Άρτα: Κρίση και στις δωρεές οργάνων-μεταμοσχεύσεις.. Και μια ατυχής συγκυρία | Epirus World

Άρτα: Κρίση και στις δωρεές οργάνων-μεταμοσχεύσεις.. Και μια ατυχής συγκυρία

Δεν ευοδώθηκε τελικά η κινητοποίηση του μηχανισμού μεταμοσχεύσεων που έγινε τις τελευταίες ώρες και ύστερα από σχετική απόφαση για δωρεά οργάνων στο Νοσοκομείο της Άρτας. Η οικογένεια 78χρονης που ήταν εγκεφαλικά νεκρή στη ΜΕΘ πήρε τη γενναία απόφαση δωρεάς οργάνων και τα ξημερώματα έφτασε στο χειρουργείο ομάδα λήψης των νεφρών από τα Γιάννενα. Εντούτοις κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης διαπιστώθηκε αδιάγνωστη βλάβη σε άλλο όργανο κι έτσι δεν προχώρησε η διαδικασία λήψης και μεταμόσχευσης των υγιών νεφρών.

Η απογοήτευση σαφώς και ήταν απερίγραπτη για τους συμβατούς λήπτες που είχαν εντοπιστεί και περίμεναν το δώρο ζωής αλλά και για την οικογένεια της εκλιπούσης.

Μαζί βέβαια και για όσους χρειάστηκε να κινητοποιηθούν.

Η κατάληξη του εγχειρήματος δεν ακυρώνει σε καμιά περίπτωση τη διάθεση προσφοράς που επέδειξαν συνάνθρωποι μας. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι δωρεές οργάνων και μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας παρουσιάζουν ανησυχητική, φθίνουσα πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τις ανάγκες σε μοσχεύματα.

Χαρακτηριστικό της δραματικής πτώσης στις μεταμοσχεύσεις είναι το γεγονός πως, ενώ το 2008 αντιστοιχούσαν 8,9 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, το 2018 το ποσοστό αυτό κατρακύλησε σε 1,5 δότη ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.

Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 18 δότες ανά εκατ. πληθυσμού.

Μακάρι η ατυχής συγκυρία της Άρτας να υπερκαλυφθεί από επόμενες δωρέες, οι οποίες για να γίνουν χρειάζεται να ευαισθητοποιηθεί κατάλληλα η κοινή γνώμη και να «τρέξουν» άοκνα οι ειδικοί του συστήματος υγείας στην αλυσίδα δωρεάς – μεταμόσχευσης οργάνων.

Το πανελλήνιο συνέδριο μεταμοσχεύσεων που θα φιλοξενηθεί στα Γιάννενα το 2019 σίγουρα θα ασχοληθεί και με τα αίτια της κρίσης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου