Σαν σήμερα. Τα σημαντικότερα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου | Epirus World

Σαν σήμερα. Τα σημαντικότερα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου

1799: Ο αυστριακός στρατός νικά τον γαλλικό στη μάχη του Βίσλοχ.
1818: Το Ιλινόι γίνεται η 21η Πολιτεία των Η.Π.Α.
1822: Οι Tούρκοι του Ναυπλίου, μετά από την υπογραφή συμφωνίας,παραδίδουν την πόλη και τα φρούριά της στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η πτώση του Παλαμιδίου, που ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν την πόλη, οφείλεται στην από 29-11-1822 πολιορκία του Φρουρίου από τους Έλληνες και στην απειλητική προειδοποίηση του Θ. Κολοκοτρώνη προς την ηγεσία των Τούρκων.
1885: Λαμβάνει χώρα ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πυγμαχίας. Κρατά 6 ώρες και 15 λεπτά. Οι αντίπαλοι, ο Τζέϊμς Κέλι και ο Τζόναθαν Σμιτ αγωνίζονται στη Μελβούρνη χωρίς γάντια.
1912: Ναυμαχία της Έλλης (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).Ο ελληνικός στόλος, με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχεί τον τουρκικό και εξασφαλίζει την κυριαρχία του στο Αιγαίο. Πρωταγωνιστής της ελληνικής νίκης είναι ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.
1940: Ο ελληνικός Στρατός (Μεραρχία Ιππικού), μετά από σκληρό αγώνα με τους Ιταλούς, καταλαμβάνει την Πρεμετή στη Β. Ήπειρο.
1944: Πέφτει η πρώτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά, μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. 28 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες, ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που συνόδευσαν τη διαδήλωση προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.
1959: Υιοθετείται η σημαία της Σιγκαπούρης, έξι μήνες αφότου η Σιγκαπούρη έγινε αυτοδιοικούμενη εντός της Βρετανικής αυτοκρατορίας.
1960: Υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των ατομικών επιτροπών Ελλάδας και Γαλλίας για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
1962: Κατάσχεται η εφημερίδα Αθηναϊκή και καταδικάζονται σε 18μηνη φυλάκιση, χωρίς αναστολή, ο ιδιοκτήτης Ιωάννης Παπαγεωργίου και ο διευθυντής Γ. Κυριακίδης, εξαιτίας άρθρου του Ηλία Μπρεδήμα, βουλευτή της Ένωσης Κέντρου, υβριστικού προς το πρόσωπο της βασίλισσας. Η δίκη γίνεται αιτία σφοδρών αντιπαραθέσεων κυβέρνησης-Ένωσης Κέντρου.
1964: Ως πολιτικό μήνυμα της αριστερής πτέρυγας της Ένωσης Κέντρου προς τον πρωθυπουργό εκλαμβάνεται η καταψήφιση του "κομματικού" υποψηφίου για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικόλαου Αλαβάνου, και η υπερψήφιση, σε συνεργασία με την Ε.Δ.Α., του Αντώνιου Πετραλιά.
1965: Εκατοντάδες Ρωσοπόντιοι έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
1967: Οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας, η οποία εστάλη στην Κύπρο επί Γεωργίου Παπανδρέου, εγκαταλείπουν το νησί και το αφήνουν ανυπεράσπιστο σε εφαρμογή της Συμφωνίας Παπαδόπουλου - Τσαγλαγιαγκίλ.
2004: Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Balco», Βίκτορ Κόντε, σε συνέντευξή του στο ABC αποκαλύπτει ότι η Μάριον Τζόουνς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Γεννήσεις

1755 - Γκίλμπερτ Στιούαρτ, Αμερικανός ζωγράφος
1911 - Νίνο Ρότα, Ιταλός μουσικοσυνθέτης
1948 - John Michael «Ozzy» Osbourne, Άγγλος τραγουδιστής της Rock, μέλος των Black Sabbath
1960 - Τζούλιαν Μουρ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1970 - Κριστιάν Καρεμπέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1981 - Γιάννης Αμανατίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1984 - Αβραάμ Παπαδόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1888 - Καρλ Τσάις, Γερμανός κατασκευαστής φακών
1894 - Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σκωτσέζος συγγραφέας. («Το Νησί των Θησαυρών», «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ»)
1919 - Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ, Γάλλος ζωγράφος
1992 - Φαίδων Ιωάννου, Έλληνας χορευτής με διακρίσεις στην Ιταλία
1999 - Τζον Σκάτμαν, Αμερικάνος Τραγουδιστής
2014 - Κώστας Λινοξυλάκης, διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναικού
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου