Το «Κάστρο του θρόνου» που ήταν από φυλακή μέχρι πολυτελές ξενοδοχείο | Epirus World

Το «Κάστρο του θρόνου» που ήταν από φυλακή μέχρι πολυτελές ξενοδοχείο

Η βόλτα στο Ναύπλιο, πάντα, είναι συναρπαστική. Ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας, που μαγεύει τον επισκέπτη όλες τις εποχές του χρόνου. Η πρώτη πρωτεύουσα του νέου κράτους, μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, κουβαλά μία ένδοξη ιστορία, καθώς έγινε ένα αναπόσπαστο κομμάτι πολλών σημαντικών γεγονότων. Και καθώς περπατάς στα γραφικά σοκάκια της, μπορείς να έρθεις σε επαφή με την ιστορία της.
Στο Ναύπλιο έχεις πολλά να δεις. Το Παλαμήδι είναι σίγουρα το εμβληματικό της αξιοθέατο, όμως, και το έτερο κάστρο της πόλης, το Μπούρτζι συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών. Castello dello Soglio. Αυτό ήταν το πρώτο όνομα του ενετικού κάστρου που όλοι γνωρίζουμε ως Μπούρτζι και που στα τουρκικά σημαίνει «Νησί-φρούριο».
Κτίστηκε πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο, ο οποίος του έδωσε και το αρχικό του όνομα. Κατά τις αιματηρές ελληνικές εμφύλιες εχθροπραξίες (1823 – 1833), η τότε κυβέρνηση κατέφυγε δύο φορές στο Μπούρτζι για την ασφάλειά της.  Το 1865, ο βασιλιάς Γεώργιος ο έδωσε εντολή για τον αφοπλισμό του και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του εκάστοτε δήμιου, ο οποίος εκτελούσε τους θανατοποινίτες του Παλαμηδίου. Λέγεται ότι επέλεξαν το Μπούρτζι, επειδή οι δήμιοι ήταν μισητά πρόσωπα στην τοπική κοινωνία, οπότε το να μένουν σε ένα απομονωμένο μέρος, έμοιαζε η ιδανική λύση για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.
Από το 1930 το κάστρο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, που λειτουργούσε έως το 1970, φιλοξενώντας πολλές προσωπικότητες. Σήμερα, αποτελεί μαζί με το Παλαμήδι το σήμα -κατατεθέν του Ναυπλίου και μπορείς να μεταβείς με βαρκούλες που βρίσκονται μπροστά στο λιμένα. Η θέα από το Μπούρτζι προς την πόλη, με το εμβληματικό Παλαμήδι είναι απλά μαγευτική.






Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου