Αθήνα σε Μόσχα: Πολεμάτε μαζί με τους Τούρκους και απομακρύνεστε από την Ελλάδα και τη φιλία μας | Epirus World

Αθήνα σε Μόσχα: Πολεμάτε μαζί με τους Τούρκους και απομακρύνεστε από την Ελλάδα και τη φιλία μας

Για εκδικητική κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες

α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων,

β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και

γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων».

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί τον τελευταίο μήνα.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant και αναδημοσιεύσει το πρακτορείο TASS, ο σε μια αμφιλεγόμενη δήλωσή του αποκαλεί τα κατεχόμενα «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα είχε ανάλογες συνέπειες από την πλευρά της Ρωσίας.

«Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε», σημείωσε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα ενώ τότε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης».
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

«Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, με πολυδιάστατη, ανεξάρτητη δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο. Σε αυτά τα πλαίσια τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις και συνεργασία με τους γείτονές της προκειμένου να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών.

Η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διαβάσει κανείς την κίνηση της Ρωσίας να προβεί σε απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα. Η απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν βασιζόταν σε στοιχεία, όπως εκείνη της ελληνικής πλευράς που στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αποδείξεις παράνομης και παράτυπης δραστηριότητας Ρώσων αξιωματούχων και πολιτών στο εσωτερικό της χώρας. Αντίθετα, η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο.

Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες

α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων,

β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής, και

γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο.

Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της "Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας", οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα.

Το ύφος και το περιεχόμενο της απάντησης που θα δώσει στην Αθήνα, εξετάζει η Μόσχα

Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από τη Ρωσία μετά την σκληρή ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η Μόσχα εξετάζει το ύφος και το περιεχόμενο της απάντησης που θα δώσει στην Αθήνα.

Όσον αφορά την υπόθεση της μετάθεσης του Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα Ανδρέα Φρυγανά, ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Μόσχα Αχιλλέας Πατσούκας τόνισε ότι η μετάθεσή του ήταν προγραμματισμένη και ουδεμία σχέση έχει με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 :

enikos, newsbeast
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου