Ο Υδατόπυργος της Πρέβεζας μπορεί να γίνει το νέο σημείο αναφοράς για την πόλη! | Epirus World

Ο Υδατόπυργος της Πρέβεζας μπορεί να γίνει το νέο σημείο αναφοράς για την πόλη!

Ένα κτίριο ιστορικής σημασίας για την πόλη, ένα τμήμα της που κατατρώγεται από τη φθορά και την αδιαφορία ,ο Υδατόπυργος, που για πολλές δεκαετίες υδροδοτούσε την Πρέβεζα, μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού και αναγεννάτε μέσα από τα μάτια ενός σπουδαίου Πρεβεζάνου γραφίστα.



Ο Άρης Νικολόπουλος, έχει συνδυάσει το όνομα του με την 3D απεικόνιση σπουδαίων μνημείων της περιοχής και αυτή τη φορά επανήλθε με μία τεκμηριωμένη πρόταση για την σωτηρία και αξιοποίηση του Υδατόπυργου της Πρέβεζας, η οποία έχει ήδη κατατεθεί στο Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαϊλη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στον σχεδιασμό του ο κ. Νικολόπουλος παρουσιάζει τον Υδατόπυργο ως ένα πολυχώρο πολιτισμού, με καφετέρια στους ορόφους και παρατηρητήριο στην οροφή της δεξαμενής , ενώ για το παρακείμενο κτήριο οραματίζεται τη δημιουργία ενός μουσείου νερού , ανοιχτό για το κοινό. Επίσης νέα κτήρια πλαισιώνουν την δεξαμενή και το μουσείο που μπορεί να είναι παιδότοπος, εστιατόριο κλπ.



Στη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» ,ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Λογοθέτης, αναφέρθηκε στις ενέργειες που ξεκίνησαν από το 2007 για την διατήρηση και αξιοποίηση του Υδατόπυργου.



Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη το 2011 ο Σύλλογος έστειλε στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων έγγραφο για να εξεταστεί η δυνατότητα να κηρυχθεί ο Υδατόπυργος της Πρέβεζας ως διατηρητέο μνημείο. Από 2013 και για κάποια χρόνια το θέμα του Υδατόπυργου αδρανοποιήθηκε από τον Σύλλογο, ενώ τον Μάρτιο του 2016 διενεργήθηκε αυτοψία από υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και στην έκθεση τους αναφέρουν ότι το κτίριο είναι μειωμένης στατικής αντοχής και ακατάλληλο για την χρήση για την οποία κατασκευάστηκε. Τον Φεβρουάριο του 2017 στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας συζητήθηκε το θέμα του Υδατόπυργου που βρίσκεται στη περιοχή της Μαργαρώνας και η απόφαση που πάρθηκε ήταν η κατεδάφιση του, ενώ για τον Υδατόπυργο της Πρέβεζας ο Δήμαρχος Πρέβεζας είχε δεσμευθεί την συζήτηση του θέματος σε επόμενο δημοτικό συμβουλίο για να παρθούν οριστικές αποφάσεις ,κάτι το οποίο δεν έγινε (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).Στις 17 Μαϊου 2017 ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» επανέρχεται στο θέμα του Υδατόπυργου της Πρέβεζας και με νεότερο έγγραφο στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων στα Γιάννενα καταθέτοντας πρόσθετα στοιχεία ζητά να κηρυχθεί το μνημείο διατηρητέο. Ένα μήνα μετά δύο αρχιτέκτονες από την υπηρεσία διενήργησαν αυτοψία στο χώρο και η απάντηση της Υπηρεσίας ήταν αρνητική .Ο Υδατόπυργος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για χαρακτηρισμό ως διατηρητέο μνημείο, ωστόσο με τον νέο οικοδομικό κανονισμό ο χαρακτηρισμός ως διατηρητέο μνημείο μπορεί να γίνει με απόφαση δημοτικού συμβουλίου και στη συνέχεια το Υπουργείο Πολιτισμό μπορεί να προχωρήσει στην κήρυξη του ως διατηρητέο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο χώρος όπου βρίσκεται ο Υδατόπυργος, σήμερα χρησιμοποιείται από την ΔΕΥΑΠ ως αποθηκευτικός χώρος.

Δείτε το βίντεο με το οποίο ο Άρης Νικολόπουλος παρουσιάζει την πρόταση του για την αξιοποίηση του Υδατόπουργου της Πρέβεζας:


mypreveza
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου