Παύλος Φύσσας: Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του. Συγκλονίζει η μητέρα του | Epirus World

Παύλος Φύσσας: Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του. Συγκλονίζει η μητέρα του

«Ήταν παλικάρι. Όταν φύγει ένα παιδί σου δεν μπορείς να γίνεις ξανά όπως ήσουν. Νιώθω περήφανη για το παιδί μου αλλά... να γίνεις σύμβολο εν καιρώ ειρήνης, τι έφταιξε και έπρεπε να χάσω εγώ το παιδί μου; Η απουσία του είναι πολύ πιο ψυχοφθόρα και πιο έντονη κάθε μέρα που περνάει. Πιο πολύ μου λείπει από τον Παύλο το "μάνα"». 
Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, τα λόγια της μητέρας του συνεχίζουν να συγκλονίζουν. 
Η ενέδρα θανάτου για τον 34χρονο ράπερ Παύλο Φύσσα (Killah P.) στήθηκε στην Αμφιάλη. Ο 45χρονος χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς τον μαχαίρωσε στην καρδιά. Δεν ήταν όμως μόνος. 
Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, όταν κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του 34χρονου μουσικού, ο οποίος λίγο νωρίτερα βρισκόταν με την παρέα του σε καφετέρια του Κερατσινίου. Στο ίδιο μέρος, βρίσκονταν και μια μικρή ομάδα φασιστών, με την κινητοποίηση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής να είναι άμεση, όπως έδειξαν και οι τηλεφωνικές καταγραφές της μοιραίας βραδιάς.
«Όλοι τώρα στην τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς». Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους τα μέλη της Χρυσής Αυγής και τους κινητοποίησε. Μέσα σε λίγα λεπτά, ντυμένοι με μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής, βρέθηκαν με τις μηχανές τους στην οδό Παναγή Τσαλδάρη.
Μαζί τους κι ένα αυτοκίνητο, το οποίο κατέβηκε τον δρόμο πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα. Ξαφνικά σταμάτησε κι απ’ αυτό κατέβηκε ο 45χρονος Ρουπακιάς, ο οποίος πλησίασε τον Φύσσα και του κάρφωσε το μαχαίρι στο στήθος.
Αιμόφυρτος, αλλά έχοντας ακόμη τις αισθήσεις του, ο 34χρονος μουσικός πρόλαβε να υποδείξει στους αστυνομικούς τον Γιώργο Ρουπακιά ως τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη.
Όμως ο ίδιος δεν τα κατάφερε και λίγα λεπτά μετά ξεψύχησε στα χέρια της συντρόφου του...
Πέντε χρόνια μετά, οι ένοχοι αυτής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, που έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα στην σύγχρονη Ελλάδα, παραμένουν ατιμώρητοι, με τον κατηγορούμενο Γιώργο Ρουπακιά να αποφυλακίζεται και να βρίσκεται πλέον σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Η δίκη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις μαρτυρίες που έχουν ακουστεί στη δικαστική αίθουσα να είναι ανατριχιαστικές.
Ανελλιπώς παρούσα στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, η οποία μέσα από τις μαρτυρίες και τις περιγραφές στοιχείων, ζει και ξαναζεί τη νύχτα της δολοφονίας του γιου της.
«Θέλω να δω να τιμωρούνται οι δολοφόνοι του Παύλου, όμως αυτό δεν μας καλύπτει. Το παιδί μας θέλουμε, δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Μπορούν να μας φέρουν πίσω το παιδί μας;» αναφέρει η Μάγδα Φύσσα προσθέτοντας για τον δολοφόνο του γιου της: «Ακόμα και να υπήρχε η θανατική ποινή και τον εκτελούσαν, πάλι δεν θα μας ικανοποιούσε».
Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή «Ελληνοφρένεια», η Μάγδα Φύσσα υποστήριξε ότι τον πρώτο καιρό, δεν υπήρχε μίσος γιατί –όπως είπε– «δεν είχα περιθώριο να κάτσω να σκεφτώ τους υπαίτιους».
«Έπρεπε να προσπαθήσω να μάθω να ζω χωρίς τον Παύλο. Ακόμα και τώρα τρώει χρόνο. Ήρθε όμως το μίσος, ήταν κάτι που το φοβόμουν από την αρχή. Όσο περνάει ο καιρός, δεν μειώνεται καθόλου», τόνισε η κ. Φύσσα.
Ερωτηθείσα αν θα μιλούσε στον Γιώργο Ρουπακιά, η κα. Φύσσα απάντησε: «Τι να του έλεγα…Να μου τον αφήσουν πάνω μου να καλοπεράσει. Κομμάτια θα τον έκανα. Ένας πληρωμένος δολοφόνος είναι. Ότι και να μου πει θα με λυτρώσει;»
Αναφερόμενη στους χρυσαυγίτες υποστήριξε πως όποτε εμφανίζονταν στο δικαστήριο ήταν προκλητικοί. «Εγώ εκεί τρώω τις σάρκες μου. Βλέπεις στα πρόσωπά τους ότι δεν υπάρχει ίχνος μετάνοιας. Αυτό είναι που σε τρελαίνει», πρόσθεσε.
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη της Μάγδας Φύσσα:
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οργανώσεις και συλλογικότητες απευθύνουν κοινό κάλεσμα για συμμετοχή στην κεντρική αντιφασιστική διαδήλωση για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία στις 5.30 το απόγευμα στο Κερατσίνι.
Ο Παύλος 
Ο Παύλος γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979. Ο πατέρας του δούλευε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος. Ο Φύσσας μετά το σχολείο είχε δουλέψει και αυτός σε παρόμοιες εργασίες από το 1998 μέχρι το 2003 και ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου, ενώ στη συνέχεια είχε ασχοληθεί πιο ενεργά με τη μουσική.
Από την ηλικία των 18 ετών είχε γνωριστεί με μέλη της Freestyle Productions, εταιρείας παραγωγής low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα. Το καλλιτεχνικό του όνομα Killah P σήμαινε σύμφωνα με τον ίδιο «Killah Past - Δολοφόνος του παρελθόντος» και το πήρε όταν έφυγε από την Freestyle Productions. Είχε συμμετάσχει σε δισκογραφικές συλλογές και είχε κάνει αρκετές ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια. Συνεργάστηκε με γνωστούς hip-hop καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μεντζέλος από τα Ημισκούμπρια, μαζί με τον οποίο δημιούργησε βίντεο με τίτλο «Κρίση», και τον Λόγο Απειλή. Το Φεβρουάριο του 2012 είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με παρουσίαση μουσικής εκδήλωσης.
Μέσω της μουσικής του μιλούσε για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001. Δεν ανήκε σε καμία παράταξη, αλλά είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση.
Η Δίκη
Τον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, καθώς και δεκάδες στελέχη και μέλη της τα οποία εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην τεράστια δικογραφία.
Έπειτα από μια μακρά ανακριτική διαδικασία που κράτησε 9 μήνες, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με αμετάκλητο βούλευμά του την παραπομπή 69 προσώπων, μεταξύ αυτών σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012.
Στις σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται όλα τα αδικήματα που διαπράχτηκαν από στελέχη και μέλη της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από το 2008 και στις 20 Απριλίου 2015 ξεκίνησε μια από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. 
Σήμερα, ακριβώς πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και τρία χρόνια από την έναρξη της πολύκροτης δίκης, το δικαστήριο σε 275 συνεδριάσεις έχει ακούσει τους 129 μάρτυρες του κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες της πολιτικής αγωγής και δύο επιπλέον κλητευθέντες, έχει πληροφορηθεί για πάνω από 100 επιθέσεις της ΧΑ που έχουν συσχετιστεί στη δίκη και έχει λάβει γνώση του τεράστιου όγκου του αποδεικτικού υλικού που εμπεριέχεται στη δικογραφία, των εγγράφων, των τηλεφωνικών κλήσεων, των μηνυμάτων, των βίντεο και των φωτογραφιών.
Ωστόσο, η δίκη της Χρυσής Αυγής φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία ενώ η εικόνα πως πρόκειται για μια διαδικασία που έχει μείνει στάσιμη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Από το 2015 στο 2018
Η δίκη της ΧΑ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 στον Κορυδαλλό με πολύ αργούς ρυθμούς και με μόλις 4 δικάσιμες το μήνα και κυρίως την απασχόλησαν διαδικαστικά ζητήματα και όχι η ουσία. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2016, υπήρξε ένα μεγάλο κενό στη διαδικασία το οποίο οφείλεται στην επί 5,5 μήνες αποχή των δικηγόρων από τις αίθουσες για το ασφαλιστικό. Εκτιμήσεις των δικηγόρων να κάνουν λόγο πως την περίοδο αυτή χάθηκαν περίπου 40 συνεδριάσεις. Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής ζήτησαν να εξαιρεθούν ωστόσο ποτέ δεν τους εδόθη άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Η δίκη ξεκίνησε και πάλι τον Ιούνιο του 2016 τόσο στο Εφετείο όσο και στον Κορυδαλλό και εξελίχθηκε με έναν ικανοποιητικό ρυθμό της τάξης των 10-12 δικάσιμων το μήνα. Αριθμός ικανοποιητικός και για τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής οι οποίο δουλεύουν αμισθί και θα πρέπει να απασχολούνται και σε άλλες δικές ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και επαγγελματικά, σε αντίθεση με τους συναδέλφοαυς τους της υπεράσπισης, όπως τονίζουν από το περιβάλλον της οικογένειας.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όγκος της δικογραφίας σε ηλεκτρονική μορφή αγγίζει τα δύο Terra!
Που βρισκόμαστε σήμερα 
Σήμερα η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της ανάγνωσης εγγράφων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τους 150. και αμέσως μετά θα έρθει η σειρά των απολογιών οι οποίες αναμένονται την Άνοιξη. Σύμφωνα με ανθρώπους που παρακολουθούν τη δίκη ακόμη κανείς δεν γνωρίζει αν  αυτό θα γίνει με φυσική παρουσία ή με υπόμνημα. Όπως λένε «θα εξαρτηθεί από τις πολικές συγκυρίες και την  ημερομηνία των εθνικών εκλογών το τι θα επιλέξουν τελικά οι κατηγορούμενοι».
Πάντως οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2019.   
Νέα στοιχεία στη δημοσιότητα
Την ίδια στιγμή, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Τα στοιχεία προκύπτουν από την μελέτη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που βασίστηκε στο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει στη δικογραφία. 
Την έρευνα που βασίστηκε σε αναλύσεις από κοντινές κάμερες ασφαλείας και απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, ζήτησε η οικογένεια Φύσσα, με σκοπό να διερευνηθούν τα γεγονότα και να διαπιστωθεί η ακριβής θέση των εμπλεκόμενων προσώπων και η ακριβής χρονική αλληλουχία των γεγονότων.
Όπως επισημαίνεται η έρευνα δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την ολιγωρία της ΕΛΑΣ καθώς όπως φαίνεται από το οπτικοακουστικό υλικό, αν και οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν φτάσει στην περιοχή πέντε λεπτά πριν από το συμβάν, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, γεγονός που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.
με πληροφορίες από real, thetoc
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου