Το σχέδιο γίνεται… μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας! | Epirus World

Το σχέδιο γίνεται… μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας!

Στην κατακύρωση της σύμβασης για την ανάθεση της μελέτης ανάπλασης της Πλατείας Πύρρου, της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων δηλαδή, προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών. Την μελέτη θα εκπονήσει το σχήμα που είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το οποίο εμπλουτίστηκε με συνεργάτες κατάλληλους για να φέρουν σε πέρας το συγκεκριμένο αντικείμενο. Τα σχέδια που είχαν κερδίσει το πρώτο βραβείο, κατά την ανακοίνωσή τους, είχαν προκαλέσει πολλές συζητήσεις αλλά και πλήθος αρνητικών σχολίων, κυρίως εξ αιτίας της μαύρης όψης που θα αποκτήσει το κέντρο της πόλης αλλά και της ενοποίησης της πλατείας με έναν δρόμο που χαρακτηρίζεται για τον μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

Το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας είναι ένα απ’ αυτά που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με το ποσό των δύο εκατομμυρίων.

Η βασική αρχή, του σχεδίου ανάπλασης που πλέον θα πάρει την μορφή της μελέτης περιέχεται στην λέξη ενοποίηση.

Ενοποίηση της κεντρικής πλατείας με τον χώρο της Περιφέρειας, τους πεζοδρόμους, την Όαση αλλά και το πάρκο που βρίσκεται πλησίον.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της όμως είναι η «κατάργηση» του δρόμου. Όχι με την κυριολεκτική έννοια βέβαια. Η Λεωφόρος Δωδώνης, ο κεντρικός άξονας που συνήθως παρουσιάζει και αυξημένη δεν θα υφίσταται όπως την ξέρουμε σήμερα.

Θα είναι στο ίδιο επίπεδο με την ενοποιημένη πλέον πλατεία, δεν θα υπάρχει η διαχωριστική νησίδα, ενώ θα καταργηθούν όλες οι θέσεις στάθμευσης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η πλατεία θα ενοποιηθεί με τον χώρο μπροστά από την Περιφέρεια, προκειμένου να αναδειχθεί και το κτίριο, ενώ θα απομακρυνθούν ορισμένα από τα μεγάλα δέντρα που υπάρχουν σήμερα.

Στα δύο άκρα της πλατείας θα δημιουργηθούν δύο μεγάλοι χώροι πρασίνου. Εκεί θα φυτευθούν και δέντρα ώστε να δίνουν την ίδια αίσθηση με έναν πλάτανο στην πλατεία του χωριού.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου