Μια Μπιενάλε έρχεται στα Γιάννινα! | Epirus World

Μια Μπιενάλε έρχεται στα Γιάννινα!

Μια Μπιενάλε, η πρώτη Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων έρχεται στα Γιάννινα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου για τη δημιουργία ενός περιοδικού θεσμού ανά διετία, με κέντρο την Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος θα λειτουργεί και ως επιστημονικός και πολιτιστικός φορέας. Όραμά της είναι να επικαιροποιήσει, με γνώμονα την καινοτομία, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τις αξίες της κοινότητας, σε σύνδεση με τη σύγχρονη τέχνη, τις νέες τεχνολογίες και την οικολογία.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, μία πόλη με κομβική θέση στο διασυνοριακό πολιτιστικό και γεωγραφικό χάρτη της περιοχής, από τις 11 ως τις 14 Οκτωβρίου 2018, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ιωαννιτών, υπό την αιγίδα και την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ιωαννίνων.
Ως κύρια θεματική της Μπιενάλε αναδεικνύεται η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και η ψηφιοποίηση των πρακτικών της, ενώ η έναρξη του θεσμού συμπίπτει με το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το πρόγραμμα αναπτύσσεται με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς και περιλαμβάνει τρεις κύριες δράσεις, ενώ απώτερος στόχος είναι κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός μόνιμου τρισδιάστατου εικονικού μουσείου με ένα πρότυπο ψηφιακό αρχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο θα έχει συνεχές πρόγραμμα σε φυσικούς και εικονικούς χώρους.
Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:
• Τρεις κεντρικές εκθέσεις με έργα σε φυσικούς χώρους, ηχητικές περιπατητικές διαδρομές, εγκαταστάσεις και video mapping, παραστάσεις με βιωματικές εμπειρίες και την προβολή ποικίλων ταινιών στις θεματικές της Μπιενάλε
• Μια εφήμερη κεντρική εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή ανοιχτών δομών με σκοπό να παραμείνουν στην πόλη
• Μια τριήμερη διοργάνωση με συνέδρια και εργαστήρια
Οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν είναι το πάρκο Λιθαρίτσια, το Μέκειο Ίδρυμα και το Γενικό Αρχείο Ηπείρου.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου