Κάνει πίσω για τις εκπομπές αερίων ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας | Epirus World

Κάνει πίσω για τις εκπομπές αερίων ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Με την απόφαση να μην εγγράψει σε νόμο τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου απέφυγε ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον σκόπελο, που είχε κοστίσει στον προκάτοχό του τη θέση του, στη διάρκεια «πραξικοπήματος» στο εσωτερικό του κόμματός τους.
Ο Σκοτ Μόρισον κέρδισε στα τέλη Αυγούστου την εσωκομματική ψηφοφορία στο Κόμμα των Φιλελευθέρων διαδεχόμενος τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ, μετριοπαθή στο συντηρητικό κόμμα.
Αντιμέτωπος με ανταρσία δεξιών βουλευτών, ο Τέρνπουλ δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων προκειμένου να εγγράψει σε νόμο τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών, στο πλαίσιο σχεδίου ενέργειας που αποκλήθηκε Εθνική Ενεργειακή Ασφάλεια (National Energy Guaranty - NEG).
Λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον άνθρακα και του σχετικά περιορισμένου πληθυσμού της –25 εκατομμύρια κάτοικοι– η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου ανά κάτοικο, όπως τονίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Καμπέρα είχε δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές της κατά 26%, σε σχέση με τα επίπεδά τους το 2005, πριν από το 2030 προκειμένου να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Ο στόχος αυτός επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.
Το σχέδιο «πέθανε», δήλωσε ο Μόρισον, ο οποίος πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα εστιάσει σε μέσα για τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Η NEG πέθανε, ζήτω οι εγγυήσεις αξιοπιστίας, ζήτω οι ελάχιστες τιμές, ζήτω η υποστήριξη στην ενέργεια νέας γενιάς», δήλωσε το Σάββατο (χθες) στην εφημερίδα Weekend Australian. «Την ερχόμενη εβδομάδα, θα αποσύρουμε το θέμα από τη νομοθεσία. Αυτό δεν θα προχωρήσει.»
Η Καμπέρα δηλώνει ότι θα προσπαθήσει, παρ΄όλ΄αυτά, να μειώσει τις εκπομπές αερίου θερμοκηπίου.
Ο συντηρητικός συνασπισμός που αποτελείται από το Κόμμα των Φιλελευθέρων και στο Εθνικό Κόμμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών, αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να εφαρμόσουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, λόγω πολιτικών διαφορών και μαχών για άσκηση επιρροής.
Ο στόχος για μείωση 26% των εκπομπών είχε καθοριστεί από την κυβέρνηση του πολύ συντηρητικού Τόνι Άμποτ, ο οποίος ανατράπηκε και ο ίδιος από τον Τέρνμπουλ. Όμως καθώς οι Αυστραλοί δυσανασχετούν με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού, που οφείλεται κυρίως στο κλείσιμο των σταθμών άνθρακα, είναι ο ίδιος ο Άμποτ ο οποίος ηγήθηκε της ανταρσίας στο κοινοβούλιο κατά της εγγραφής σε νόμο του στόχου μείωσης εκπομπών αερίου στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου