Δύο Ηπειρώτες φοιτητές στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορικής εκπαίδευσης | Epirus World

Δύο Ηπειρώτες φοιτητές στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορικής εκπαίδευσης

Δύο Ηπειρώτες φοιτητές, της φιλοσοφικής σχολής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ιωαννίνων, ο Χριστόδουλος Νταβώνης από τα Ιωάννινα και ο Χρήστος Κώστας από το Νομό Πρεβέζης, πήραν μέρος στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορικής εκπαίδευσης που ξεκίνησε την 31 η Αυγούστου και τελείωσε την 2η Σεπτεμβρίου 2018.

Το Δίκτυο Ερευνητών για την ιστορική εκπαίδευση (H.E.I.R.N.E.T) οργανώνει διεθνή συνέδρια από το 2004 με σκοπό τη διάχυση των νέων επιστημονικών ευρημάτων στο χώρο της ιστορικής εκπαίδευσης, αλλά και την επαγγελματική ενίσχυση των παιδαγωγών της ιστορίας κάθε βαθμίδας ‘στην καρδιά’ της δραστηριότητας του H.E.I.R.N.E.T είναι η έρευνα και η προώθηση της. Η διοργάνωση είναι ‘ανοιχτή ‘ και συνυπάρχουν πολλοί τύποι παρουσιάσεων από τις ‘παραδοσιακές ‘ανακοινώσεις μέχρι και εργαστήρια. Οι συμμετέχοντες επιλέγουν από ένα ευρύ φάσμα παρουσιάσεων και θεμάτων. Έμφαση δίνεται τόσο στην ιδιαιτερότητα της ιστορίας ως επιστήμης όσο και στην πολιτική της διάσταση που πηγάζει από την ιδιότητα της ως διδακτικού αντικειμένου στο σχολείο.

Η πρόσκληση του συνεδρίου φέτος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των κάθε είδους μετακινήσεων, μετανάστευσης και προσφυγοποίησης από τους παιδαγωγούς της ιστορίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Η Κέρκυρα με τον παραδοσιακά πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα θεωρήθηκε ιδανικός τόπος για την φιλοξενία ενός συνεδρίου με τη συγκεκριμένη θεματική.

Στην ελληνόφωνη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε της 1ην Σεπτεμβρίου, οι ομιλητές επικεντρώθηκαν σε δύο κομβικά σημεία για την ιστορική εκπαίδευση σήμερα που είναι η » η ιστορική κουλτούρα » και η «δημόσια ιστορία » σε συνδυασμό με την διαπραγμάτευση των ανφιλεγόμενων – συγκρουσιακών και ευαίσθητων ζητημάτων. Επίσης, ενδιαφέρον είναι ότι στις συνεδρίες ιστορικού ήταν φανερή η επικέντρωση όσον αφορά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα και συγκρούσεις με αφορμή το παρελθόν στο δημόσιο χώρο στο παρόν.
mypreveza
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου