Μετά τον Ουγκό, το Κουβέιτ λογοκρίνει και τον Ντοστογιέφσκι | Epirus World

Μετά τον Ουγκό, το Κουβέιτ λογοκρίνει και τον Ντοστογιέφσκι

Οι αρχές του Κουβέιτ λογόκριναν γύρω στα χίλια βιβλία, ανάμεσά τους ένα κλασικό έργο του μεγάλου ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, στη διάρκεια λογοτεχνικού φεστιβάλ που άρχισε σήμερα σ' αυτή τη χώρα του Κόλπου, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.
Ο Σαάντ αλ-Άνζι, επικεφαλής του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Κουβέιτ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το υπουργείο Πληροφόρησης απαγόρευσε 948 βιβλία.
Μεταξύ των έργων που λογοκρίθηκαν, το μυθιστόρημα «Οι αδελφοί Καραμαζόφ» (1880) του Ντοστογιέφσκι έχει ως πλαίσιο τη Ρωσία του 19ου αιώνα και θέτει ερωτήματα για την ηθική, την ελεύθερη βούληση και την ύπαρξη του Θεού, διευκρίνισε.
Ο Ντοστογιέφσκι εντάχθηκε έτσι στον αυξανόμενο κατάλογο των συγγραφέων που είναι λογοκριμένοι σ' αυτή την αραβική χώρα του Κόλπου, η οποία περνάει για μετριοπαθής, όμως την χαρακτηρίζει μια αυξανόμενη συντηρητική τάση στην πολιτική και την κοινωνία.
Τα πέντε τελευταία χρόνια, περισσότερα από 4.000 βιβλία έχουν απαγορευθεί από το υπουργείο Πληροφόρησης, μεταξύ των οποίων το διάσημο μυθιστόρημα του Βίκτορα Ουγκό «Η Παναγία των Παρισίων» (1831) και τα «Εκατό χρόνια μοναξιάς» (1967) του Κολομβιανού Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.
Όλα τα βιβλία που εκτίθενται στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Κουβέιτ, το οποίο θα συνεχισθεί μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, εξετάσθηκαν προηγουμένως από μια επιτροπή λογοκρισίας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας.
Η επιτροπή αυτή, η οποία εξαρτάται από το υπουργείο Πληροφόρησης, λειτουργεί βάσει νόμου του 2006 περί «Τύπου και εκδόσεων», ο οποίος προβλέπει κυρώσεις σε βάρος εκδοτών λογοτεχνίας και Τύπου.
Βάσει του νόμου αυτού τιμωρείται κάθε προσβολή εναντίον του ισλάμ ή της δικαιοσύνης, κάθε απειλή για την εθνική ασφάλεια, κάθε «υποκίνηση για αναταραχή» και κάθε «ανήθικη» πράξη.
Τον Σεπτέμβριο είχαν γίνει δύο διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας εναντίον αυτής της αυξανόμενης λογοκρισίας.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου