Επιστήμονες προειδοποιούν: Το ηφαίστειο της Σαντορίνης θα εκραγεί ξανά | Epirus World

Επιστήμονες προειδοποιούν: Το ηφαίστειο της Σαντορίνης θα εκραγεί ξανά

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) προειδοποιούν ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης πρόκειται να εκραγεί ξανά.

“Σας λέω με βεβαιότητα ότι κάποτε στο μέλλον το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί θα το έχουμε προβλέψει πολύ νωρίτερα και θα έχουμε ενημερώσει. Θα είναι μία ελεγχόμενη κατάσταση, που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για το νησί προσελκύοντας ακόμα περισσότερους τουρίστες που θέλουν να δουν το φαινόμενο”, εξήγησε ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ κανείς δεν πίστευε ότι το ηφαίστειο θα είχε ξανά δραστηριότητα, μέχρι την περίοδο 2011-2012, που στη διάρκεια λίγων μηνών καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.000 σεισμοί.

“Ενώ μέχρι τότε η Νέα Καμένη βυθιζόταν 6 χιλιοστά τον χρόνο, από το 2011 ανέβηκε 13 εκατοστά και από το 2014 άρχισε να κατεβαίνει ξανά 6 χιλιοστά το χρόνο” εξήγησε ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

“Παρότι το 2011 το ηφαίστειο έφτασε στο όριο να εκραγεί, εξακολουθούμε να μην έχουμε ως χώρα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα ηφαίστεια” σημείωσε ο κ. Βουγιουκαλάκης, προσθέτοντας ότι το 2013 υποβλήθηκε σχέδιο στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει υιοθετηθεί.

“Έχουμε πρόβλημα με τις κρατικές υπηρεσίες, η στήριξη στο έργο μας είναι ανύπαρκτη”, ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης.

Η έκρηξη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια θα είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες διαχειρίσιμη.

“Αν χρειαζόταν σήμερα να εκκενωθεί το νησί από έκρηξη του ηφαιστείου, το λιμάνι του Αθηνιού δεν θα λειτουργούσε, ενώ λόγω της στάχτης, πιθανότατα ούτε αεροσκάφη θα μπορούσαν να προσγειωθούν. Ακόμα και δύο χρόνια πριν να προβλεφθεί μια έκρηξη δεν αρκούν για να φτιάξουμε υποδομές”, ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.

Ελεύθερος Τύπος
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου