. Σαμαρά, που με μόλις 28% (+4% από τον Φεβρουάριο) βρίσκεται στην 5η θέση. Μετά τον Αλ. Τσίπρα ακολουθούν οι: Π. Καμμένος (2ος με 51%), Στ. Θεοδωράκης (3ος με 47%) και Δ. Κουτσούμπας (4ος με 40%), ενώ σταθερά τελευταίος ο Ν. Μιχαλολιάκος και προτελευταίος ο Ευ. Βενιζέλος.
Στο 59% από το 75% η εμπιστοσύνη των πολιτών στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση (48% αρνητική γνώμη, 50% θετική). Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία κατά 71% είναι θετική προς το ευρώ, με την αρνητική να φτάνει το 28%.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου