Κατατέθηκε η ΜΠΕ για τον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου! | Epirus World

Κατατέθηκε η ΜΠΕ για τον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου!

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μετά τις αλλαγές και τις επικαιροποιήσεις που είχαν γίνει, για τον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα έργο που την δεκαετία του 2000 είχε αποτελέσει την μεγάλη προτεραιότητα της χώρας, στην συνέχεια όμως τέθηκε στο περιθώριο. Τον τελευταίο χρόνο και μετά τις συμφωνίες που έγινε επανήλθε στο προσκήνιο και πλέον το ενδιαφέρον για την κατασκευή του έχει αναζωπυρωθεί. Η ΜΠΕ κατατέθηκε από την εταιρία IGI Poseidon ενώ εκπονήθηκε από κοινού από Έλληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ελλάδας και της ΕΕ.

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ θα συνδέσει την Ελλάδα με το Ιταλικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, το ρόλο της ως κόμβου φυσικού αερίου της περιοχής, καθώς και την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου.

Το έργο ΠΟΣΕΙΔΩΝ προάγει τον ανταγωνισμό, την ευελιξία των συστημάτων μεταφοράς και την περαιτέρω ολοκλήρωση των περιφερειακών και Ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών.

Η ΜΠΕ περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή της προτεινόμενης όδευσης του αγωγού, καθώς και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων – μόνιμων και προσωρινών – που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής.

Ο αγωγός Ποσειδών αποτελείται από δύο τμήματα συνολικού μήκους 976 χιλιομέτρων. Το χερσαίο τμήμα εκτείνεται σε μήκος περίπου 760 χλμ., ακολουθώντας δυτική πορεία από τους Κήπους μέχρι το Φλωροβούνι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα του εκτείνεται σε μήκος περίπου 216 χλμ., μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης στην Ιταλία και τον μετρητικό σταθμό στην Περιφέρεια της Απουλίας (Οτράντο).

Στην πρώτη φάση κατασκευής ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ προβλέπεται να συνδεθεί με το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου καθώς και με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) στην Κομοτηνή, ενώ στη δεύτερη φάση ανάπτυξης και με τον αγωγό EastMed.

Ο αγωγός θα διασχίσει 14 Περιφερειακές Ενότητες της Ελληνικής Επικράτειας: (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κοζάνη, Γρεβενά, Τρίκαλα, Ιωάννινα, και Θεσπρωτία).

Επιδίωξη της εταιρίας IGI, με την εκπόνηση της ΜΠΕ, είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη μεγιστοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών οφελών που θα αποφέρει το έργο στις κοινότητες που επηρεάζονται από την υλοποίηση του.

Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη όδευση σχεδιάστηκε μετά από συνεργασία με εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές και από μία διεξοδική αξιολόγηση προωθώντας μία περιβαλλοντικά και κοινωνικό-οικονομικά αποτελεσματική επιλογή η οποία μετριάζει τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις.

Η IGI σκοπεύει να συνεργαστεί πλήρως με τους ενδιαφερόμενους φορείς για να μεγιστοποιήσει περαιτέρω τα οφέλη του αγωγού Ποσειδών, κατά τη διεξαγωγή της δημόσιας διαβούλευσης η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος πληρότητας της ΜΠΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου