Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα θυρανοίξια του Νέου Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Πρέβεζα | Epirus World

Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα θυρανοίξια του Νέου Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Πρέβεζα

Παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου, τα θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου στην Πρέβεζα.
Ο Ναός θεμελιώθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1999 από τον Μητροπολίτη Κυρό Μελέτιο, στις εργατικές κατοικίες στον Ελαιώνα Πρέβεζας και χθες άνοιξε τις πύλες του για τους πιστούς.
Της τελετής των Θυρανοιξίων προηγήθηκε η μεταφορά της Ιστορικής Εικόνας του Αγίου Δημητρίου από τον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης όπου φυλάσσονταν από το 1999 μέχρι και χθες. Την εικόνα μαζί με τους πιστούς συνόδευαν τρεις έφιπποι, μέλη συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές , ιερείς και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.
Όπως μεταδίδει η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας, μετά το τέλος του Εσπερινού ο πατ. Αλέξανδρος ιερέας της Αγίας Ειρήνης αλλά και του νέου ναού έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή με αφορμή τα θυρανοίξια και την μεταφορά της εικόνας του Αγίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το 1740 σε κεντρικό σημείο της αγοράς επί της οδού Νίκης οι χριστιανοί κάτοικοι ανήγειραν στο όνομα του Αγίου Ναό και ο οποίος λειτούργησε έως το 1940 και καταστράφηκε από βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Την εικόνα του Αγίου Δημητρίου ανέσυραν από τα ερείπια και διαφύλαξαν τα μέλη της οικογένειας Μαλτέζου. Στην συνέχεια όπως ανέφερε ο πατ. Αλέξανδρος η εικόνα παραδόθηκε «τραυματισμένη» προς φύλαξη στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και από εκεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και από το 1999 μέχρι σήμερα που έγινε η μεταφορά της στο νέο ναό παρέμενε στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Οι οπές επάνω στην εικόνα κειμήλιο αποτυπώνουν τα ίχνη του βομβαρδισμού, ενώ η εικόνα όπως ανέφερε ο πατ. Αλέξανδρος τελευταία συντηρήθηκε δωρεάν από τον συντηρητή αρχαιολόγο κ. Δημήτριο Καρβελά ύστερα από σχετική άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Καταλήγοντας μεταξύ άλλων ο πατ. Αλέξανδρος ευχαρίστησε το Σεβασμιότατο κ. Χρυσόστομο καθώς με προτροπή του – μετά από 19 χρόνια από τη θεμελίωση του ναού που είχε γίνει από τον Μητροπολίτη Κυρό Μελέτιο- η αγία εικόνα βρέθηκε στο δικό της χώρο , στο «σπίτι» της όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα μεταξύ άλλων ευχαρίστησε το Δήμο Πρέβεζας και τη διεύθυνση του σχολείου για την παραχώρηση του χώρου, τους ανώνυμους δωρητές, τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας κ.α. Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη μέρα αυτή τόσο για την τοπική εκκλησία όσο και όλη την πόλη που μετά από 79 χρόνια η εικόνα του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου βρέθηκε κάτω από τη δική της στέγη, ενώ παράλληλα συγχάρηκε και ευχαρίστησε τον πατ. Αλέξανδρο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αλλά και όλους όσοι βοήθησαν στην ανέργεση του νέου ναού. Tέλος να σημειωθεί ότι αύριο Τρίτη και τις ώρες από τις 7.30 έως τις 9.30 το πρωί θα τελεστεί η πρώτη θεία λειτουργία για ευλογία και αγιασμό της πόλης.

Περισσότερες φωτογραφίες στο mypreveza.gr.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου