Βιολογικό μέλι VS συμβατικού. Ποιές οι διαφορές τους | Epirus World

Βιολογικό μέλι VS συμβατικού. Ποιές οι διαφορές τους

Η μελισσοκομία αποτελεί σημαντική δραστηριότητα η οποία συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη γεωργική και δασική παραγωγή μέσω της επικονίασης που γίνεται από τις μέλισσες.

Στο σημερινό αφιέρωμα θα εξετάσουμε τις κυριότερες διαφορές μεταξύ ενός βιολογικού μελιού και ενός συμβατικού.

Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε πως το σημαντικότερο αγκάθι του μελιού αποτελεί η νοθεία του. Μπορούμε εύκολα να πέσουμε θύματα απατεώνων, μιας και η γνησιότητα του μελιού μόνον με εργαστηριακούς ελέγχους μπορεί να ανιχνευτεί. 

Η κρυστάλλωση του μελιού που κατά καιρούς έχει ακουστεί ως ένδειξη γνησιότητας, δυστυχώς δεν αποτελεί 100% τεκμήριο γνησιότητας...

Εμείς θα σας συμβουλεύαμε να προτιμάτε τα βιολογικά μέλια, μιας και εκτός του ότι είναι πιο υγιεινά, οι πιθανότητες για νοθεία είναι σχεδόν μηδενικές.

Ας εξετάσουμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά του βιολογικού μελιού.

Τοποθεσία βιολογικού μελισσιού…
Στη βιολογική μελισσοκομία, τα μελίσσια πρέπει να βρίσκονται εντός ακτίνας 3 km από βιολογικές καλλιέργειες ή και από αυτοφυή βλάστηση.

Να είναι τέτοια, ώστε να διατηρείται αρκετή απόσταση από οποιεσδήποτε πηγές μη γεωργικής παραγωγής που ενδεχομένως προκαλούν μόλυνση, όπως για παράδειγμα: αστικά κέντρα, αυτοκινητοδρόμους, βιομηχανικές περιοχές, χώρους διάθεσης απορριμμάτων, αποτεφρωτές απορριμμάτων, κ.λπ. Οι αρχές ή οι φορείς ελέγχου θεσπίζουν μέτρα που εξασφαλίζουν την τήρηση αυτής της απαίτησης.
 
Διατροφή μέλισσας…
Στο τέλος της παραγωγικής περιόδου, πρέπει να αφήνονται στις κυψέλες άφθονα αποθέματα μελιού και γύρης, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες της χειμερινής περιόδου.
 
Ενώ στη συμβατική μελισσοκομία, η διατροφή της μέλισσας γίνεται πολλές φορές με γλυκόζη ώστε εκτός των άλλων η παραγωγή να είναι μεγάλη, στη βιολογική κάτι τέτοιο απαγορεύεται αυστηρά.

Η τεχνητή διατροφή της μέλισσας στη βιολογική παραγωγή, επιτρέπεται μόνον σε περίπτωση που απειλείται η επιβίωσή της, λόγω άκρως δυσμενών κλιματικών συνθηκών. Η τεχνητή διατροφή, γίνεται μόνο με βιολογικό μέλι, προερχόμενο κατά προτίμηση από την ίδια βιολογική μονάδα !!!

Κατά την τεχνητή διατροφή, σε περίπτωση παγωνιάς, μπορεί να επιτραπεί η χρήση σιροπιού ζάχαρης βιολογικής παραγωγής ή μελάσας ζάχαρης βιολογικής παραγωγής αντί του μελιού βιολογικής παραγωγής οσάκις αυτό επιβάλλεται από κλιματικές συνθήκες που προκαλούν κρυστάλλωση του μελιού.

Η τεχνική διατροφή μπορεί να γίνεται μόνον κατά το διάστημα μεταξύ της τελευταίας εσοδείας μελιού και 15 ημέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου έκκρισης νέκταρος ή μελιτώματος.
 
 
Πρόληψη των νόσων και κτηνιατρικές αγωγές…
Στη βιολογική μελισσοκομία, απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών και λοιπόν φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών της μέλισσας, είτε για προληπτικούς ή ακόμα θεραπευτικούς σκοπούς.

Αυτή είναι ίσως και η κυριότερη διαφορά ενός υγιεινού βιολογικού μελιού και ενός συμβατικού, στο οποίο όλα τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα που έχουν τυχόν χορηγηθεί, μεταφέρονται και στο μέλι που παράγει το μελίσσι. 

Η πρόληψη των νόσων στη μελισσοκομία βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:
α) επιλογή κατάλληλων ανθεκτικών φυλών.
β) εφαρμογή ορισμένων πρακτικών που συμβάλλουν στην ισχυρή αντίσταση στις νόσους και στην πρόληψη των λοιμώξεων, όπως:
-τακτική ανανέωση των βασιλισσών,
-συστηματική επιθεώρηση των κυψελών ώστε να εντοπίζονται τυχόν καταστάσεις ανώμαλες από υγειονομική άποψη,
-έλεγχος των κηφήνων στις κυψέλες,
-τακτική απολύμανση του υλικού και του εξοπλισμού,
-καταστροφή του μολυσμένου υλικού ή πηγών,
-τακτική ανανέωση του κεριού
-επαρκή αποθέματα γύρης στις κυψέλες.

Εάν, παρ' όλα τα προαναφερόμενα προληπτικά μέτρα, τα μελίσσια ασθενήσουν ή μολυνθούν, πρέπει να υποβάλλονται αμέσως σε θεραπευτική αγωγή εφόσον χρειάζεται. Στην περίπτωση αυτή, τα μελίσσια μπορεί να τοποθετούνται σε απομονωμένες μελισσοκομικές εγκαταστάσεις και εφαρμόζοντα οι παρακάτω πρακτικές:

-Χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση φυτοθεραπευτικά και ομοιοπαθητικά προϊόντα αντί των αλλοπαθητικών συνθετικών χημικών προϊόντων, εφόσον η θεραπευτική τους ικανότητα είναι αποτελεσματική για την ασθένεια για την οποία προορίζεται η αγωγή.

-Εάν η χρησιμοποίηση των προαναφερόμενων προϊόντων αποδεικνύεται ή φαίνεται ότι θα είναι αναποτελεσματική για την εκρίζωση της νόσου ή μόλυνσης η οποία υπάρχει κίνδυνος να εξοντώσει μελίσσια, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση αλλοπαθητικών χημικών φαρμακευτικών προϊόντων υπό την ευθύνη κτηνιάτρου.

Στην έσχατη αυτή περίπτωση, τα μελίσσια  απομονώνονται κατά τη διάρκεια της εν λόγω αγωγής και όλο το κερί πρέπει να αντικαθίσταται με κερί που πληροί τους όρους του ευρωπαϊκού κανονισμού βιολογικής μελισσοκομίας.

Στη συνέχεια, για τα μελίσσια αυτά θα ισχύει η περίοδος μετατροπής, σε βιολογικά η οποία είναι  διάρκειας ενός έτους !!!

Ορθές πρακτικές εκτροφής και αναγνώρισης…
Στην οργανική μελισσοκομία, απαγορεύεται η εξόντωση των μελισσών στις κηρήθρες ως μέθοδος συνδεόμενη με τη συλλογή μελισσοκομικών προϊόντων.

Απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί όπως η κορυφοτομή των φτερών της βασίλισσας.

Απαγορεύεται η εξόντωσης του αρσενικού γόνου. Μπορεί αυτή να επιτραπεί, μόνο για την περιστολή της βαρροϊκής ακαρίασης (Varroa jacobsoni).

Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση συνθετικών χημικών απωθητικών κατά τη διάρκεια των ενεργειών συλλογής μελιού.

Οι κυψέλες πρέπει να κατασκευάζονται βασικά από φυσικά υλικά που δεν παρουσιάζουν κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος ή των μελισσοκομικών προϊόντων.

Εντός των κυψελών χρησιμοποιούνται μόνον προϊόντα όπως η πρόπολη το κερί και φυτικά έλαια.

Το κερί για τις νέες κηρήθρες πρέπει να προέρχεται από μονάδες βιολογικής παραγωγής.

Επιτρέπεται η φυσική επεξεργασία, όπως με ατμό ή γυμνή φλόγα.

Αρκετές φορές έχω παραστεί αυτήκοος μάρτυρας συζητήσεων, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι ισχυρίζονται πως το βιολογικό μέλι δεν έχει διαφορές από ένα συμβατικό. Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Δε λέω, υπάρχουν αρκετά συμβατικά ποιοτικά μέλια, αλλά ας κρατήσουμε τις σημαντικότερες διαφορές τους:

Στη βιολογική μελισσοκομία απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών, είτε για θεραπευτικούς ή προληπτικούς σκοπούς. Απαγορεύεται η τεχνητή διατροφή. Μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες μπορεί αυτή να επιτραπεί και μόνον εάν χρησιμοποιηθεί βιολογικό μέλι από την ίδια κατά προτίμηση κυψέλη…

Για όλους τους παραπάνω και όχι μόνον λόγους, ας είναι το μέλι που αγοράζουμε βιολογικό μέλι . Αξίζει !!!
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου