Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ερντογάν: Μέχρι στις έξι το απόγευμα να έχει απελευθερωθεί ο πάστορας | Epirus World

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ερντογάν: Μέχρι στις έξι το απόγευμα να έχει απελευθερωθεί ο πάστορας

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε πλήρη ρήξη με την Τουρκία φαίνεται πως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την υπόθεση κράτησης του Αμερικανού πάστορα ‘Αντριου Μπράνσον. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ενρογάν έχει λάβει τελεσίγηραφο 24 ωρών για την απελευθέρωσή του.
Μιλώντας στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ΄λοτι το τελεσίγραφο λήγει αύριο το απόγευμα στις έξι. “Θέλουν να τον απελευθερώσουμε μέχρι αύριο το απόγευμα. Χρησιμοποιούν απειλές” είπε χαρακτηριστικά ο “σουλτάνος” σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.
Όλα δείχνουν ότι το τελεσίγραφο επιδόθηκε στην τουρκική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και φαίνεται ότι το όνομα του Αμερικανού πάστορα δεν είναι το μόνο.
Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι απαιτούν από την Τουρκία την απελευθέρωση κι άλλων Αμερικανών πολιτών που βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε η απελευθέρωση άλλων 15 ατόμων.

Σύμφωνα με τους Finacial Times αλλά και τη Wall Street Journal οι πιέσεις από αμερικανικής πλευράς είναι μεγάλες. Οι πιέσεις περιλαμβάνουν και συγκεκριμένα μέτρα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ωστόσο με άρθρο του στους New York Times δεν φάνηκε να βάζει “νερό στο κρασί του”. Το αντίθετο φάνηκε να προειδοποιεί τον Τραμπ ότι θα στραφεί προς τη Ρωσία του Πούτιν.
Δεδομένο ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται ότι αν η Άγκυρα επιμείνει στην κράτηση του πάστορα τα οικονομικά μέτρα σε βάρος της από τις ΗΠΑ θα επεκταθούν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την κρίση της τουρκικής οικονομίας.
Δεχόμαστε οικονομικό πόλεμο 

Η τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων είναι οι “πύραυλοι” ενός οικονομικού πολέμου που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνάντηση μελών του κόμματός του στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία, σε απάντηση στις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τον πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ έδωσε εντολή για τις εισαγωγές από την Τουρκία, επιβάλλοντας δασμούς 20% στο αλουμίνιο και 50% στον χάλυβα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, λόγω της φυλάκισης από την Άγκυρα του Αμερικανού ιερέα αλλά και άλλων διπλωματικών θεμάτων στα οποία διαφωνούν.
Ερντογάν: Και η λίρα πέφτει – πέφτει…

Η ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας έχει πυροδοτήσει μια ξέφρενη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία την Παρασκευή (10.08.2018)  σημείωσε ιστορική πτώση 16% με τον Τραμπ να γράφει στο Twitter ότι το τουρκικό εθνικό νόμισμα κατρακυλάει «δραματικά έναντι του πολύ ισχυρού μας δολαρίου!».

Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να στηρίξουν το εθνικό τους νόμισμα.

 Νέα πρόκληση Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο: Αποτρέψαμε σφαγή ομοεθνών μας
Στο άρθρο του στους New York Times, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει προκλητικά ότι «Τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον», υπερασπιζόμενος πλήρως την πολιτική του Αττίλα.

«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επισημαίνει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στο σημερινό άρθρο του στους New York Times, ο κ. Ερντογάν υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας θα υπονομεύσουν τα αμερικανικά οφέλη και θα αναγκάσουν την Τουρκία να στραφεί προς αναζήτηση άλλων φίλων και συμμάχων. «Εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει», υπογραμμίζει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στη συνέχεια του άρθρου, ο κ. Ερντογάν αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους ο τουρκικός λαός νιώθει απογοητευμένος από την αμερικανική πολιτική (υπόθεση Γκιουλέν, υπόθεση πραξικόπημα εις βάρος του, σχέση ΗΠΑ με το παρακλάδι του PKK στη Συρία, υπόθεση Μπράνσον).

Ο κ. Ερντογάν καλεί μάλιστα την Ουάσινγκτον «Πριν να είναι αργά, να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι μη συμμετρική και να καταλάβει ότι η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές. Η αποτυχία να αλλάξει αυτή τη μονομερή προσέγγιση και την ασέβεια θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους» καταλήγει στο άρθρο του ο Τούρκος Πρόεδρος.
topontik - ΑΠΕ – ΜΠΕ
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου